5
Şubat
2025
Çarşamba
ANKARA

Ücretler ve kiralar bankaya yatacak

Kayıtlı istihdam ve vergi kaçağıyla mücadele amacıyla ücretler ile ev ve işyeri kiralarının bankalar kanalıyla ödenmesi işlemi yakında başlıyor.
Maliye Bakanlığı, kira gelirleri ile ücretlerin bankalara yatırılması zorunluluğuna ilişkin bir Tebliğ taslağı hazırladı.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağında, kira gelirlerinin bankalar kanalıyla tahsili için 500 YTL'lik bir limit öngörüldü. Bu çerçevede, 500 YTL ve üzerindeki ev ve işyeri kiralarının bankalara yatırılması öngörüldü. Ücretlerin de başlangıçta 450 YTL dolayında (net asgari ücret seviyelerinde) bir limit dahilinde bankalar aracılığıyla ödenmesi hükme bağlandı. Ancak limit konusunda farklı tutarlar da gündeme geldi.

Maliye Bakanlığında söz konusu Tebliğ Taslağına dönük çalışmalar devam ederken, Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK), ücretlerin bankalar kanalıyla ödenmesi için harekete geçti.

SGK, Sosyal Güvenlik ve Teşkilat Kanunundaki yetki çerçevesinde bir yönetmelik taslağı hazırlayarak, Maliye Bakanlığının görüşüne sundu.

Hazineden sorumlu Devlet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ortaklaşa çıkaracağı Yönetmelik Taslağında, her türlü ücret, prim, ikramiye ile her çeşit hak ediş ödemesinin bankalar kullanılarak yapılması öngörüldü.

Taslakta, bu zorunluluğunun İş Kanunu'na göre yapılan ödemelerin yanı sıra, Borçlar Kanunu'na tabi işçiler, Basın Kanunu'na tabi çalışanlar ile Deniz İş Kanununa tabi gemi adamları için de geçerli olacağı hükme bağlandı.

Yönetmelik Taslağında, bu tür ödemeleri bankalar kanalıyla yapmayanlar için ödeme yapılmayan her kişi başına 1.500 YTL idari para cezası uygulanacağı vurgulandı.

Yetkililer, SGK'nın ücretlerin hiçbir limit olmadan bankalar kanalıyla ödenmesine ilişkin düzenlemesinin Maliye, Hazine ve SGK arasında tekrar ele alınacağını bildirdi.

Maliye Bakanlığının, uygulamanın, belirli bir limit dahilinde başlatılması görüşünü hala koruduğu da ifade edildi.

Bu arada SGK'nın ayrı bir Yönetmelik Taslağı hazırlamasının ardından Maliye Bakanlığı, kira gelirleri ve ücretlere ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğini de tekrar düzenledi.

Tebliğin, sadece kira gelirlerini içerecek şekilde Gelir Vergisi Genel Tebliği olarak çıkarılması kararlaştırıldı.

Bu çerçevede hazırlanan Taslakta da, 500 YTL ve üzerindeki ev ve iş yeri kiralarının bankalara yatırılması zorunlu tutulurken, aykırı hareket edenlere Vergi Usulle ilgili cezaların uygulanacağı belirtiliyor

AA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 10:54:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin şahan IP: 88.239.129.xxx Tarih : 3.09.2008 17:14:08

evet bazı sektörler için tamamda örneğin inşaat için veya günü birlik yada kısa süreli işlerde sorunlarıda beraberine getirir.aslında işverenlere ek bir iş.çünkü askari ücret bir sigorta ve vergi toplama ölçüsü birçok işcide bu rakamdan gösteriliyor.birkısmı elden bir kısmı bankaya yatacak pek fazla bir çözüm üreteceğini sanmıyorum.tek çözüm oaranları sağlıklı bir yere çekebilmek.eğer ben 5000 işgününde aldığım aylık kadar 7200 gündede alacaksan haksızlık ozaman pirimlerin düşmesi gerekir ayrıca 7200 gün 20 senede dolar 42 yaşımda emekli olamayacağıma göre ayrıca bir memur için bu rakam 14400 gün bugünkü hesapla memurun 1800 ytl enaz emeklimaaşı alması lazım.bankaya yatır şöyle yap böyle yap boş.tekyol pirimi zamana yaymak yani oranları düşürmek.daha sonrada işletmenin nakit akışını kontrol etmek.tabi piyasaları sıkmadan