Türkiye'nin en büyük ve modern şeker fabrikası olan Boğazlıyan Şeker ve Mamulleri Entegre Tesisi'nde, kampanya heyecanı yaşanıyor. 4 bin 600 sözleşmeli ekim yapan çiftçiyi ve bölge ekonomisini yakından ilgilendiren 2010-2011 pancar alım kampanyası bugün düzenlenen törenle başladı.
Boğazlıyan Şeker ve Mamulleri Entegre Tesisi Pancar Analiz Laboratuarı önünde düzenlenen törene, Boğazlıyan Belediye Başkanı Mustafa Özdal, Garnizon Komutanı Güngör Atılgan, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, Şirket CEO'su Ayhan Teke, Genel Müdür Mustafa Matur, İlçe Emniyet Müdürü Erdal Tepe, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları, Oda Başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan törende ilk olarak konuşan Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Matur, Türkiye'nin en modern Şeker Fabrikası konumunda bulunan Boğazlıyan Şeker ve Mamulleri Entegre Tesisi'nde, 2010-2011 Pancar Alım Kampanyası'nın bugün itibariyle, toplam 4 bölge ve 10 kantarda başladığını belirterek,"Şirketimizin faaliyet gösterdiği 4 Bölgeye bağlı toplam 73 köyde ve 215 bin dekar alan üzerinde, 4.600 çiftçiye pancar ekimi yaptırılmış olup, bu ekimden 1 milyon 150 bin ton pancar tesellüm edilerek, 1 milyon 200 bin ton pancar işlenecektir. Ayrıca Kampanya süresince 182 bin ton şeker, 280 bin ton yaş pancar küspe ve 30 bin adet, Balya küspe üretilecektir. Günlük yaklaşık 12 bin ton Pancar işleme Kapasitesine sahip olan Boğazlıyan Şeker ve Mamulleri Entegre Tesisimizde, kampanya süresi boyunca, siz değerli çiftçi kardeşlerimizin alın teri olan pancarı en kısa sürede tesellüm edip, sizlerin sağlıklı bir şekilde ürününüzü şekere dönüştürmeyi hedeflemekteyiz" şeklinde konuştu.
Dana sonra söz alan şirket CEO'su Ayhan Teke, şeker sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekerek, "Öncelikle Boğazlıyan Şeker Fabrikası gibi çok büyük bir tesisin yepyeni bir Kampanya açılışına daha şahit olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çok zahmetler verilerek ve çok emekler harcanarak inşa edilen bu tesis, eminim ki yüzyıllarca bölgenin kalkınmasında büyük rol oynayacaktır. Sizlerden bir dönem bir söz istemiştik hatırlarsanız. Eğer bu fabrika hayata geçerse pancar ekilmedik alan bırakmayalım diye. Şimdi çok şükür bu sözü yerine getiriyorsunuz fakat biraz daha özveri ve cesaret ile bu sektörü yeniden canlandırabilmek çok mümkün. Özellikle münavebeye lütfen uyalım. Çünkü pancar eken çiftçiler olarak münavebeye uymaz isek, çeşitli pancar hastalıkları, tarlalarımıza ve ürünlerimize adeta bir kanser gibi bulaşır ve hızla yayılarak bize tamiri olmayan büyük zararlar verir. Örneğin Niğde'de bir dönem münavebeye uyulmadığı için 15 yıl boyunca patates ekimi yapılamamıştı. Lütfen kendimizden önce, torunlarımızı hatta torunlarımızın torunlarını düşünelim" dedi.
Kayseri Şeker Fabrikası ve Boğazlıyan Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ise, bugün çiftçilerin fabrikalarına sahip çıkmaları gerektiğini belirterek, “Ben bir zamanlar çiftçimize verdiğim sözü tuttum. Ve bugün Boğazlıyan Şeker Fabrikası dimdik karşınızda. Şimdi sıra sizde, zaman, fabrikanıza sahip çıkma zamanıdır. Sizden tüm dedikoduları bir tarafa bırakıp, fabrikanıza sahip çıkmanızı istiyorum” dedi.
Kendisi ve yöneticileri ile ilgili ortaya atılan tüm iddiaların iftira ve yalandan ibaret olduğunu da vurgulayan Özışık, “Önce Boğazlıyan Şeker Fabrikası için bir hayal dediler, hayata geçirdim sustular. Daha sonra şirket iyi yönetilemiyor, yolsuzluk var dediler, hakkımızda açılan tüm davalardan berat ettim, tüm müfettiş denetimlerinden alnımın akı ile çıktım, sustular. Şimdi şahsımla ilgili, hiç sahip olmadığım mal varlıklarından, hiç içerisine dahi binmediğim Ferrari marka otomobillerden bahsediyorlar. Bu iftiralardan kanunlar önünde aklandım şimdi yine sustular. Ben hayatımda bir tane Ferrari'ye bindim, O'da komşumuzun Ferrari ismini verdiğim eşeğidir. Ben artık çiftçimizin bu dedikodulara kulak asmadığını iyi biliyorum. Hepiniz beni yakından tanıyorsunuz, eğer ben hala sizden biri olmasam, bugün burada beni dinliyor olmazdınız eminim. Bu vesile ile kampanyamızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum, hepinize kazasız belasız bir kampanya dönemi diliyorum” şeklinde konuştu.
Daha sonra kesilen kurdele, kurban ve yapılan dualar ile birlikte fabrikaya ilk pancar getiren çiftçilere ödülleri verildi. Daha sonra çiftçiler sırayla, fabrika kantarına getirdikleri pancarları teslim ederek, 2010 -2011 Pancar Alım Kampanyası resmen başlamış oldu.
Boğazlıyan Şeker ve Mamulleri Entegre Tesisi'nin faaliyet gösterdiği 4 Bölgeye bağlı toplam 73 köyde ve 215 bin dekar alan üzerinde 4 bin 600 çiftçiye pancar ekimi yaptırılarak, bu ekimden 1 milyon 150 bin ton pancar tesellüm edilerek, 1 milyon 200 bin ton pancar işlenecek. Ayrıca Kampanya süresince 182 bin ton şeker, 280 bin ton yaş pancar küspe ve 30 bin adet, Balya küspe üretilecek.