Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye tarımının global krizden etkilenmediğini belirterek, "Türkiye, 2001 yılındaki Türkiye değil artık" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Gıda Mühendisleri Odası (GMO) tarafından düzenlenen "Dünya Gıda Günü" etkinliklerine katılmak için Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki panele katıldı.
Panele girişte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehdi Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) küresel krizden en çok tarım sektörünün etkileneceği konusundaki açıklamalarına yönelik, "Türkiye tarımı kürsel krizden kolay etkilenmez. Türk tarımının etkileneceği tek şey kuraklıktır. 2007-2008 yıllarındaki gibi eğer kuraklık olursa tarım bundan etkilenebilir. Küresel kriz ile ilgili olarak Başbakanımız ve Maliye Bakanımız gerekli açıklamayı yaptı. Türkiye, 2001 yılındaki Türkiye değil artık. Türkiye krizlerde başkalarının yaşadıklarını yaşamıyor" diye konuştu.
ABD'de yaşanan krizle ilgili olarak Bakan Eker, "O ülkelerin sorunu başka. Orada bir Mortgage krizi yaşandı. Şişen bir ekonomiye sahiplerdi ve söndü. Bizim şu an bir problemimiz olmadığını diğer arkadaşlarım da söyledi" dedi.
Panelde konuşan Bakan Eker, Dünya'da yaşanan açlık ölümlerine dikkat çekerek, Dünya'da her yıl 900 milyon insanın açlıktan öldüğünü söyledi. Eker, "Dünya Sağlık Örgütü'nün (FAO) yaptığı son araştırmalarda, her yıl 900 milyon insan açlık sebebiyle hayatını kaybediyor. Dünya'nın 900 milyonluk bu bir bölümü açlıktan ölürken, bunun 2 katı kadar insan da fazla kalori ve aşırı kilolardan kurtulmak için uğraşıyor. Bu 1,5 milyar insan nasıl kilo veririm diye uğraşırken, onların bu iş için harcadığı para ile
açlıktan ölen 900 milyon insan kurtulur. Bu sorun insan sorunudur. Bu bir ahlak sorunu, etik problemdir" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz yıl gıda fiyatlarında yaşanan artışa da değinen Bakan Eker, konuşmasına şöyle devam etti:
"2007 yılında 250-270 dolar olan buğdayın tonu, 2008 yılında birden 400-500 dolara kadar çıkmıştır. Bu fiyat, fakir ülkelaxeri etkiledi. Hindistan, Çin gibi ülkelerde ise refah düzeyinin artmasıyla birlikte hayvansal ürünlerin tüketimi arttı. 1 milyon ton et üretimi için 7 milyon ton hububat tüketimi gerekiyor. Şu an 6,5 milyar insanı besleyecek kadar yiyecek yer yüzünde üretilemiyor. Sorun üretim sorunu değil, dağıtım sorunudur. Türkiye üzerinde yaşadığı coğrafya itibariyle kendi insanlarını besleyecek potansiyele sahiptir. Tek şart, verimliliği arttırıcı alanların kullanılmasıdır. Son yıllarda görüyoruz ki Türkiye'de tarımsal verimlilik arttı."
"DÜNYADA MİRAS YOLUYLA TOPRAK BÖLEN BİR ÜLKE DAHA YOK"
Türkiye'deki arazilerin miras yoluyla babadan oğla geçtiğini ve bu durumun tarımda verimliliği azalttığını vurgulayan Bakan Mehdi Eker, "Türkiye'den başka Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yok. Bu konuda bir kanun çıkardık. Bölünmez parsel miktarı 1 dekar kadarken 20 dekara yükselttik. Çünkü bu böyle giderse gelecek yıllarda işlenecek arazi kalmayacak. Bu işe bir son vereceğiz. Diğer bir husus da bu arazilerin toplaştırılmasıdır. Bize kadar 200 bin hektar arazi toplaştırıldı. Biz 300 bin hektar toplaştırdık ve 2009 yılında da 1 milyon arazi toplaştıracağız. Bunu yıllık 1 milyon üzerinde tutmalıyız" diye konuştu.
Panele Bakan Eker'in yanı sıra Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Günay da katıldı.