22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Şeker fabrikası özelleştirmesine tepki

Türkiye Şeker Fabrikalarına ait 25 fabrikanın özelleştirilmesine tepki gösteren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yetkin, ferah bir özeleşme ile yeni bir yol haritası çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek, "Şeker fabrikası özelleşmesi derhal durdurulmalıdır" diye konuştu.

Yetkin, Maltepe İçkale otelinde düzenlediği basın toplantısında, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirilecek şeker fabrikalarına karşı çıkarak, "Şeker fabrikalarının özelleşmesi bu kadar ucuz değil, dikkatli olunması gereken bir konu. Bu özelleştirme kotaların birleşmesine imkan tanıyor. Pancar üreticisi uzak olan bir yere şeker fabrikası malını verince bu maliyet düşecek mi, yükselecek mi?" diye konuştu. Yetkin, şöyle konuştu: "Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, fabrikanın satılması için bir İngiliz şirketine danışmanlık özelliği veriyor. Bu kuruluş dünyanın en büyük özelleştirme yapan şirketi. Özelleştirme İdaresi Türkiye Şeker Fabrikalarını özelleştirirken bu işte becerikli, uzman bir Türk şirketi bulamadı mı? Neden İngiliz bir firmayı tercih ediyorsun. Bunun sebebini kamuoyuna anlatması gerekir. Yapılan bu iş kurdu kuzuya teslim etmesine benzedi. Kilci, konuşmasında 'Fabrikalar verimsiz' diyerek kendi malını kötülüyor. Bu konuşması ile hangi alıcıyı bulacaksınız. Ben özelleştirilmeyecek, kesinlik olmaz demiyorum. Bu özelleştirmenin farklı bir boyutla yapılması gerektiğine inanıyorum".

Yetkin, şeker fabrikalarının sadece normal koşullarda ürün üreten bir kurum olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu özelleştirmede ilgili tüm kuruluşlar dikkate alınarak bir süreç işlenmesi gerektiğini dile getirdi. Tüm özelleştirmenin Türkiye'de doğrudan dolayı 10 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirten Yetkin, "Şeker pancarı üreticisini cezalandırmak yanlış, görüşü alınmadan siz bu özelleşmeyi yapamazsınız" dedi.

Güneydoğuda şeker pancarı fabrikalarının kapatılması halinde üreticinin zor durumda kalacağını kaydeden Yetkin, Türkiye'nin şeker pancarı üreten dünyada 3. sıraya yerleştiğine dikkat çekti. Yetkin, şeker pancarı fiyatlarındaki artışın üreticiden kaynaklandığını iddialarını yalanlayarak, "Ben bu iddiaya inanmıyorum. Mesela AB'ye girmek istiyoruz, AB ve ABD'de Şeker pancarı üretimini kooperatifler yapıyor. Niçin Türkiye'de böyle bir uygulama yapılmıyor. Türkiye'de bu şekilde bir özelleştirme yapılsın. Çok basit bir özelleştirme değil, Bu pazar orta işlekli bir özelleştirme değil. Bu özelleştirme derhal durdurulmalıdır" diye konuştu.

Yetkin, geçen hafta düzenlediği basın toplantısı hatırlatarak, "Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Eker, Ramazan yaklaşırken gıdaların artacağı açıklamalarımdan dolayı rahatsız olmuş. Bakanlar Kurulu gündeminde böyle bir konunun gündeme alınması beni çok mutlu etti. Sayın Eker, 'Gıdalarda fiyat artışı bu konuda konuşanlardan kaynaklanıyor' demesi beni çok üzdü. Ben buğday, nohut ve fasulye tüccarı değilim. Ben bunları savunmak zorundayım. Biz kamu yararına çalışan meslek gurubuyuz. Ben kimseye değil vatandaşa hizmet ediyorum" şeklinde konuştu. Bir gazetecinin, özelleşmenin ardından şeker fiyatlarında bir artış yaşanır mı? şeklindeki sorusu üzerine , Yetkin, "Şeker üretiminde ciddi düşmeler var" cevabını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 15:22:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nihat koçak IP: 88.227.61.xxx Tarih : 12.08.2008 00:26:45

şekerde çok büyük oyunlar oynanıyor başta ABD olmak üzere nişaşta bazlı aspartam içeren nbş ler ABD ŞİRKETLERİ tarafından turdumuzda yapılmakta ve satılmaktadır.bizim ürettigimiz yüzde yüz yerli doğal şekerimiz nbş yüzünden elimizde kalmaktadır.o zaman ne oluyor fabrikalar zarar ediyor deniliyor dışarıdan hiç bir zaman kaçak şeker girişi olmasa nbş ler kaldırılsa bizim çift çimiz ve fabrikalarımız hiç bir zaman zarar etmez hemde çok daha gelişiriz. teşekkürler