22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Türk-İş'in mitingi sona erdi

TÜRK-İŞ'İN MİTİNGİ SONA ERDİ

Başkentte Türk-İş tarafından düzenlenen ''Ekmek, Barış, Özgürlük İçin Demokrasi ve Haklar'' mitingi sona erdi.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, mitingde yaptığı konuşmada, emeğin büyük bir saldırı altında olduğunu söyleyerek, ''Emeğin ürettikleri, bu yangında haramiler tarafından talan edilmektedir. Adaletsizlik her alanda hüküm sürerken, herkes bu adaletsizliğin karanlığı içine çekilmek istenmektedir. Ama rüzgar eken fırtına biçer'' dedi.

Sofralarında aş olmasını, ekmek olmasını, çocuklarının sağlıklı ve gelecek kaygısı duymadan büyümesini istediklerini belirten Kumlu, "Siz Tekel işçileri, karda, kışta, soğukta, çoluk çocuk Türk-İş'in önünde bir aydır ekmek için mücadele veriyorsunuz. Siz itfaiye işçileri, bir aydır Saraçhane Parkı'nda çadırlarda ekmek için mücadele veriyorsunuz. Siz şeker işçileri, aylardır her yerde mitingler yapıyorsunuz, ekmek mücadelesi veriyorsunuz. Sizlerin verdiği mücadeleye 'ideolojik' diyenler var. Böyle diyerekkendi hatalarının üzerini örtmek isteyenler var. İşin kolayına kaçmak isteyenler var. İşte burada, halkımızın gözü önünde soruyorum size. Verdiğiniz mücadele ideolojik mi? Ben şahidim ki değil, ben kefilim ki değil. Sizler, ekmek parası için, özlük haklarınız için, güvenli bir gelecek için mücadele veriyorsunuz. Sizler, özelleştirmelerin memleketimizi nasıl yoksullaştırdığını, nasıl ele güne muhtaç ettiğini göstermek için mücadele ediyorsunuz" diye konuştu.

Tekel ve itfaiye işçilerini verdikleri sağduyulu, ağır başlı mücadele için kutlayan Kumlu, ''Sizlerin mücadelesi, tüm emekçilerin mücadelesidir. Sizler, bizleri yönetenlerin ne kadar acımasız olduğunu kör göze parmak herkese gösterdiniz. Su sıktılar, yılmadınız. Biber gazı sıktılar, yılmadınız. Gece yarıları çadırlarınızı bastılar, yılmadınız. Helal olsun size, helal olsun. Tüm emekçilerin hakkı size helal olsun'' dedi.

İşçilerin gücünün temelinde para, kar, tahakküm olmadığı, güçlerinin temelinde inanç, masumiyet, savunduklarının haklılığı olduğunu ifade eden Kumlu, ''Bizim gücümüzün temelinde, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına duyduğumuz saygı var, ama emeğin en yüce değer olduğunu unutanlar, ara sıra bizim de ne olduğumuzu unutuyor. İşte o zaman ne oluyor? Böyle meydanlara çıkıp, işte böyle hep birlikte ayağa kalkıp ne olduğumuzu hatırlatıyoruz. Diyelim olmadı, daha ne yapıyoruz? Seçim zamanı sandık önümüze konduğunda, kırmızı kartı gösteriyoruz. Eylemlerimizden rahatsız olanlar var. Ben de diyorum ki rahatsız olacağına çözüm üret. Herkes bilsin ki, Türk-İş belki her zaman gürlemez ama gürlediğinde yağar ve kuru gürültüye pabuç bırakmaz. Biz tavrımızı koyarız, ülkeyi idare edenlerin yapması gereken bizlere kulak vermek, taleplerimize duyarlı olmaktır. Kulak ardı mı ediyorlar? O noktada, sorumluluk hatada ısrar edenlerin olur, işçinin değil" şeklinde konuştu.

Ekonomik krizin bedelinin daha çok işsizlik, daha çok yoksulluk olarak kendilerine ödetildiğini söyleyen Kumlu, şöyle devam etti:

''Krizin panzehiri, sosyal devlet politikalarına geri dönmektir dedik, dinlemediler. Şimdilerde IMF ile yeni bir anlaşmadan bahsediliyor. Sayın Başbakan, madem artık IMF'ye ihtiyacımız yok, hala niçin yeni anlaşmadan bahsediyorsun. Yerden göğe her şeyin satıldığı yetmedi mi? Yetmedi mi, sağlık haklarımızın, sigorta haklarımızın budandığı? Daha ne kaldı, ne? Artık IMF'yi def etme zamanı geldi. Çünkü marifet IMF'den değil, halktan onay almakta. İşçilerin, emeği ile geçinenlerin açlığı, yoksulluğu hükümetin

vebalidir. Hak arayan emekçilerin seslerine kulak tıkamak hükümetin vebalidir. Türkiye'nin her yanı, Ankara'nın göbeği, ekmek, barış, özgürlük için yanıyor. Bu yangını söndürmek hükümetin görevidir. Ey hükümet, sana sesleniyorum. Tekel ve itfaiye işçileri başta olmak üzere çalışanların taleplerine kulak ver. İşsizliği önle, kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeç, kıdem tazminatı hakkımıza el uzatma, 4/C ve benzeri uygulamalardan vazgeç. İşsizlik Sigortası Fonu'na el uzatma, vergi adaletsizliğini gider.

Sağlık ve sigorta haklarımızdaki mağduriyeti gider. Asgari ücreti sefalet ücreti olmaktan çıkar. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki aksaklıkları gider. Antidemokratik yasaları değiştir, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldır. Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonomiyi engelle, sosyal devleti uygula, özelleştirmeleri durdur. Bu meydana, buraya kulak ver. Bu sesi duy.''

Kumlu'nun konuşmasının ardından Tekel işçileri kürsüyü işgal etti. Sendika yöneticilerinin uzun süren ikna çalışmaları sonucunda işçiler eylemlerini sona erdi. İşçilerin tepkisi üzerine Onur Akın ve Alişan'ın vereceği konser iptal edildi. İşçiler, daha sonra miting alanından ayrılarak Türk-İş Genel Merkezi önüne geçti. Miting işçilerin alanı boşaltmasının ardından sona erdi.

TÜRK-İŞ'İN MİTİNGİ SONA ERDİ
TÜRK-İŞ'İN MİTİNGİ SONA ERDİ
TÜRK-İŞ'İN MİTİNGİ SONA ERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2010 Pazar 15:01:02
Güncelleme :17 Ocak 2010 Pazar 15:46:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?