Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Umea (İsveç), Osmangazi, Nilüfer (Bursa) ve Tepebaşı (Eskişehir) belediyeleri ile birlikte gerçekleştirdikleri TUSEPART Projesi'nin yerel demokrasiyi güçlendirecek bir proje olduğunu söyledi.
TUSEPART Projesi'nin hazırlık toplantısı geçtiğimiz hafta Ankara'da yapıldı.
5 belediyenin projeden sorumlu isimlerinin katıldığı toplantıda, 22-23 Ekim 2008 tarihlerinde Bursa'da yapılacak açılış konferansı ve projenin gelişim sürecinde yapılacak çalışmaların detayları belirlendi. 18 ay sürecek proje, belediyelerin 2010 bütçelerinin "katılımcı bütçe" esaslarına uygun olarak hazırlanabilmesi için vatandaşlara anket uygulanması ve belediye çalışanlarına bu alanda verilecek eğitimlerin içeriği gibi başlıkların yanı sıra her iki ülke kültürünün karşılıklı tanıtılması gibi çalışmaları da öngörüyor.
Toplantıyla ilgili bilgi veren Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Balamir Gündoğdu, 18 aya yayılan projenin uygulanmasında herhangi bir aksaklıkla karşılaşılmaması için çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Proje ortağı belediyelerin ilk olarak 1989 yılında Brezilya'nın Porto Alegre kentinde uygulamaya konan ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan "Katılımcı Bütçeleme" yöntemini kullanarak 2010 bütçelerini hazırlayacaklarını kaydeden Gündoğdu, "Bu bütçeleme sistemi belediye bütçesinin ve bütçede yer alacak harcamaların o bölgede yaşayan vatandaşların katılımlarıyla şekillendirildiği ve vatandaş odaklı-katılımlı hizmet için önemli adımlar öngören bir sistem. Proje, amaçlanan hedefine ulaşırsa hem hizmet alanların yerel yönetime aktif biçimde katılımı ve yerel demokrasinin gelişmesi yolunda önemli adımlar atılmış olacak hem de örnek teşkil eden projeye ilişkin deneyimlerin diğer belediyelerle paylaşılması mümkün olacak" dedi.
"YEREL DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRECEK BİR PROJE OLACAK"
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de, yerel yönetimlerin halklara en yakın merciler olduğunu vurgulayarak, "Vatandaşların belediye yönetimlerinde söz sahibi olması ve katılımcı rol oynamaları yerel demokrasinin gelişmesi açısından çok önemli. Bu projeyle vatandaşlarımız hangi hizmete hangi öncelikle ihtiyaçları olduğunu kendileri belirleyecekler ve kentlerimizde demokratik anlayışın gelişmesi yönünde önemli bir adım atacağız. Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda pek çok önemli adım atan ülkemizde bu tür bir projenin kentli olma bilincini de yüksek seviyelere çekeceğine inanıyorum" diye konuştu.
TUSENET VE TUSEPART NEDİR?
2007 yılı başında Antalya'da düzenlenen açılış konferansıyla tanıtımı yapılan TUSENET Projesi, 22 Türk, 5 İsveç belediyesini, 6 değişik başlıkta Avrupa Birliği Hibe Fonları'ndan yararlanacak işbirliği projeleri üretmek üzere bir araya getiren bir 'şemsiye proje'. İsveç Yerel ve Bölgesel Yönetimler Birliği (SALAR) ile Türk Belediyeler Birliği'nin (TBB) hayata geçirdiği proje kapsamında işbirliği yapan 6 ayrı gruptan şimdiye dek sadece ikisi AB fonu alabilen projeler üretmeyi başardı. Altındağ Belediyesi'nin de ortaklarından olduğu TUSEPART, fon almayı başaran iki projeden biri.
TUSEPART ise, Altındağ Belediyesi ve ortakları tarafından "Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Sivil Toplum Diyalogunun Desteklenmesi: Şehirler ve Belediyeler" ihale başlığına sunuldu ve 195 bin euro hibe kazandı. Böylece ilk kez TUSENET kapsamında bir araya gelen 5 belediye, 'şemsiye proje'nin amacına uygun olarak işbirliklerini güçlendirdiler ve Avrupa Birliği hibelerinden yararlanmak üzere proje hazırlamış oldular.