Sağ-sol çatışmasının sokaklara hakim olduğu dönemdi. Sivas'ta birisi Ülkü Ocakları başkanı, diğeri de Dev-Genç lideriydi. Birbirlerine 'vatan haini' diyorlardı. Askerî darbeyle ikisi de hapse girdi, işkenceden geçti. 35 yıl sonra karşılaştıklarında aralarındaki kin ve düşmanlığın yerini dostluk aldı.
Birisi Ülkü Ocakları başkanı, diğeri Dev-Genç lideriydi. Birbirlerini vatan haini görüyor ve ilk fırsatta öldürmek istiyorlardı. Bu uğurda birbirlerine silah çekmiş, pusu kurmuşlardı. Birinin Alevi, diğerinin Sünni olması inanç çatışması isteyenler için bulunmaz bir fırsattı. Aradan 35 yıl geçti, iki eski düşman Sivasspor'un düzenlediği gecede bir araya geldi. Düşmanlıkla geçen yılların muhasebesini yapan Ürgüp ve Genç, "Zaman, kendimizi kullandırmadan farklılıklarımızı zenginlik kabul edip birbirimizi sevme zamanıdır." diyor.
Bütün Türkiye'de olduğu gibi Sivas'ta da sağ-sol kutuplaşması zirveye çıkmıştı. Radyolarda her gün onlarca gencin ölüm haberi veriliyordu. 70'li yılların bu kavgalı günlerinde Sivas'ta Doğan Ürgüp, Ülkü Ocakları başkanı; Hasan Genç, Dev-Genç lideriydi. 1980 yılının 12 Eylül gecesi askerî darbe yapıldı ve anarşi bir anda durdu. Ürgüp ve Genç, darbeyle birlikte gözaltına alındı. Kendi tabirleriyle 12 Eylül üzerlerinden silindir gibi geçti, işkence gördüler.
Nihayet yargılanıp 5'er yıl hapis cezası aldılar. Hapis sonrası yeni bir hayat onları bekliyordu. Hasan Genç, İstanbul'a; Doğan Ürgüp, Ankara'ya yerleşti. İkisi de bir üniversitede okuyorlardı; ama artık üniversite hayatları sona ermişti. Ürgüp, aynı anda okuduğu eğitim fakültesi ve iktisat fakültesinden atılmış; Ankara Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi'ni bitiren Genç de 12 Eylül'de diploması iptal edilen 60 kişiden biri olarak tarihe geçmişti. Ürgüp ve Genç, yeniden eğitim hayatını göze alamadı. Zaten yaşları da ilerlemişti. İş hayatına atıldılar. Sosyal faaliyetlere başladılar. Ürgüp, küçük bir dernekle başladığı işe Ankara Sivaslı Dernekler Federasyonu'nu (ASİDEF) kurarak devam etti. Hasan Genç ise Divriği Kırkgöz Köyü Derneği başkanlığı ile başladı. Siyasete atılan Genç, CHP il yönetimine kadar yükseldi. Halen CHP il genel meclis üyeliği yapan Genç, İstanbul'da 700 civarındaki Sivas derneğini bir araya getiren Sivas Platformu'nun ikinci başkanı oldu.
Etnik ve mezhep kavgası istiyorlar
Doğan Ürgüp ve Hasan Genç'i, 35 yıl aradan sonra Sivasspor bir araya getirdi. Ankara'da 1 ay önce yapılan toplantıdaki karşılaşma, Ürgüp ve Genç'i, hem şaşırttı hem de hüzünlendirdi. Yaşadıklarını film şeridi gibi hatırlayan ikili, şimdi geçmişin muhasebesini yaparak "Zaman, kendimizi kullandırmadan farklılıklarımızı zenginlik kabul edip birbirimizle diyalog kurma ve birbirimizi sevme zamanıdır." dediler. Önceki gün İstanbul'da Sivasspor için yapılan yardım toplantısında yan yana oturan Genç ve Ürgüp, Türkiye'nin bu tür kutuplaşmalar yaşamaması temennisinde bulundu.
Yaşanan kavgaların çoğunlukla 'diyalogsuzluktan' kaynaklandığını ifade eden Hasan Genç, 70'li yıllarda gençlerin, kendi çıkarları için ülkeyi kaosa sürükleyenlerin kurbanı olduklarını söylüyor. Halen etnik veya mezhep kavgası çıkmasını arzu edenler olduğuna dikkat çeken Genç, "Birileri bize yanlış yaptırdı; ama onların kim olduğunu hâlâ çözemedik." diyor.
18 yaşındayken Sivas Ülkü Ocakları başkanlığına getirilen Doğan Ürgüp de 80 öncesinde solcularla mücadeleyi vatan savunması gibi gördüklerini anlatıyor. Ülkenin en iyi yetişmiş gençlerinin çatışmalarla ve kavgalarla yok edildiğini kaydeden Ürgüp şöyle konuşuyor: "Zaman, kendimizi kullandırmadan, farklılıklarımızı güzellik kabul edip birbirimize tahammülün ötesinde birbirimizi severek ve kardeş gibi görerek ülkeye hizmet etme zamanıdır."
bızı bırbırımızden ayrıştıranlara lanet olsun bu gune kadar hep sıvas halkını kullandılar artık buna bır dur dememız gerekıyor bız sıvaslılarada bu yakışır zaten .alevı sunnı dıyerek ayrıştırdılar bızı hepımız kardeşız hepımız ınsanız inançlarımız farklı olsada tum hemşerılerıme sevgıler saygılar BIZI BIR OLMAYA BIRLIK OLMAYA SEVK EDEN SIVAS SPORUMUZADA BAŞARILAR DILERIM . SIVASLIYIM DIYEN HERKES ŞU SORUYU SORMALI KENDINE BEN SIVAS İÇİN NE YAPABILIRIM .BIZIM ŞIMDI GURBETTE OLMAMIZ NEDENDIR.....NEDEN KAYSERILI YOK İSTANBULDA ?????????????
TÜRKÜN TÜRKDEN BAŞKA DOSTU VARMI. GEÇ KALINMIŞ OLSADA MUHTEŞEM GÜZEL BULUŞMA. Tebrikler Başkanlara. Saygılarımla. SİVAS İLİ KANGAL İLÇESİ KABAKÇEVLİĞİ KÖYÜ DER.BAŞKANI Hasan TÜRKMEN
Merhabalar. Gaziantep'te eğitim denetmeni (ilköğretim müfettişi) olarak görev yapmaktayım.Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü'ndenim. Keklikoluk Köyü; Sivas İli'nin İmranlı İlçesi'nin Eskidere (Gundé Nahalé),Söğütlü (Gundé Réyber,Gundé Kuppo),Delice; Zara İlçesi ve Erzincan İli'nin Refahiye İlçesi Gümüşakar (Koçgiri,Qoçgiri) adlı yerleşim birimlerinden gelen Alevi inançlı Kürtçe konuşan Koçgiri Aşireti mensupları tarafından 1877-1882 yılları arasında kurulmuştur.Ata-dede toprakları olan Sivas'ın MADIMAK OLAYI ile tarihe geçmesini bilmek üzücü. Terörün kimseye yararı yok. Dün janlı bıçaklı olanlar, bugün dost olabilir. Gayet normal, doğrusu da bu zaten. Ama dün "İDEAL, ÜLKÜ,HEDEF" denilen, ancak bugün önemsenmeyen konularda ölüp, öldürülüp giden-sağcı solcu ayırmıyorum- pırıl pırıl insanların hesabını kim verecek?