Çorum Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilite Merkezi, hayvanları sağlığına kavuşturuyor. Belediyenin kurduğu barınak, hayvan hastanesi oldu. Kısırlaştırılan köpekler, alındıkları yere bırakılıyor.
Çorum Belediyesi tarafından yapılan "Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi" sokak hayvanlarının umudu oldu. Merkezin kurulmasından sonra 2 yıl içerisinde yaklaşık 2 bin 500 hayvan, tedavilerinin yapılmasının ardından alındıkları yerlere geri bırakıldı. Rehabilitasyon Merkezi'nde başta köpek olmak üzere at, eşek, atmaca, baykuş, karaca, güvercin, kedi gibi hayvanların tedavisi yapılırken bin 38 köpek kısırlaştırıldı.
Çorum'da kapsamlı bir hayvan rehabilitasyon merkezi olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, hayvanların da yaşama haklarının olduğunu belirterek, hayvanların sağlıklarına kavuşması ve bulundukları ortamda insanlara zarar vermemesi için gerekli önlemlerin titizlikle alındığını söyledi.
Hasta, yaşlı ve yavru hayvanlar ile tehlike oluşturan, saldırgan hayvanların tedavilerinin yapıldığı merkezin barınak değil hayvan hastanesi olduğuna dikkat çeken Başkan Külcü, "Vatandaşlarımız Bahabey caddesinde bulunan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ni barınak olarak görüyor ancak kanun gereği hiçbir hayvanın barınakta tutulması mümkün değil, Sokak Hayvanlarını Koruma Kanunu gereğince bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulan müşahede yerlerinde tutulmaları sağlanıyor.
Müşahede yerlerinde ameliyatla kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların, merkeze kaydedildikten sonra kendilerini sahiplenen çıkmazsa alındıkları ortama bırakılmaları kanun gereğidir. Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü de kanunlar ne diyorsa onu yapmaktadır" diye konuştu.
Belediye ekipleri tarafından toplanan sokak hayvanları için merkezde kısırlaştırma, aşılama, numaralandırma ve kayıt altına alma işlemleri gerçekleştiriliyor.
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hayvanları Koruma Kanunu'nun 5199. maddesi gereğince sahipsiz sokak hayvanlarının bulundukları ortamlardan alınarak kısırlaştırılıp parazit ilaçlarıyla kuduz aşılarının yapıldığını, ayrıca hayvanlara küpe takıp işaretledikten sonra hayvanların alındıkları yere geri bırakıldığını kaydetti.
SAHİPLENMEK İSTEYEN HAYVANSEVERLERE KOLAYLIK
Sokak hayvanlarını sahiplendirmeye yönelik çalışmalar da yaptıklarını ifade eden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, "Sokak hayvanlarını sahiplendirmek isteyenlere, bakımları ve aşıları yapılmış sahipsiz hayvanlar verilmektedir. Hayvanları sahiplenme gelişigüzel olmayacaktır. Belirli koşullar öngörülmektedir. Yine sokak hayvanlarının tamamı müdürlüğümüzce kayıt altına alınmaktadır" şeklinde konuştu.
Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne bağlı Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi tarafından sahipli ev hayvanları da kayıt altına alınmaya başlandı.
Yapılan kayıt işlemi ile sahipli hayvanların bakım ve aşılarının yapılıp yapılmadığı ve Çorum'da kaç hayvana bakıldığı kayıt alına alınarak denetimlerin kolaylaşacağı belirtildi.
Bu barınağa haftada 2 kez gidiyorum ama anlatıldığı gibi değil geçen gittiğimde bir köpek öldü kafesinde ama hiç kimse bakmadı bile poşete alıp çöpe attılar bakmak bence bu değil köpeklerle hiç ilgilenilmiyor oraya köpeklere bakmaya gelinen çocuklarıda kovuyorlar birşeyler yapmanızı istiyoruz. Yasin Türk
ben yolda araba çarpan bir köpeği götürdüğümde biz birşey yapamayız ne yapalım ki buna, neyi olduğunu bile bilmiyoruz deyip köpeği kendi haline bırakmamı öylece ölmesini söylediler. veterinere götürdüm. arka ayağının kırıldığını söyledi. ve elinden geleni yaptı. şu an köpek hala hayatta ve eskisi gibi koşobiliyor. bu işi iş olarak görenleri değil gerçek hayvan severlerin orda çalışmasını isteriz.