Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Alt Komisyon Üyeleri Yozgat Mülteci Misafirhanesinde incelemelerde bulunarak, mültecilerin sorunlarını dinledi.
TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu Üyesi Ak Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmazdemir, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Firik, Yozgat Mülteci Misafirhanesinde incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası komisyon adına açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, vatansız kalmanın çok zor bir durum olduğunu belirterek, "Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Burada, vatanından olmuş insanların çektiği psikolojik sıkıntı elbette var. Yaptığımız incelemede, fiziki şartlar itibariyle Yozgat Mülteci Misafirhanesi yeterli, iyi düzenlenmiş bir misafirhanedir. İdarecilerin sığınmacıların taleplerine karşı tavırları olumlu. Avrupa'daki örnekler ile kıyaslayarak bu misafirhane geçici müddet olmak kaydıyla yeterli bir misafirhanedir. Mültecilerin elbette sorunları ve şikayetleri vardır. Ama bu sorunlar daha ziyade günlük hayatla ilgili küçük çözülebilir sorunlardır. Genel izlenimimiz, misafirhanemiz, bu tür misafirliğe uygun, yeterli ve personelinin güvenliğinin son derece düzgün hazırlanmış bir misafirhane olduğunu gördük" dedi.
Mültecilerle yapılan bir bir görüşmeler hakkında da bilgi veren Ekici, "Bu misafirhanede 3 ile 6 yıl arasında kalan mülteciler bulunmaktadır. Bu mülteciler, Amerika, Kanada ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi üçüncü ülkelere gidişte özellikle Birleşmiş Milletler Komiserliğinden kaynaklanan, diğer ülkelere gidememelerinden dolayı sıkıntı duyduklarını ifade ettiler. Buradaki yaşam şartlarını değil, üçüncü ülkelere gitmenin zorluklarından bahsettiler" diye konuştu.
Türkiye'de esas sorunun kaçak göçmen olduğunu vurgulayan TBMM İnsan Hakları Komisyon Üyesi MHP Genel Başkan Yardımcısı Ekici, "Türkiye bir transit ülkedir. Ortadoğu ülkeleri, özellikle Afrika, İran, Afkanistan ve Türkistan coğrafyasından Avrupa ülkelerine gitmek üzere kullanılan bir transit ülkeyiz. Bu hem Türkiye'ye hem de bizim üzerimizden yapılan geçişler münasebetiyle Avrupa ülkelerine müthiş sıkıntı veren süreçtir. Bu zaman zaman deşiyor ama yıllık 30-40 bin kadar geçişin olduğu tespit edildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Avrupa Birliği bu konuda çalışıyor. Ama nimet külfet dengesi çok iyi dengelenemiyor. AB bizim koyduğumuz rezervleri kaldırmamızı, mültecileri Türkiye'de tutmamızı, kendi coğrafyalarına geçirilmemesini istiyor. Ama buna mani olmak mümkün değil. Ayrıca mültecilerin ihtiyacını karşılamak için Türkiye'nin lojistik desteğe, önemli maddi kaynaklara ihtiyacı vardır. Bunlar sağlanmadığı için bir problem alanı olarak karşımıza çıkıyor. Bu sadece Türkiye'nin değil dünyanın problemidir ama Türkiye için kaçak göçmen sorunu ciddi bir problemdir" şeklinde konuştu.