Sağlık Bakanlığı, ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilecek olan “TCDD Yaşamın Her Alanında Fiziksel Aktivite – Yolculukta Egzersiz” kampanyası Ankara Gar'da başladı.
Yolculuk süresince bireylerin, egzersizin sağlığın geliştirilmesinde önemli bir faktör olduğunun farkına varmaları ve Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi doğrultusunda her gün en az yarım saatlerini egzersiz yapmaya ayırmalarının teşvik edilmesi amacıyla düzenlenecek kampanyanın açılış törenine TCDD ve Sağlık Bakanlığı bürokratları, basın mensupları, yolcular ve kampanyada görev alan firma temsilcileri katıldı.
Karaman: “Tren, insan sağlığı için en uygun ulaşım aracıdır.”
Sağlıklı bir toplumun oluşturulmasında eğitimin önemine değinen ve 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlayarak sözlerine başlayan TCDD Genel Müdürü Süleyman KARAMAN, “Tren insan sağlığı için en iyi ulaşım yoludur, tren yolculuğu rahatlık ve konforda en üstün imkânlar sağlamaktadır. Yakında hızlı tren seferlerine başlayacağız, yolculuk süreleri kısalacak, yine de insanların gerek yolculuk gerekse gündelik hayatlarında spora, egzersize yer vermeleri toplumsal faydaları düşünüldüğünde göz ardı edilemez” dedi.
Çom: “Haftada üç gün en az 30 dakikalık fiziksel aktivite yılda 10 bin kişinin kalp-damar sorunları nedeniyle ölmesini önlüyor” Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr.Seraceddin Çom ise yaptığı konuşmada “Obeziteyle mücadele programımız içerisinde en önemli parça bu proje ile tamamlanacaktır. Proje ile yolculukta nasıl egzersiz yapılabilir, nasıl bunu gündelik hayata nasıl tatbik edebiliriz gibi konularda insanların bilinçlenmesini amaçlıyoruz. Toplumumuzda insanların %3,5 i düzenli spor yapıyor geri kalan % 96‘lık kesimi ise yapmıyor. Oysa toplumumuzun haftada üç gün en az 30 dakikalık orta düzeyde bir fiziksel aktivite yapmalarını sağlayabilirsek, yılda 10 bin insanımızın kalp-damar sorunları nedeniyle meydana gelen ölümünü engelleyebiliriz. Fiziksel aktivite yapma alışkanlığı edinmesinde bu kampanya çok etkili olacaktır. “dedi.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Prof. Dr. Gül BALTACI konuşmaların ardından “Yolculukta Egzersiz” kapsamında yapılabilecek hareketleri uygulamalı olarak törene katılanlara aktardı.
Kampanya kapsamında; çeşitli alanlarda sağlık taraması yapılacak, bilgilendirici broşür dağıtılacak ve bilgilendirici filmler yayınlanarak “Yolculukta Egzersiz” alışkanlığının yaygınlaştırılması sağlanacak.