Mustafa HIZIR
Bor’da Cumhuriyet kuşağında yetişen önemli sanatçılardandır.Öğretmen olan Mustafa Hızır, 13 yaşında çamur, kil ve ağaçlara şekiller vermeye başlar. Çini, bakır, demir işleri ile ilgilenir. Yaptığı el emeği ilginç figürleri 1965 yılında Belediye yanında eski PTT binasında sergilemiştir.
1966 yılında Ankara Haberler Merkezi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile İstanbul Kültür Merkezinde de sergiler açtı.Ağaç heykeller, somut ,soyut görünümlü ve garnitür olarak el sanatları ağırlıklı çalışmalarda bulundu.Bor’da köy okullarına dağıtılan Atatürk büstlerini yaptı. Milli Bayramlarda etkin görev aldı.
Mustafa Hızır, ilginç bir ev yapma fikri vardır anlatırken de 1966 yılında kuş yuvalarından esinlenerek ev yapmak istediğini söylerdi. Karga ile ispinoz kuşu yuvalarını inceleyerek otuz yılı süren ev yapımına başlamış, ev inşaasında kullandığı taşları Niğde’nin tanınmış taş ocaklarından getirtip (Bakayın, Okçu, Çömlekçi köyleri ile Hacı Bektaş’tan çıkarılan taşları) kullandı.
Evde ağaçlardan oluşan şekillerin tornaları dahi ellerinin emeği idi.Evi inşa ederken ünü yayıldı.Çok sayıda ziyaretçi görmeye geldi.
Akademik mimarlar,TRT mensupları ve bölge dışından ziyaretçilerde gelir. İnşaat tamamlanıp eve oturunca özel konuklar dışında ziyaretçi almamıştır.
Mustafa Hızır ‘Doğa etmenleri ile ilgili yapı yapma isteği vardı.İmkan olsa güneş evi yapar ve ışıktan ,sıcaklıktan doğal yararlanılacak yapı oluştururdum.Ülkemizde büyük beyinlerin yaratıcı insanların varlığına karşın görünümü nötrsüz faz ışığına benziyor’ diyordu.
Evin kümesi dahi genele uygun tasarlanmıştı.İki sütunlu giriş ile geçilen evde üç kat yapılmıştı. Bodrum katı atölye gibi kullanılıyordu. Girişte birbirine geçilen yarım ay bölümler yapılmıştı. Pencereleri, oturma yerleri,üst kata çıkış merdiveni ve evin bölümlerinde değişik tarzda işçilik dikkat çekiyordu.
Dış yapısı Çin evlerini andırıyordu.Çatı ise sivri bir noktada birleşiyordu.Ev orijinal ve değişik görünümü ile çekici ve ilginçti.. Yarına bırakılan önemli eserlerden biridir.