Ciddi sonuçlara yol açabilen obezite (şişmanlık) şikayetiyle Amasya Sabuncuzade Şerefeddin Devlet Hastanesi'ne başvuran hastalar, 3 hafta süren seminerle zayıflamanın yollarını öğreniyor.
Sabuncuzade Şerefeddin Devlet Hastanesi Diyabet ve Obezite Uzmanı Dr. Ayşe Özyalçın, obezitenin basit bir estetik sorun değil, ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalık olduğunu söyledi. Obezite sorununun giderek arttığını ifade eden Dr. Özyalçın, "Şişmanlık, artıkça sağlığı tehdit eden bir sorun haline dönüşmektedir. Obezitenin en önemli nedeni gereğinden fazla gıda ve kalori alımıdır. Günümüz insanı bir yandan beden hareketliliği sınırlı bir yaşam sürdürürken, diğer yandan da giderek fazla miktarda şekerli, yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler tüketmektedir" dedi.
Obezite rahatsızlığı yüzünden kendilerine başvuran hastaları seminere tabi tuttuklarını belirten Dr. Özyalçın, "Bize başvurup ve kilolarından kurtulmak isteyen hastalarımızı düzenlediğimiz seminerlere çağırıyoruz. Günlük 25 hastanın katıldığı seminerlerimizde, hastalarımıza günlük kaç kalori almaları gerektiğini, sağlıklı beslenmeyi ve egzersizi öğretiyoruz. Belli bir tablo verip bugün bu yemeği, yarın şu yemeği yiyin demek yerine hangi yiyecek içerisinde ne kadar kalori var onu öğretiyoruz ve seminerlerimize katılan hastalarımız 3 hafta içerisinde en az 3 kilo veriyorlar" diye konuştu.
Boy uzunluğuna göre insanların kaç kilo olmaları gerektiğini bilmelerinin de önemli olduğunu açıklayan Dr. Özyalçın, "1.65 boyunda olan bir insan en az 54 kilo ağırlığında olmalı. 1.70 boyunda olan bir insan ise en az 53 en fazla 70 kilo ağırlığında olmalıdır" şeklinde konuştu.
Kilo sorunu yaşayanlara yemeklerini en 20 dakikada ve iyi çiğnenerek yemeleri gerektiğini, tavuğun derisinin alınarak ızgara veya haşlama olarak pişirilmesini, etle pişirilen sebze yemeğine yağ katılmamasını, mide sorunu yoksa yemek öncesinde limonlu ılık su, mide sorunu varsa sade ılık su içilmesini öneren Özyalçın, diyetle beslenme programı çerçevesinde günlük alınması gereken besinleri ise şöyle sıraladı:
"Tavuk, balık ve kırmızı etin 3 köfte büyüklüğünde, yumurtanın haftada 2 adet, bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, bir su bardağı yağsız süt veya yoğurt, 4 yemek kaşığı pişmiş sebze, mevsime göre elma, portakal ve ayva, günlük 3 yemek kaşığı yağ, 5 adet zeytin ve istenilen miktarda çiğ sebze tüketilebilir."