Sivaslı ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 36. yılında düzenlenecek törenlerle anılacak.
Şarkışla Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Aşık Veysel Şatıroğlu için 21 Mart 2009 tarihinde anma töreni yapılacağı belirtildi.
İlk törenin saat 10.00'da Şarkışla ilçesindeki Atatürk Anıtı'nda yapılacağı, ardından ilçe merkezindeki Aşık Veysel Kültür Merkezi'nde Aşık Veysel'in hayatı ve esenlerinin sinevizyon eşliğinde gösterileceği kaydedildi. Aşık Veysel'in köyü olan Sivrialan'da devam edecek törenlerde, mezarının ziyaret edileceği ve ağaç dikileceği belirtildi.
Açıklamada, “Aşık Veysel'in doğup, hayata gözlerini kapadığı ve müze haline çevrilen Aşık Veysel Müzesi de törenler kapsamında gezilecek” denildi.
AŞIK VEYSEL KİMDİR?
1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğan ünlü ozan Aşık Veysel Şatıroğlu, 7 yaşına geldiğinde çiçek hastalığı nedeniyle gözünün birini, kısa bir süre sonra da diğer gözünü kaybetti.
Oyalanması için babası tarafından alınan saz ile ozanlık hayatına ilk adımı atan Aşık Veysel, Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin'den saz kursu aldı. Önceleri Pir Sultan Abdal, Yunus Emre, Aşık Kerem ve Erzurumlu Emrah gibi ustaların türkülerini söyleyen Veysel, 1933 yılında cumhuriyetin 10. yılı için yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Aşıklar Bayramı'ndaki başarısı dikkati çekti.
Veysel, Ahmet Kutsi Tecer'in yardımlarıyla 40 yaşından sonra kendi eserlerini üretmeye başladı. Çeşitli köy enstitülerinde saz öğretmenliği de yapan Aşık Veysel, halk ozanlığını insanlara aşıladı. 2 kez evlenen Aşık Veysel, 2 erkek, 4 kız babası iken 21 Mart 1973 tarihinde hayatını kaybetti. Aşık Veysel Şatıroğlu, eserlerinde yurt sevgisi, kardeşlik, birlik ve okuma sevgisini anlattı.
İşte gerçek bir halk ozanı gerçek bir halk adamı.ALLAH rahmet eylesin.
aşık veysel cokk önemll şair