Barış için dünya turuna çıkan 4 kişi, geldikleri Sivas'ta Filistin yararına açılan kermesi ziyaret ederek alışveriş yaptı.
Fransa'dan 7 Mayıs 2008 tarihinde yürüyerek yola çıkıp İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan ve Bulgaristan'ı geçen 28 yaşındaki sosyolog Julia Das, 27 yaşındaki kameraman Vilfrid Seeboldt ve 25 yaşındaki inşaat mühendisi Matnieu Michael isimli Fransız turist ile 24 yaşındaki Kanadalı gazeteci Caroline Champagne, Sivas'a geldi. 4 aydır Türkiye'de değişik illeri ziyaret eden turistler, internet üzerinden tanıştıklarını belirtti.
Turistlerden Julia Das, arkadaşları ile birlikte dünya barışı için yürümeye karar verdiklerini belirterek bu yolculuğa başladıklarını söyledi. Seeboldt ise, gittikleri yerlerde en çok dil sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Türkiye'de 'memleket' kelimesi ile sürekli karşılaştıklarını ve ilk olarak bu sözcüğü öğrendiklerini belirtti.
Champagne de gittikleri ülkelerle Türkiye'deki insanlar arasındaki farklılıkları anlattı. Champagne, diğer ülkelerde insanların kendilerine sadece meraklı gözlerle baktıklarını, ancak Türklerin tam tersi çok sıcakkanlı olduklarını kaydetti.
Champagne, "Herkes bizi evlerine misafir etmek istiyor. Evlerine alınca da yemek yediriyorlar. Biz az yemek yiyoruz. Ama onlar bize, 'Siz yürüyorsunuz ve çok yoruluyorsunuz. Yemek yemeniz gerekir' diye misafirperverliklerini gösteriyor" dedi. Michael ise, temiz ve barışçıl bir dünya için bu yürüyüşe çıktıklarını söyledi.
Türkiye'nin kentler arasında farklılıklar gösterdiğini belirten Michael, "Büyük şehirlerle küçük şehirler arasında çok farklılık var. Özellikle büyük şehirler çok daha temiz. Bu belediyelerin çalışması ile oluyor. Ama küçük yerlerde de bizler belediye başkanlarını ziyaret ederek konuşuyoruz. Temizlik bilincinin giderek artacağını düşünüyorum" diye konuştu.
4 turist, daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda aralarında İHH İnsanı Yardım Vakfı ve Hayat Ağacı Derneği'nin de bulunduğu kuruluşların Filistin halkına destek amaçlı açtıkları kermesi gezdi. Buradan yiyecek satın alan turistler, Filistin halkına maddi destek verdi. İsrail saldırıları hakkında da açıklamalarda bulunan turistlerden Champagne, Gazze'ye saldırı yapıldığı süre içerisinde yolda olduklarını ve neler olduğunu bilmediklerini söyledi.
Sivas'a gelince kermeslere giderek olayları öğrendiklerini belirten Champagne, "Filistin'e yapılan saldırıları sonradan duyduk. Sivas'a kermesleri gezince de bunu öğrendik. Burada Türk insanının ne kadar yardımsever olduğunu gözlemledik. Biz de Filistin halkı için kermesten yemek ihtiyacımızı karşılayarak onlara destek oluyoruz" dedi.
Yürüyerek 5 yılda dünya turu yapacak olan turistler, Türkiye'den sonra İran, Türkmenistan, Orta Asya ve Uzak Doğu'ya gidecek. Gezi, Brezilya'da son bulacak.