Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Kenan Malatyalı, kiremit ve tuğla fabrikalarındaki hammadde krizinin İl Toprak Koruma Kurulu'nun kararlarından kaynaklandığını savunarak, "Hammadde temin edilen yerleri tarım arazisi kapsamına aldılar ve buna karşılık yeterli kalitede alternatif kaynak göstermediler" dedi.
TSO meclis toplantısında yaptığı konuşmada, toprak sanayi sektöründeki krizi değerlendiren Kenan Malatyalı, Çorum'da ve Osmancık'ta bulunan 30 kiremit fabrikasının hammadde olmaması nedeniyle kapanma noktasına gelmesinde idari anlamda hassasiyet gösterilmemesinin büyük etkisi olduğunu söyledi.
Hammadde krizinin Toprak Koruma Kurulu'nun kararlarından kaynaklandığını ileri süren Malatyalı, "Yıllarca Özel İdare denetiminde temin ettiğimiz toprak kontrolü artık Toprak Koruma Kurulu'na geçti. Bu kurul ise tarım arazisi kapsamında değerlendirerek hammadde temin ettiğimiz yerlerden toprak almamızı engelledi. Alternatif olarak gösterdikleri Salur Köyü civarındaki toprağın ise MTA raporlarıyla kalitesiz olduğu tescil edildi. Bu kalitesiz toprağı kullanmamız halinde ülke çapında hiç pazarımız kalmayacak. Yurtdışından örnek ürün istiyorlar talepte bulunacaklar, ama kaliteye güvenemediğimiz için gönderemiyoruz" diye konuştu.
Kiremit ve tuğla fabrikalarının sezonu erken kapatmasından dolayı 2 bin 500 işçinin işsiz kalacağını belirten Malatyalı, hammadde yetersizliğiyle ilgili olarak defalarca valilikle bağlantıya geçtiklerini ancak sonuç alamadıklarını iddia etti. Malatyalı, Taş ve Ocak Nizamnamesi'ne göre toprak almanın 2005 yılında çıkarılan Tarım Alanları Koruma Kanunu ve Maden Kanunu içerisinde değerlendirilmesiyle sorunlarının başladığını savundu.
Malatyalı, "Buna dayanarak Maden İşletme Genel Müdürlüğü'nden ruhsatlarımızı aldık. Ancak, işyeri ruhsatı için Toprak Koruma Kurulu'nun da izin vermesi gerekiyordu. Toprak Koruma Kurulu, yasaya göre alternatif alan gösterilmediği sürece istediğimiz yerlerden hammadde alabilmemize olanak tanımak zorunda olduğu halde izin vermedi. Salur Köyü'ndeki kalitesiz toprağı alternatif olarak gösterdiler. MTA'nın raporlarını da ekledik ama sonuç alamadık" açıklamasında bulundu.
Yasaların kamu yararı olduğu durumlarda ve alternatif gösterilmediği zaman toprak kullanılmasına izin verdiğini anlatan Malatyalı, "Başvurduğumuz yerlerden olumlu sonuç alamadık. Fabrika sahipleri kriz ya da başka etkenlerle değil, hammadde eksikliği yüzünden işyerini kapatıyorlarsa düşünmek gerekir. Kiremit kalitesi düştü. Pazar payı kayboluyor. Bu yüzden de stok oluştu. Yetkililerden şu ana kadar sorunumuzla ilgili bir hassasiyet görmedik. Halbuki madem Salur'daki toprak kullanılamıyor, o halde alternatif olarak da gösterilemez. Biz bunu da gerekli yerlere defalarca ilettik. Yıllardır en büyük istihdamı sağlayan kiremit ve tuğla sektörünün faaliyetini sürdürmesinde kamu yararının olduğu açıktır. Fabrikaların üçü kapandı. Ben de bu ay sonunda kapatıyorum. Sezon 45 gün önceden bitmiş oluyor. Bu da 4-5 milyon YTL'nin işçilerin eline geçmemesi, çok daha büyük miktarların Çorum ekonomisine aktarılmaması anlamına gelecek" şeklinde konuştu.
Toprak Koruma Kurulu'nun, Vali Yardımcısı Fatih Damatlar başkanlığında Tarım İl Müdürlüğü uzmanlarıyla TEMA Çorum Temsilcisi Abdulkadir Ozulu'dan oluştuğunu kaydeden Kenan Malatyalı, Kurul, mutlak korunması gerekli tarım arazisi vasfını kaldırmadığı için kiremit fabrikaları ruhsatları bulunmasına rağmen hammadde alamadıklarını söyledi.
Eskişehir, Kütahya ve Afyon'un bu sorunu çözdüğünü ve bu illerde kurulların hammadde teminine izin verdiğini ifade eden Malatyalı, "Afyon'da sektörün hammadde ihtiyacını pancar ekilen arazilerden bile alıyor. Çorum'un Türkiye'nin kiremit ihtiyacının yüzde 50'sini karşıladığı dönemlerin sonuna yaklaşılıyor. Bu sezonu erken kapattık. Ancak sorun çözüme kavuşmazsa gelecek sezonu açamayabiliriz. Pazarımız varken, üretim iştahımız bulunuyorken hammadde yokluğundan dolayı üretim yapamamak, fabrikaları kapatmak zorumuza gidiyor" dedi.
iha
Yayın Tarihi :
5 Eylül 2006 Salı 22:34:47
Yorumlarınız
pelin ibik IP: 188.56.233.xxx Tarih : 18.04.2010 00:15:35
tarımdaki elverişli toprağı alıp basit bir şekilde işleyip kiremit yaptınız. tarım arazinin vasfını bozdunuz. avrupada kiremit mazemesi taş kayalar dan yapılıyor bizim sanayicimizin işine gelirmi taştan kiremit yapmak kenan bey rahat paraya alışmış catılar kiremitsiz olur da bugday pancar mısır sız olmaz bunları düşünmeyen kendini düsünen sanayici olmaz olsun