Türkiye Şoför ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın, muayene istasyonlarında kanal sayısının arttırılmasını isteyerek, "Almanya'da kullanılan sistem Türkiye'de de uygulanmalıdır" dedi.
Araç muayene istasyonlarındaki sıkışıklığı eleştiren Apaydın, bu sıkışıklığın giderilmesi için Almanya'da uygulanan kriterlerin Türkiye'de uygulanması gerektiğini belirterek, "Araç muayenelerinin özelleştirilmesi bir sorun oluşturmamıştır. Sorun, o ildeki araç sayısına, araçların periyodik muayene sürelerine ve muayenenin kaç dakikada yapılabileceğine göre yeterli muayene kanal sayısı oluşturmadan muayene işlemlerine başlamış olmasıdır. Vatandaşın kuyrukta beklemesinin ve hatta sıra gelmeden geri dönmesinin sebebi budur. Muayene kanal sayısı mevcut araç sayısına ve periyodik muayene sürelerine göre ayarlandığı takdirde vatandaş bundan sonraki uygulamadan olumsuz olarak etkilenmeyecektir" dedi.
Araç muayene işleminin özelleştirilmesinin araç kusurlarına ve arızalarına bağlı olarak meydana gelecek trafik kazalarını büyük ölçüde ortadan kaldıracağını kaydeden Apaydın, "Zira araç muayeneleri son teknolojiye göre geliştirilmiş cihazlarla yapılmakta, aracın bütün sistemleri detaylı bir şekilde kontrol edilmektedir. Bugünkü araç muayene sistemi, gelişmiş batı ve doğu ülkelerinde yıllardır uygulanmakta olan bir sistemdir. Söz konusu ülkelerde araç kusurlarına bağlı olarak meydana gelen kaza sayısı yok denecek kadar azalmıştır" diye konuştu.
Araç muayenelerinde kanal sayısının artırılması gerektiğini de ifade eden Apaydın, "Kanal sayısını artırarak vatandaşlarımızı fazla bekletmeden mümkün olan en kısa sürede muayene işlemlerinin yapılmasını sağlamak için temaslarımız sürmektedir. Araç muayenelerinin Avrupa standartlarına uygun şekilde yapılması, nakliyeci esnafımızın can ve mal güvenliği açısından çok gerekli ve önemlidir. Ancak uygulamayı yürüten TÜV-TÜRK'e önerilerimiz, Almanya'da yıllardır uyguladıkları Araç Sayısı-Kanal Sayısı-Muayene Süresi kriterlerini Türkiye'de de uygulamasıdır" şeklinde konuştu.
1 Ocak 2009 tarihinden itibaren araç muayene ücretlerinin yüzde 12 oranında artırılmasının Maliye Bakanlığı'nın yetkisi dahilinde belirlenerek uygulamaya konduğunu da kaydeden Apaydın, "Nakliyeci esnafının kullandığı akaryakıt, yağ, lastik, yedek parça, bakım-onarım giderleri gibi girdiler dolayısıyla yüksek miktarda vergi vermektedir. Araç muayene ücreti, motorlu taşıtlar vergisi, sigorta primleri gibi giderlerde, Anayasamızın 173. maddesi gereğince nakliyeci esnafımız korunmalıdır. Bu konuda Ulaştırma, İçişleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili genel müdürlüklerle sürekli işbirliği halindeyiz" dedi.