21
Kasım
2024
Perşembe
BOR - NİĞDE
BOR

İlter Uzel


İlter UZEL   (1944- ) 

Bor’da doğdu. 1966-72 yılları arasında Trabzon Askeri Hastanesinde Diş Klinik Şefi olarak görev yaptı. 1972 yılında GATA Odontoloji Enstitüsüne atandı. 1973-76 yılları arasında Tıpta Uzmanlık eğitimi yaparak "Ortodonti Uzmanı" oldu. 1977-79 yılları arasında İsviçre’ye gitti.Cenevre Üniversitesi Tıp Fakültesi Dişhekimliği Enstitüsü ve Morfoloji Enstitü’lerinde çalıştı. 1979 yılında yurda döndü. 

Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalında Prof.Dr.Arslan Terzioğlu’nun yöneticiliğinde “İlk Türkçe Yazmalarının Odonto-Stomatolojik Yöntem İncelenmesi” konulu doktora tezini pekiyi derece ile tamamlayarak “Tıp Bilimleri Doktoru (M.Sc.Dr.)" unvanını aldı. 1981 yılında GATA’da Müşavir Uzmanlığa atandı. 

18 Kasım 1981 de “Ricketts Sefalometrik Yönteminin Ortodontik Olgulara Uygulanması” tezi ile "Üniversite Doçenti" unvanını aldı. Aralık 1986’da profesörlüğe yükseltilerek GATA Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ortodonti Anabilim Dalı Profesörlüğüne atandı. Ayrıca 1983 yılından itibaren GATA Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığını yürüttü. 

Ocak 1990’da Kıdemli Albay iken isteği ile emekli oldu. GATA Tıp Fakültesi, Gazi Üniversitesi Tıp ve Dişhekimliği Fakülteleri’nde sözleşmeli öğretim üyesi olarak Deontoloji ve Tıp Tarihi ve Dişhekimliği Tarihi dersleri verdi. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Profesörlüğüne ve 1 Kasım 1994’te Ç.Ü.Dişhekimliği Fakültesi Kurucu Dekanlığına atandı. 

Türk Ortodonti Derneği (Başkan 1991-1993); European Orthodontic Society; Milletlerarası Tıp Tarihi Cemiyeti (Société International d’Histoire de la Médecine, Milli Delege-1995-1997); American Academy of History of Dentistry; Biyoetik Derneği (Kurucu üye); Türk Dişhekimleri Birliği- Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sayman (1992-1994) üyesidir. Prof.Dr.İlter Uzel öğrenciliğinde ülkemizin yetiştirdiği büyük Tıp Tarihçisi Ord.Prof.Dr.Süheyl Ünver (1898 - 1986) in Türk Süsleme Sanatları atölyesine bir süre devam etti. 

Kültür Bakanlığı Milli Kütüphane Türk Süsleme Sanatları Kurslarını tamamladı. I.Türk Ortodonti Kongresi, I.Türk Süsleme Sanatları Sergisi ve 6.Türk Süsleme Sanatları Sergisine tıp tarihiyle ilgili eserlerle katıldı. 

Türk Tıp Tarihiyle ilgili konuları kaynak araştırmasına dayanarak hazırladığı “Sanata Yansıyan Türk Tıbbı” belgesel sergisi Ankara, İstanbul ve Adana’da açılmış ve sergi albümü Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla yayımlanmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar