16
Eylül
2024
Pazertesi
ANKARA

Tarım Gönüllülerinden Eğitime Yüzde 100 Destek

Protokolle; ilköğretim okullarında Tarım Danışmanları tarafından seçmeli tarım derslerinin verilmesinin de önü açıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami GÜÇLÜ, ‘Sadece babalarına değil, çocuklarına, geleceğin çiftçilerine de tarımsal bilgi birikimini ve pratik uygulamalarını aktarmak amacındayız’ dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami GÜÇLÜ ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK arasında, 15 Eylül 2004 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nda imzalanan “Tarım Meslek Liselerinin Milli Eğitim Bakanlığı’na Devri ve Tarım Gönüllülerinin Eğitime Destek Protokolü’ ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren 12 Tarım Meslek Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Köyde yaşayan yetişkinler kadar, ilköğretim çağındaki öğrencilerin de tarım konusunda bilinçlendirilmesini ve tarım eğitiminin tarımsal üretime duyarlı hale getirilmesini amaçlayan protokol ile Tarım Danışmanları tarafından ilköğretim 4. sınıftan itibaren öğrencilere seçmeli tarım dersleri verilecek. Öğrenciler yanında kurumda görevli personel, öğrenci velileri ve köyde yaşayan vatandaşların da katılabileceği derslerin ücretleri Tarım Danışmanlarına Milli Eğitim Bakanlığı’nca ödenecek. Derslerle ilgili uygulamalar okulların uygulama bahçelerinde, yoksa Köy Tüzel Kişiliği tarafından tahsis edilen arazilerde yapılacak. Ayrıca, okulların derslikleri, köylüye verilecek seminer, kurs ve toplantılarda kullanılabilecek. Protokolle; Tarım Danışmanlarının, okulların internet ve bilgisayar altyapısından ve köylerde kapalı bulunan okullar ile ilköğretim kurumlarınca kullanılmayan okul lojmanlarından, elektrik, su vb. giderlerini karşılamaları suretiyle faydalandırılabileceği de hükme bağlandı.


BAKAN GÜÇLÜ; “SADECE BABALARINA DEĞİL ÇOCUKLARINA DA BİLGİYİ AKTARACAĞIZ”

Protokol imza töreninde konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami GÜÇLÜ, Tarım Meslek Liselerinin, Milli Eğitim Bakanlığı’na devri ile, asli fonksiyonlarının yanısıra aynı zamanda daha kapsamlı programları da bünyesine katarak daha çok öğrencinin istifade edeceği bir kurum haline dönüşeceğini ifade etti. Devir işlemini, kaynakların verimli kullanılması yönünde atılmış doğru bir adım olarak niteleyen Bakan GÜÇLÜ, “Bu okullar talep olduğu müddetçe hizmet vermeye devam edecek ama 50-100 öğrenciyle değil, 500-600 hatta 1000 öğrenciyle eğitimini sürdürecek, dolayısıyla ülkemizin eğitim amaçlı derslik ihtiyacına katkıda bulunmuş olacağız. Eğitimin kalitesinin artması yönünde katkımız olduğu için mutluyuz” dedi.


Tarım kesiminde yeni bir projeyi hayata geçirerek, gönüllülük esasına göre 1000 ziraat mühendisi ve veteriner hekimi köylere tarımsal bilgiyi aktarmak için gönderdiklerini hatırlatan Bakan GÜÇLÜ, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Kırsal nüfus hızla azalıyor, Kırsal alanda yaşayan insanlarımızın yaş oranı hızla yükseliyor. Bazı bölgelerimizde tarımsal faaliyetlerimizin bu sebeple aksadığına da şahidiz. Ama önümüzdeki 10 yıl içinde tarım, üretim faaliyetleri içindeki yerini ve kırsal alanda yaşayan insanlarımız, nüfus içindeki büyük oranını koruyacak gibi gözüküyor. Sağlıklı beslenme, gıda güvenliği, gıda güvencesi, tarımın önemi ve ruhu, topraklara bağlılık gibi unsurların yanısıra bu alanın da ticari açıdan uygunluğu, faydaları ve bu alandan da kar edilebileceğini çocuklarımıza öğretmek için ziraat mühendislerimiz ve veteriner hekimlerimiz ders verecekler. Sadece babalarına değil çocuklarına, yarının çiftçilerine de bilgi birikimini, pratik uygulamaları aktarmak amacındayız. Bu protokolün hayata geçmesiyle bilginin daha da yaygınlaşmasını amaçlıyoruz.”


BAKAN ÇELİK; TARIM EĞİTİMİ TARIMSAL ÜRETİME DUYARLI OLMALI

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK ise yaptığı konuşmasında eğitimin birliği açısından devir işleminin önemli olduğuna işaret ederek, Tarım Danışmanlarının köyde yaptığı çalışmalardan gurur duyduğunu belirtti. Tarım Danışmanlarının, imkan verildiği zaman genç beyinlerin neler yapabileceğine en iyi örneklerden birini oluşturduğunun altını çizen Bakan ÇELİK, Tarım Danışmanlarının bilgi birikimlerinden faydalanmak arzusunda olduklarını kaydetti.


“Bu güne kadar bu işler neden yapılmadı? Çünkü bugüne kadar ülke koalisyonlarla yönetildi. Koalisyon hükümetlerinde kurumsal dayanışma, kurumsal işbirliğinden çok kurumsal rekabet ön plana çıkıyordu. Bakanlıklar arasında bugüne kadar hep bunu gördük. Tek parti iktidarımız kurumsal taassubu, kurumsal rekabeti kesinlikle reddetmekte ve kurumsal dayanışmayı esas almaktadır. Esas olan kamusal faydadır. Verimlilik ,etkinlik ilkeleri çerçevesinde kamu hizmetlerinin yürütülmesidir. Bu okullar milletin malıdır ve milletin başka bir kurumuna devrediliyor. Bakanlıklar bir orkestra gibi çalışırlarsa, orkestra şefi de o orkestrayı bir ahenk dahilinde çalıştırırsa böyle güzellikler ortaya çıkar. Bütün Bakan arkadaşlarımız arasında işbirliği, paylaşma ve dayanışma anlayışı var. Bu anlayış sürecektir” diyen Bakan ÇELİK sözlerini şu şekilde sürdürdü;


“Ülkede ziraat fakültelerinin sayısı arttıkça tarım geriliyor. Halbuki doğru orantı olması gerekiyor. Ters orantı var. Veteriner fakülteleri arttıkça hayvancılığın gelişmesi lazım. Tarım eğitimini de tarımsal üretime duyarlı bir şekilde ele almak gerekiyor. Pragmatizm bu işin özünü oluşturacaktır. İşin teorik tarafı elbette önemlidir. Ama köylüye tarımı öğreten, onlara yerinde gösterebilen bir anlayış olarak Tarım Bakanlığı, Tarım Gönüllüleri projesini başlattı. O gençler güzel şeyler yapıyorlar. Biz de onların bilgi ve becerilerinden, kırsal kesimdeki okullarımızda yararlanmak istiyoruz. Hatta velilerini getirmelerini istiyoruz. Hep söylüyoruz. Bizim okullarımız sadece öğrencilerimize değil velilerimize de hizmet vermeli. Burada tarım eğitimi ile ilgili bir işbirliği yapıyoruz.”


Milli Eğitim Bakanlığı’na Devredilecek Okullar ise şunlar;


1-Konya Tarım Meslek Lisesi Veteriner Sağlık Bölümü

2-Isparta-Şarkikaraağaç Tarım Meslek Lisesi Veteriner Sağlık Bölümü

3-Burdur-Tefenni Tarım Meslek Lisesi Genel Ziraat Bölümü

4-Çankırı-Tarım Meslek Lisesi Genel Ziraat Bölümü

5-İstanbul-Selimiye Tarım Meslek Lisesi Veteriner Sağlık Bölümü

6-Samsun Tarım Meslek Lisesi Veteriner Sağlık Bölümü

7-Erzincan Tarım Meslek Lisesi Veteriner Sağlık ve Gıda Laboratuvar Bölümü

8-Ankara-Çankaya Tarım Meslek Lisesi Laboratuvar Bölümü

9-Van Tarım Meslek Lisesi Veteriner Sağlık Bölümü

10-Trabzon-Yomra Tarım Meslek Lisesi Su Ürünleri Bölümü

11-Malatya Tarım Meslek Lisesi Makine ve Tarım Teknolojisi Bölümü

12-Konya-Çumra Tarım Meslek Lisesi Tarım Teknolojisi Bölümü


Milli Eğitim Bakanlığı’na Devredilemeyecek Okullar

1-Gaziantep-Nizip Tarım Meslek Lisesi Veteriner Sağlık Bölümü

2-Aydın-Söke Tarım Meslek Lisesi Makine Bölümü

3-Amasya Gökhöyük Tarım Meslek Lisesi Makine Bölümü

4-Bursa Tarım Meslek Lisesi Gıda Teknolojisi Bölümü

5-İstanbul-Halkalı Tarım Meslek Lisesi Peyzaj Bölümü

6-Ankara Yenimahalle Tarım Meslek Lisesi Gıda Kontrol ve Analizleri Bölümü



Kenthaber
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2004 Pazar 15:34:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?