Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yılın ilk 3 ayındaki yağışların üretim için iyi olduğunu belirterek, "Hububat üretimi açısından ülke genelinde görülen son yağışlarla bazı bölgeler dışında önemli bir risk kalmamış gibi görünüyor, ancak Nisan ayı yağışları büyük önem taşıyor" dedi.
TZD Başkanı İbrahim Yetkin, İçkale Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında 2007 tarım sonuçlarını ve 2008 yılındaki beklentilerini değerlendirdi. Yetkin, toplam tahıl üretiminin önceki yıla göre yüzde 15.5, buğday üretiminin yüzde 13.9, arpa üretiminin yüzde 23.5, mısır üretiminin de yüzde 7.2 oranında azaldığını söyledi, TÜİK verilerine göre, geçen yıl baklagiller üretiminin toplamda yüzde 11.6 azalarak 1 milyon 430.5 bin tondan 1 milyon 264.8 bin tona gerilediğini kaydeden Yetkin, bezelye üretiminin
de yüzde 19.9 azalarak 3 bin 503 tona, nohut üretiminin de yüzde 8.4 azalarak 505.3 bin tona gerilediğini bildirdi. Üretim düşüşünün sanayi bitkilerinde de kendisini gösterdiğini dile getiren Yetkin, geçen yıl tütün üretiminin yüzde 18.5 azalma ile 98.1 bin tondan 80 bin tona düştüğünü söyledi. Meyve ve sebze üretiminin de üretim düşmesinden etkilendiğine işaret eden Yetkin, geçen yıl turunçgil üretiminde toplamda yüzde 7.2 azalma olurken, portakal üretiminin de 1 milyon 426.9 bin tona, mandalina üretiminin de 744.3 bin tona, limon üretiminin de 651.7 bin tona gerilediğini ifade etti. Yetkin, elma, armut, kayısı, kiraz ve vişne gibi taş çekirdekli meyve üretiminin de geçen yıl arttığını kaydetti.
TZD Başkanı Yetkin, meyvecilik ve hububat üretimi açısından Aralık, Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları yağışlarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, 2007 Aralık ve 2008 Ocak aylarında ülke ölçeğinde yağışların mevsim normallerine yakın seyrettiğini belirtti. Meyvecilik ve hububat üretimi açısından büyük önem taşıyan Şubat ayında yağışların genel olarak normalinden ve geçen yıl Şubat ayı yağışından az olduğunu belirten Yetkin, bunun önemli bir kuraklık riski doğurduğunu söyledi. Yetkin, "Hububat üretimi açısından ülke genelinde görülen son yağışlarla bazı bölgeler dışında önemli bir risk kalmamış gibi görünüyor, ancak Nisan ayı yağışları büyük önem taşıyor. Meyvecilik açısından bu yıl Mart sonu itibariyle önemli bir don olayı görülmedi. Mart sonları fırtına mevsimi olması dolayısıyla riskli bir dönem olmasına karşın, bu yıl önemli bir fırtına zararı da olmadı. Ancak özellikle 10-25 Nisan arasının, ülkemizde don olaylarının en fazla görüldüğü dönem olması nedeniyle Nisan ayında don riski fazladır. Hububat üretimi açısından da Şubat ayında doğmuş olan büyük risk Mart ayındaki yağışlarla azalmıştı. Nisan ayında da mevsim normallerine yakın bir yağış olursa kuraklıktan ötürü önemli bir üretim azalması görülmeyecektir. Nisan ayında yağışların mevsim normalleri civarında seyretmesi durumunda Türkiye'nin önümüzdeki yıl önemli bir kuraklık zararına uğramayacağını ve hububat rekoltesinin 29.2 milyon tondan 31-32 milyon ton arasında bir rakama yükselebileceğini söyleyebiliriz. Meyve ağaçlarının
çiçeklenmesi ve yağışların mevsim normalleri civarında seyrettiği takdirde üretiminden en azından geçen yılki düzeyini koruyacağı, hatta üzerine çıkacağı görülmektedir" ifadelerini kullandı.
Yetkin, üretimde istenilen sonuçlara ulaşılması için 1 Nisan-5 Mayıs ayları arasının beklenilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.