Ankara Büyükşehir Belediyesi, "Yağan kar ve yağmur sonucu içme suyunun karşılandığı barajlarda, bugün itibariyle Ankara’nın iki yıllık su ihtiyacını karşılayacak, toplam 709 milyon 195 bin metreküp su rezervi oluştuğunu" açıkladı.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz yıllarda tüm Türkiye’yi etkisi altına alan aşırı kuraklık sonucunda, Ankara’ya içme suyu sağlayan barajlardaki rezervin neredeyse dibe vurma noktasına geldiği hatırlatıldı.
Açıklamada, yağışlar sonucu içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlarda bugün toplam 709 milyon 195 bin metreküp su rezervi oluştuğu belirtilerek, "Bu da hiç yağmur yağmasa bile Başkent’in 2 yıllık su ihtiyacını karşılayacak miktara denk geliyor" ifadesi kullanıldı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in konuya ilişkin değerlendirmelerinin de aktarıldığı açıklamada, Gökçek’in "Böyle gider, böyle devam ederse, baharın sonuna doğru barajlarımızdaki su miktarının 800 milyon metreküpün üzerine çıkacağını ümit ediyor, bekliyoruz" ifadesine yer verildi.
Son aylarda görülen yağışların memnuniyet verici olduğunu ifade eden Gökçek’in, açıklamada şu ifadelerine yer verildi.
"Bu sene barajlarımızda şimdiye kadar olmayan, şimdiye kadar bulunmayan bir su rezervine kavuşacağımızı düşünüyorum. İnanılmaz bir kuraklıktan sonra inanılmaz bir bolluk dolayısıyla Allah’a hamd ediyoruz. Ümit ediyorum bu yıl, bu konuda Ankara tarihinde bir rekor kırılacak. Ümidimiz, Ankaramıza su sağlayan barajlarımızdaki su miktarının 800 milyon metreküpü aşmasıdır. Bugüne kadar barajlarımızdaki su miktarının 700 milyon metreküpe ulaştığı vaki değil. İnşallah bu yağışlar böyle gider, böyle devam ederse baharın sonuna doğru barajlarımızdaki su miktarı bir rekor oluşturacak. Ben bu yağışlarda duaların inanılmaz etkisi olduğuna inanıyorum. Biz inanarak dualarımıza devam edeceğiz. İnananların da duasına devam etmesini istiyoruz.".
Melih Gökçek, Başkent’in su ihtiyacının karşılandığı, Çamlıdere Barajı dışındaki diğer 5 barajda doluluk ortalamasının yüzde 89 düzeyine çıktığını belirtti.
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç da baraj havzalarına yakın bulunan ve özellikle de yağışlı havalarda debileri artarak taşkınlara neden olan derelerin, fazla sularını barajlara yönlendirdiklerini ifade ederek, "Bu derelerden sadece yağışların fazla olduğu Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında kontrolsüz şekilde akan, çevreye zarar veren ve toprak erozyonuna neden olan sel sularını kontrol altına alıyoruz" dedi.