18
Ekim
2024
Cuma
GÜNCEL

Belediyeden boğa timi

Mamak Belediyesi, geçen yıl olduğu gibi bu yılda kaçan kurbanlıkları yakalamak amacıyla "Alo Boğa Timi" kurdu. "Alo Boğa Timi", Mamak Belediyesi'nin kurban satış alanında basına tanıtıldı. Kurulan timi denetleyen Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin, Kurban Bayramları'nda yaşanan "olumsuz" görüntülerin önüne geçmek için geçen sene başlattıkları "Alo Boğa Timi" uygulamasını bu sene de sürdürdüklerini söyledi.

Kurbanlıkların kaçışları ve hayvanlara yapılan eziyetleri üzüntüyle seyrettiklerini belirten Şahin, "Biz de belediye olarak veteriner hekimlerimizle işbirliği yaparak böyle bir güzel bir çalışma yaptık. 8 tane arkadaşımız, hayvanların nasıl kolay yakalanabileceğiyle alakalı gerekli eğitimlerini aldılar" dedi.

Kurulan timin, kaçan hayvanlara hiçbir zarar vermeden, risksiz bir şekilde, gerekirse enjeksiyon atan tabancalarla yakalayacağını belirten Şahin, "Geçen sene 42 tane olay ve bu 42 olayda hiç kimseye ve hiçbir hayvana zarar verilmeden bu arkadaşlarımız etkisiz hale getirmişler ve kurban sahibine teslim etmişlerdir" diye konuştu.

Şahin, Mamak bölgesindeki vatandaşların, kaçan kurbanlarını, "319 06 18" numaralı "Alo Boğa Timi"ne 24 saat bildirebileceklerini söyledi. Şahin, "Böyle bir hadise olmasını istemiyoruz ama olursa da bizim arkadaşlarımız hazır" ifadesini kullandı. Mamak Belediye Başkanı Şahin, ayrıca, yarından itibaren, Türk Hava Kurumu (THK) ve müftülükle işbirliği yaparak, kurban kesim kursları düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Kurban Bayramı süresince görev yapacak olan "Boğa Timi" 8 kişiden oluşuyor. Veteriner hekimlerinde yer aldığı tim, 24 saat boyunca hizmet verecek. Tim, hava basıncıyla çalışan silahlar kullanıyor. Kurban kesim alanındaki tören, "Boğa Timi"nin kurbanların nasıl yere yatırılmasına ilişkin yaptığı tatbikatla sona erdi. Tatbikata Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Ümmü Mavi'nin beslediği ineklerinin salya ve kan örneklerini aldı.

Anıtlı Köyü'nde toprağa verilen Ümmü Mavi'nin eşi Bahri Mavi, "Eşimin hastalığını önce bademcik sandık, sonra kolundan kanamalı yaralar açılmaya başlayınca Alanya'ya götürdük. Ancak eşim hayatını kaybetti. Doktorlar eşimin, deri şarbonundan öldüğünü söyledi" dedi.

Ölen Ümmü Mavi'nin oğlu Ferhat Mavi ise kendi imkanlarıyla evlerinin ve ahırın çevresini kireçlediklerini belirterek, "Yetkililer kan örneklerini alarak gittiler. 8 gündür kimse gelmedi ve bizimle ilgilenmedi çok tedirginiz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Mersin İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, aldıkları salya ve kan örneklerinde şarbona rastlanmadığını belirterek, köyde tehlikenin söz konusu olmadığını bildirdi. Şarbon basilinin bir bakteri olduğundan 40 yıl boyunca aktivitesini koruyabildiğini belirten yetkililer, "Hastalık illaki hayvanlardan bulaşır diye bir şey yok. Ağaç kabuğunda da olabilir. Şarbon mikrobu vücudun dirençsiz halinde ortaya çıkabilir" dediler. Yetkililer, Kurban Bayramı'ndan sonra tedbir olarak Anıtlı Köyü'nde aşılama çalışması yapacaklarını da kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 16:49:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?