Yozgat Özel Şifa Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Nazmiye Şentürk, gebeliğini yaz ayları içinde geçirmek zorunda olan hamilelerin aşırı sıcaklardan kendilerini koruması gerektiğini söyledi.
Yozgat Özel Şifa Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Nazmiye Şentürk, yaz döneminde hamilelerde en çok, sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalarda artış, halsizlik, uykusuzluk ve nefes darlığı gibi bir takım şikayetlerle karşılaştıklarını kaydetti.
Gebelikte vücutta salınan bazı hormonlar güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığı arttırarak özellikle yüz, karın ve memelerde kahverengi lekelenmelere neden olabileceğini ifade eden Dr. Şentürk, "Alınan ultraviole ve aşırı sıcak anne karnındaki bebek için de zararlı etkilere sahip olduğundan güneşlenmek gebelik süresince önerilmez. Çok sıcak havalarda dışarı çıkmanız gerektiğinde, yüzünüze sürdüğünüz çok koruma faktörlü kremler veya şapka kullanımı ile bu lekelenmelerin oluşumuna karşı önleminizi alabilirsiniz. Gebelikte kaplıca, hamam, sauna gibi yerlerin kullanılması önerilmez. Çünkü termojen (sıcağa bağlı) etki bebeğin gelişiminde bir takım anomalilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Aynı şekilde plajda güneşlenmek de önerilmemektedir" dedi.
Özellikle gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkan uykusuzluk, sıcak basması, huzursuzluk gibi şikayetler için geceleri yatmadan önce alınacak ılık bir duşun anneyi hem bedenen hem de psikolojik olarak rahatlatacaktır diyen Dr. Nazmiye Şentürk, "Ayrıca akşamları aşırı kalorili ve ağır gıdalar yerine daha hafif ve hazmı kolay gıdalar tercih edilmeli ve yedikten sonra en az bir saat yatılmamalıdır. Gebeliğin son ayları içinde vücut ilk gebelik öncesi dönemine göre ortalama olarak 15-20 kiloluk bir yük altına girecektir. Tüm bu ağırlık artışını bel, kalça, bacak ve eklemler karşılamak durumundadır. Bu yüzden özellikle bu bölgelerin hem bu ağırlıkların daha rahat taşınabilmesi hem de doğumun daha rahat bir şekilde gerçekleşebilmesi için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır" diye konuştu.
Annelerin, gebeliğin ilk aylarında kokulardan uzak durmaları ve katı-kuru-yağsız gıdalar tüketmeleri gerektiğini ifade eden Dr. Şentürk, "Gebelikte özellikle ilk aylarda kokulara karşı bir hassasiyet artışı olur, bu da bulantı ve kusmaları arttırır. Bunun için özellikle mutfak kokuları ve ağır parfümlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bu dönem katı, kuru, yağsız gıdalar tüketerek geçirilmelidir. Sabahları uyandıktan sonra galeta veya çubuk kraker tüketmek mide asidini bir miktar alarak sabah bulantılarını azaltır. Aşırı bulantısı olan anne adayları, ilaç kullanmak isterlerse mutlaka hekime danışmaları gerekir" diye konuştu.
Gebeliğinin 3. ayını dolduranların bol miktarda su ve sulu gıda tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Şentürk, "Günde 3 litre (yaklaşık 15 bardak) sıvı alımı pek çok problemi giderecektir. Gebelikte daha sık olarak görülen idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, hemoroit (basur) gibi problemler ile birlikte gebeliğin erken doğum veya düşük tehdidi, oligohidramnion (bebeğin amnion suyunun normalden azlığı), rahim içi gelişme azlığı gibi pek çok durumlarında içilen suyun hayati önemi vardır. Özellikle gebelik dönemlerinde seyahate çıkılması gerektiğinde vücudun sıvı gereksinimi de artmaktadır.