Kerkük'te terör eylemlerinin gerçekleşme ihtimali daha önce kendisine iletilen Türkiye, Irak yönetiminden faillerin bir an önce bulunarak cezalandırılmasını istedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin yaptığı haftalık olağan basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 28 Temmuz'da Kerkük'te gerçekleşen terör saldırısının ardından Irak Türkmen Cephesi'nden 15 kişinin tutuklanmasının hatırlatılması üzerine Özügergin, "Huzur ve istikrarı zedelemeyi amaçlayan bu terör eylemlerine karşı Kerkük halkını sağduyuya davet ettik. Oradaki olayların nasıl gerçekleştiğini az-çok biliyoruz. Yerel seçimler yasasıyla ilgili olarak bazı provokasyon eylemlerinin gerçekleşme ihtimali tarafımıza iletilmişti ve biz gerekli uyarılarda bulunmuştuk. Heyet göndermek gündemimizde yok. Irak makamlarından beklentimiz bu saldırıya katılanları yakalaması, cezalandırması ve bu tür olayların tekerrürünü önlemesini sağlamaktır" şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Babacan'ın Tahran ziyaretinde cumhurbaşkanı, meclis başkanı, dışişleri bakanı başta olmak üzere İranlı yetkililerle üst düzey görüşmeler yaptığını anlatan Özügergin, "Ziyaretin tarihi, yeri, türü ve içeriği hakkında açıklamalar eşzamanlı yapılacak" diyerek Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ziyaretinin detaylarını İran makamlarının henüz kamuoyuna duyurmak istemediğini bildirdi.
"TÜRKİYE BATI VE İRAN ARASINDA UZLAŞTIRICI ROL OYNAMAYA DEVAM EDİYOR"
İranlı yetkililerle temaslarının ardından Babacan'ın batılı muhataplarıyla görüşmeler yaptığını doğrulayan Özügergin, "İran ziyaretini takip eden 2 günlük sürede yine muhataplarıyla bazı görüşmelerde bulunduğunu biliyorum" dedi.
Kimlerle konuşulduğuna ilişkin detay vermeyen Özügergin, "Bakanın edindiği izlenim İran tarafı bu konuyu ciddiyetle ele alıyor, tüm uzlaşmacı çalışmalar devam ediyor. Müzakerelerin önemli fırsat teşkil ettiği ve sürecin devamı şeklinde bir telkin var. Taraflar arasında herhangi bir mesajın taşınması söz konusu değil" diyerek Türkiye'nin kolaylaştırıcı rolünü sürdüreceğini belirtti.
Kıbrıs'ta süren müzakerelere ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın "Kişisel endişelerim var" şeklindeki açıklaması hatırlatıldığında Özügergin, BM parametreleri çerçevesinde iki kurucu devlete dayalı yeni bir ortaklık kurulmasını desteklediklerini, ancak Türkiye'nin etkili garantisinin sürdürmek konusunda tutumunu değiştirmediğini söyledi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in istifasının Suriye-İsrail barış görüşmelerini nasıl engelleyeceği sorusu üzerine Burak Özügergin, "İsrail-Suriye arasında yapılmakta olan görüşmelere katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Her iki ülkede meydana gelen iç siyasi gelişmeler üzerinde yorum yapabileceğimiz bir konu değil" dedi.
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği konusunda çabaların sürdüğünü belirterek, 18-21 Ağustos'ta İstanbul'da gerçekleşecek Afrika Zirvesi'nin bu çerçevede önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Özügergin, 50 ülkenin davetli olduğu toplantının da hem Afrika'ya açılım politikası hem de BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği çerçevesinde bazı temasların yapılmasına olanak tanıdığını söyledi.