16
Eylül
2024
Pazertesi
SİYASET

Türkmenler, ABD'yi protesto etti

ABD’nin Ankara Büyükelçilği önüne siyah çelenk bırakan Türkmenler, Türk Hükümeti’nin ve Türk Ordusu’nun duruma müdahale etmesini istediler.


Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile İlteriş Türkçüler Derneği üyesi yaklaşık 200 kişi, ABD’nin Türkmen şehri olan Telafer’e yönelik saldırılarını protesto etti. Kocatepe Camii’nden ABD Büyükelçiliği’ne kadar yürüyen Türkmenler ve onlara destek veren Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, "3 milyon Türkmen kaderine teslim edilemez" yazan pankart taşıyıp, "ABD şaşırma, sabrımızı taşırma", "Satılmış Kürtler, Telafer’den defol", "Hükümet istifa, Ordu göreve" şeklinde slogan attılar.

 ABD Büyükelçiliği önüne siyah çelenk koymak isteyen Türkmenler, polis barikatı ile karşılaştı. Polis, Türkmenler’in tamamının büyükelçilik önüne yürümesine izin vermedi. Bir heyetin ABD Büyekelçiliği önüne siyah çelenk bırakmasının ardından yapılan basın açıklamasında, yüzden fazla Türkmen’in ölümüne neden olan ABD’nin Telafer’e yönelik saldırılarına Türkiye’nin müdahale etmesi istendi.


Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abbas Türmen, yaptığı basın açıklamasında, Telafer saldırısının Türkmen şehri olan Kerkük’e yapılacak bir operasyonun provası olduğunu savundu. Telafer saldırıları ile Türkiye’nin nabzının ölçülmek istendiğini öne süren Türkmen, "Bu harekete karşı Türkiye Cumhuriyeti Devleti, askeri ve hükümeti, gerekli olan hassasiyeti ve tepkiyi şiddetli bir şekilde göstermek zorundadır" dedi. Türkmenler’in topraklarının sahibi olduğunu ve kimseye bir karış toprak da vermeyeceklerini vurgulayan Türkmen, "Türkiye Cumhuriyeti Devlet yetkililerinin gerekli olan bütün önlemleri süretle alarak olaylara etkin bir şekilde müdahale etmesini, ABD ve işbirlikçi güçlerin bir an önce Telafer’den çekilmesini, mağdur olan vatandaşlarımıza gerekli olan tazminatların verilmesini, yıkılan ve yakılan evlerin tamir edilerek göç ettirilmiş olan ahalinin yeniden geri dönüşlerinin sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.


İlteriş Türkçüler Derneği Başkanı Serdar Erdoğan da, Telafer’deki saldırılara etkin bir şekilde müdahale edememekle suçladığı hükümeti eleştirerek, "Sözümüz Türk Ordusu’nadır. Türk Milleti olarak orduyu göreve çağırıyoruz. Daha fazla Türk kanı dökülmeden orduyu Irak’a gönderin" diye konuştu.

ANKARA (İHA) -
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2004 Pazartesi 11:07:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?