5
Şubat
2025
Çarşamba
ANKARA

Terk edilen köye hayvancılık dopingi

Kızılcahamam’da yıllar önce işsizlik ve yoksulluk nedeniyle ailelerin bir bir terk ettiği İymir Köyü, Kaymakamlığın başlattığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da desteklediği tarım ve hayvancılık projesi ile yeniden hayat buldu. Kaymakam Bilal Çelik, "Proje ile vatandaşlarımıza tekrar köye dönüş imkanı sunuyoruz" dedi.

YILLAR önce işsizlik ve yoksulluk nedeniyle ailelerin bir bir terk ettiği Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı İymir köyünde yaşayanların yüzleri, kaymakamlığın başlattığı tarım ve hayvancılık projesi ile yeniden güldü.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre nüfusu 60 olan İymir’e bir süre önce giden Kızılcahamam Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın desteklediği projeler hakkında vatandaşlara bilgi verdi. Her geçen yıl nüfusu azalan köyde, kendi imkanlarıyla geçinmeye çalışan aileler, kurulan Kızılcahamam Pazar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin desteğiyle 36 süt ineği alarak besiciliğe başladı.

TEKRAR KÖYE DÖNÜŞ İMKANI : Kızılcahamam’ın Ankara’ya yakın olmasının büyük bir avantaj olduğunu belirten Kaymakam Bilal Çelik, şunları söyledi: "İymir ve bölgedeki bir çok köyde yaşayanlar, zaman içinde evini barkını terk edip Ankara’ya göç etmiş ve buralarda artık kimse kalmamış. Ancak bu proje ile vatandaşlarımıza tekrar köylerine dönme imkanı sunuyoruz. İnanıyorum ki kısa sürede yaygınlaşacak bu proje ile topraklarını terk eden işsiz aileler, yeniden köylerine dönecektir." Kaymakam Çelik, bölgede hayvancılığı geliştirmek için Çeltikçi beldesinde 300, İğdir, Saraç ve Pazar köylerine ise toplam 200 adet simental cinsi süt ineği dağıttıklarını ifade ederek, tarım ve hayvancılığı geliştirmek için yeni projeler hazırladıklarını sözlerine ekledi.

SİPARİŞLERİ YETİŞTİREMİYORUZ : İymir köyü muhtarı Faruk Tunca ise daha önceden 40 ailenin yaşadığı köyde bugün 28 ailenin yaşadığını belirterek, köyden her yıl göç edenlerin olduğunu söyledi. Kaymakamlığın tarım ve hayvancılık projesi ile köyün kaderinin değiştiğini belirten Tunca, mantar üretimi ile Başkent’teki market ve alışveriş merkezlerinin siparişlerini karşılamakta zorlandıklarını belirterek, köydeki 2 ayrı mağarada da üretim yapmak için çalışma başlattıklarını anlattı. Kısa süre önce 36 inekle süt üretimine başladıklarını kaydeden Tunca, "İşsizlik nedeniyle evini ve köyünü terk edenlerin kısa sürede İymir’e dönmelerini ve bu imkanlardan yararlanmalarını ümit ediyorum" diye konuştu.

Köyde yaşayanların yüzü gülüyor

Kızılcahamam Kaymakamlığı’nın desteğiyle köydeki bir mağarada kültür mantarı üretimine geçen köylüler, kooperatif sayesinde ürünlerini pazarlamaya başladı. Elde ettikleri gelir karşısında yüzleri gülen köy halkı, yeni yatırımlar için kaymakamlığın kapısını çalmaya başladı. İymir köyünde incelemelerde bulunan Kızılcahamam Kaymakamı Bilal Çelik ve İlçe Tarım Müdürü Mehmet Kuzdere, köylülerin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Mağarada üretilen kültür mantarının ilk mahsulünü kendi elleriyle toplayan Kaymakam Çelik, projenin hazırlık aşamasında "başarısız" olma endişesi taşıdığını, sonuç karşısında son derece mutlu olduğunu söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 01:40:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?