21
Kasım
2024
Perşembe
ÇORUM

PANCAR ÜRETİCİLERİ DERTLİ

Çorum'da ürettikleri şeker pancarının bedelini alamamaktan şikayet eden üreticiler devletten destek istedi.

Şeker-İş Sendikası Çorum Şubesi Başkanı Sefer Kahraman, ''Bugün çiftçinin büyük çoğunluğu icralık durumda olan üretilen ürünü pazar etmemektedir. Zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veriyor'' dedi.


Çorum'da büyük uğraşlarla üretilen şeker pancarını yetiştirirken verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını ifade eden çiftçiler, pancar ekmeme durumuna geldiklerini söylediler. Üreticiler Türkiye'de büyük bir iş kaybını önleyen pancar üreticiliğinin üvey evlat muamelesi gördüğünü ve yanlış uygulamalar yapıldığını savundu.
Türkiye'nin şeker üretiminde dışa bağımlı olmaması gerektiğini belirten çiftçiler, ''Topraklarımız bereketli. Gelin bu değerli topraklarda ekim yapan çiftçileri destekleyelim. Mazot pahalı, gübre pahalı, biz o zaman ne yapacağız? Ürün fiyatı ucuz, 10 kuruşa pancar satıyoruz. Devletimiz bizi mutlaka desteklemelidir" diye konuştu.


Şeker-İş Sendikası Çorum Şubesi Başkanı Sefer Kahraman ise pancar çiftçisinin mağdur edildiğini ileri sürerek çiftçinin finansal açıdan zor bir dönem geçirdiğini söyledi.


Sefer Kahraman, "Çiftçi pancar taahhütlerini ve ekimini isteksiz yapmaktadır. Bugün çiftçinin büyük çoğunluğu icralık durumda olan üretilen ürünü pazar etmemektedir. Zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veriyor. Milli kaynaklarımız, milli sermayemizle kurulmuş olup sanayinin temel taşlarından olan Türk şeker fabrikaları bu gelişmeler sonucunda üretim ve ekonomi dışı bırakılmaya çalışılıyor" dedi.


Son 4 yıl içerisinde mazot, gübre, sulama, işçilik, ilaç ve tarım alet ekipmanları gibi tarımsal girdi maliyetleri yılda yüzde 25-30 oranında artarken şeker pancarı fiyatlarının yüzde 10 oranında aşağıya çekildiğini vurgulayan Kahraman, "Üretim kotaları da buna paralel olarak son 4 yılda yüzde 35-40 oranında düşürüldü. Bu da hem ekonomimizin, hem de çiftçimizin ve şeker pancarından faydalanan diğer iş kollarının mağduriyetine sebep olmuştur. Bölge çiftçisinin tek umut kaynağı olan pancar tarımı da hızlı biçimde yapılamayacak düzeye getirilmek istenmektedir. Uygulanan yanlış tarım politikalarıyla çiftçimiz, ülkemiz ve diğer iş kolları zarar gördüğünden dışa bağımlı hale getirilmek isteniyor. Bu yanlış uygulamadan ve şeker pancarı politikalarından acilen vazgeçilmelidir. Ülkemizin mevcut üretim potansiyelini ve dünyadaki pazar gücünü günün şartlarına adaptasyon yaparak daha fazla gelir ve daha çok iş istihdamı sağlamak birinci önceliğimiz ve görevimiz olmalıdır. Biz devletimizden şeker pancarı üreticisinin
mutlaka desteklenmesi ve destek primi ödenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

5 KİLO PANCAR PARASINA 1 ÇAY İÇİYORUZ
Çiftçilerin zor şartlar altında mücadele ederek ekim yaptığını belirten pancar üreticisi Adem Boztilki, "Ekim yaptığımız tarlanın maliyetini karşılayamıyoruz. Ancak yapacak başka işimiz yok. Biz bu ülkenin olmazsa olmazları arasındayız. Ancak mazot, gübre gibi pancarın üretiminde önemli etkenler pahalı, pancar ise ucuz. Bu da bizi zorluyor. Ekim yapmayacağız, ancak başka yapacak işimiz yok" ifadelerini kullandı.
5 kilogram pancar parasına ancak 1 bardak çay içebildiklerini belirten üretici Eşref Murat ise şunları söyledi:
"Ürünümüzün karşılığını alamıyoruz. Biz devletimizin mutlaka bize destek olmasını istiyoruz. Ektiğimiz pancardan 5 kiloda bir çay içebiliyoruz. Bizi kimse üvey evlat olarak görmesin."

İha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 13:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?