Ziraat mühendisi Turgay Tuncer, verimli bir tarımsal üretimde toprak analizlerinin önemine dikkat çekti.
Sivas'ın Kangal ilçesinde görev yapan ziraat mühendisi Turgay Tuncer, verimli bir tarımsal üretimin olabilmesi için toprak analizlerinin yapılması gerektiğini bildirdi. Toprak analizlerinin amacına uygun kurulmuş laboratuvarlarda kimyasal yollarla yapıldığını söyleyen Tuncer, analizle beraber toprakta eksik olan, dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen bitki besin maddelerinin hangileri olduğunun tespit edildiğini böylelikle de çözüm üretildiğini belirtti.
Tuncer, "Amacı ise, toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarlarının belirlenmesi ve o toprakta yetiştirilecek bitkinin gübre cinsinin ve miktarlarının tespit edilmesidir. Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlak şarttır. Bitkinin isteği olan gübre cinsini ve miktarını bilmek, en uygun zamanda ve ne şekilde toprağa verilmesini bilmek demek üretici açısından maliyeti düşüren en önemli özelliklerdendir. Toprak analizinin önemi burada vurgulanır, analizi yapılan toprağa ekilecek bitki, gübre miktarı ve cinsi hatta gübreleme
şekli analizler sonucu ortaya çıkar. Farklı tarlalarda değişik oranlarda bitki besin maddesi bulunabilir. Toprak analizi sayesinde toprakta eksik olan, dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen bitki besin maddelerinin hangileri olduğu tespit eldir ve böylece üreticiye gübre için harcadığı paradan en çok yarar sağlamak için yardım eder" diye konuştu.
Toprak analizi yapılmadan toprağa gübre verilmesinden dolayı ortaya çıkan zararlar hakkında bilgi veren Tuncer, " Gerekli olandan daha çok gübre kullanılabilir, doğal olarak buda masraf demektir. Ayrıca fazla gübre kullanımı toprağa zarar verir. Bitkinin isteğinden az gübre kullanılabilir, bu da bitkinin gelişememesi demektir. Yanlış zamanda ve yanlış gübreleme bitkinin gübreyi bünyesine katamaması demektir. Yanlış cins gübre kullanılabilir, bu da bitkiden istenilen verimin aksine verim düşüşlüğü oluşturabilir. Bu hatalara düşmemek için toprağımızı mutlaka analiz ettirmeliyiz" dedi.
Tuncer, toprak analizi için gerekli olan numunelerin tarladan nasıl ve hangi yollarla alınacağına da değinerek, çiftçilere toprak burgusu konusunda yardımcı olabileceklerini de söyledi.