Vatandaştan tapu işlemleri karşılığı aldıkları rüşvetleri aralarında pay ettikleri gizli kamerayla tespit edilen tapu memurları verdikleri ifadede, vatandaşların istemeden masalarına para bıraktıklarını, bu paranın neden bırakıldığını sorduklarından da 'bahşiş' denildiğini ileri sürdüler.
Keçiören 4. Bölge Tapu Müdürlüğü'nde önceki gün başlatılan operasyon genişleyerek sürüyor. Tapu Müdürlüğünde “rüşvet havuzu” oluşturulup mesai bitiminde rüşvet paralarının bazı memurlar arasında pay edildiği ortaya çıktı. Tapu memurlarının, 100 bin YTL'ye satılan bir dairenin tapuda işlem yapılırken 20 bin YTL olarak gösterilip, daha düşük vergi tahakkuk ettirildiği ileri sürüldü.
Rüşvet verdiği iddiasıyla ifadesine başvurulan bazı kişilerin, “Ben rüşvet olsun diye vermedim, bahşiş bıraktım” dediği öğrenildi. Tapu memurlarını yaklaşık 4 ay boyunca izleyip her hareketini gizli kameraya alan polis, gözaltına aldığı tapu müdürleri ve diğer memurların ifadele- rine başvurdu. Polis zanlılara, kaydettiği CD'lerdeki para alıp verme sahnelerini göstererek, “Bu sahnede görülen 20 YTL'yi, 50 YTL'yi niçin aldınız?” şeklinde sorular yöneltti. Zanlıların, emniyette “Biz kimseden rüşvet istemedik. İşlemlerini yaptığımız vatandaşlar biz istemeden parayı atıp gidiyorlardı. Bunu niçin yaptıklarını sorduğumuzda, 'bahşiş' olduğunu söylüyorlardı” diye konuştukları öğrenildi.
RÜŞVET DEĞİL, BAHŞİŞ VERDİM
Rüşvet verdiği iddiasıyla ifadelerine başvurulan vatandaşların da yemin ederek, “O parayı rüşvet olarak değil, bahşiş olsun diye verdim” diye konuştukları öğrenildi. Soruşturmayı yürüten mali polis ekipleri, verilen paraların bir yerde biriktirilip mesai bitiminde pay edildiğini saptadı. Soruşturma genişleyerek sürerken zanlıların hakkında, “Rüşvet almak, vermek. İrtikap, görevini kötüye kullanmak, alıp satılan arsa ev, işyerlerinin değerini alıp satıldıkları değerin altında göstererek kamuyu zarara uğratmak” suçlarından 4 yıldan 12 yıla kadar değişen hapis talebiyle dava açılması bekleniyor.
Mal varlıkları araştırılıyor
Soruşturma savcısı, gözaltına alınan tapu müdür ve memurlarının kendileri ve birinci derece akrabalarının üzerlerinde ne kadar tapu olduğu ve banka hesapları inceleniyor. Çankaya ve Gölbaşı tapu müdürlerinin daha önce Keçiören'de çalıştıkları ve gizli kamera kayıtları sonucu gözaltına alındıkları öğrenildi