Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Güngören köyünde 1764 yılı, Osmanlı dönemine ait iki paşa, iki de molla mezarı bulundu. Yetkililer tarafından incelenen mezarlar koruma altına alınacak.
Suşehri Kaymakamı Abdullah Demir tarafından ilçeye çağrılan Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Musa Törnük ve Sivas Müze Müdürü Mehmet Aklan, Güngören köyündeki tarihi mezarlıkları inceledi. Yapılan incelemeler neticesinde 1764 yıllarına dayanan Osmanlı dönemine ait dört adet tarihi mezar bulundu.
Mezar taşlarında yapılan çalışmalar neticesinde İbrahim Paşa, Aziz Paşa, Molla Yusuf ve bir başka mollaya ait olduğu görülen mezarlar, Suşehri Kadastro Müdürlüğü çalışmaları neticesinde Sivas'ta yapılacak toplantı sonrası koruma altına alınacak.
Konu hakkında açıklama yapan Suşehri Kaymakamı Abdullah Demir, kültür ve tarihi zenginliklere sahip çıkacaklarını belirterek, "Güngören köyümüzde geçen yıl içme suyu çalışmalarımız olmuştu. Bu esnada köyde yaşayan vatandaşlar ile yaptığımız sohbetler esnasında köy mezarlığında eski dönemlere ait olduğu bilinen mezarlıkları gördük. Bu konuda daha detaylı bilgiye ulaşmak için Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile görüştük. Konu hakkında yetkili arkadaşlar Güngören köyüne gelerek inceleme yaptı. Güngören köyündeki mezarlıkta bulunan dört adet tarihi mezar koruma altına alınacak" dedi.
Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ise Suşehri Kaymakamı Abdullah Demir tarafından iletilen bilgiler neticesinde Güngören köyü mezarlığında inceleme yaptıklarını belirterek, "Mezarlıklar bizim tabularımızdır. Millet olarak eğer mezarlıklarımızı korursak bu topraklar üzerindeki varlığımızı ispat etmiş oluruz. Nitekim Kurtuluş Savaşı'ndaki bir paşamız Amerikan Generali'ne Erzurum'da bunu demiştir. Bu konu hakkında ilginç bir yorum yapabilirim. Osmanlı zaman zaman zengin kişilere, savaşlarda asker çıkaran kişilere paşa unvanı vermiştir. Bu askeri paşa değildir, bir rütbedir. Sadece savaşta gösterdiği başarılardan ya da o bölgede çıkardığı asker sayısından dolayı o kişilere yüzbaşılık gibi, paşalık gibi sivil rütbeler verilmiştir. Benim tahminim bu yöndedir. Mezar taşlarının üzerinde hicri takvime göre 1177 yazıyor. 1760'lı yıllara denk geliyor ve 3 kişinin mezar taşının aynı ustanın elinden çıkmış gibi olması da çok düşündürücü. Şu aklımıza geliyor, acaba bir savaşta mı öldüler? Bir kıtlık mı oldu? Bir deprem mi oldu? Şimdilik meçhul ama o yılları tarama suretiyle bir sonuca varabiliriz diye düşünüyorum" dedi.
Güngören köyünden Bilal Kuzpınar (85) isimli vatandaş ise köylerinde bu türlü mezarların olduğunu belirterek, "Babam mezarları biliyordu ama biz yetişemedik. Babam mezarları okurdu ve paşa mezarı olduğunu söylerdi. Biz bu mezarlıkta önemli birinin yattığını biliyorduk ama kim olduğunu bilmiyorduk" diye konuştu.
Bu arada yapılan araştırmada Güngören köyünde ayrıca 300 yıllık ardıç ağacı olduğu yetkililerce tespit edildi.
Konu hakkında açıklama yapan Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Musa Törnük, "Osmanlı dönemine ait tarihi mezarlıklar büyük ilgimiz çekti. Ancak Sivas yöresinde ilk defa rastladığımız 300 yıllık ardıç ağacı da bizleri şaşırttı. Güngören köyündeki bu tarihi mezarlıkları ve 300 yıllık ardıç ağaçlarını koruma altına alacağız" açıklamasını yaptı.