Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, özel sektör tarafından yapılan sondaj çalışmalarında, Türkiye'nin en fazla uranyum rezervine sahip yatakların bulunduğu belirtildi.
Sorgun'a bağlı Mehmetbeyli, Akaoluk ve Temrezli köyleri arasında, özel sektör tarafından yapılan sondaj çalışmaları sırasında yeni uranyum yataklarına rastlandığı bildirildi. Adur Madencilik Şirketi Halkla İlişkiler Müdürü Sabri Duransoy, yaptığı açıklamada, bir ay içinde 7 ayrı sondaj yapılacağını, öngörülen sürenin 3 yıl olduğunu söyledi.
Duransoy, "Türkiye'deki uranyum rezervleri 9 bin ton civarında olduğu belirtilirken, bunun 4 bin ile 4 bin 500 ton civarında olduğu tahmin edilen Sorgun uranyum rezervi şu anda 7 bin tona ulaşmış durumda." dedi.
Bölgede yapılan 38 ayrı sondaj çalışması neticesinde, önemli ölçüde uranyum madeni rezervi bulunduğunu ifade eden Adur Madencilik Şirketi'nin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Sabri Duransoy, "Yaklaşık 1 yıldır bölgede fizibilite çalışmaları yaptık. Bugüne dek 38 kuyu açtık. Ortaya çıkacak veriler sonucunda bir fizibilite raporu hazırlanacak. Fizibilite raporuna göre, üretim tesisinin kurulup kurulmayacağına karar verilecek. Fakat üretim tesisinin ne şekilde kurulacağı, kaç yıl çalışacağı, kapasitesinin ne olacağını bize fizibilite raporları gösterecek. Öngörülen bir istihdam rakamı olarak yeni kurulacak tesiste 150 ile 200 arasında bir istihdam gözüküyor. Bu da bu memleketin insanlarının yararlanabileceği bir yatırım olabilir." diye konuştu.
Maden Tedkik Arama (MTA) tarafından bölgede 35 yıl uranyum arama çalışması yapıldığını hatırlatan Duransoy, Türkiye'nin en zengin kaynaklarının Yozgat bölgesinde olduğunu vurguladı. Duransoy, şöyle dedi: "Maden Tedkik Arama (MTA), bundan 35 yıl önce burada uranyum arama çalışmaları yapmış. Biz de onların tespiti üzerinden hareket ettik. Onların yaptıklarına ilave olarak sondajlar yaptık. Bugüne kadar yapılan sondajlarda Türkiye'nin uranyum rezervinin 9 bin ton civarında olduğu tespit edilmiş. Bunun en büyük kısmı olan rezervler bu bölgede. Aşağı yukarı bu bölgede 4 bin ile 4 bin 500 ton civarında uranyumun bulunduğu tahmin edilirken, bizim yaptığımız sondajlar sonucunda 7 bin ton olduğunu tespit ettik. Bu rezerv, tahminleri değiştiren bir gelişmedir. Dolayısıyla rezerv tahminlerini yeniden revize etmemizi gerektiren sevindirici bir gelişmedir. Çalışmaları biraz daha hızlandırdık. Bir ay sonra ikinci etap sondaj çalışmalarımız sona erecek. İnşallah ülkemiz ve bu bölgemiz için de çok faydalı olacak."