İşçilerin açıklamalarını ihbar sayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çorum’daki 25 tuğla ve kiremit fabrikasının kayıtlarını incelemeye alırken, müfettişler işverenle işçinin anlaşamadığı noktaları da belirlemeye çalışacak.
Çalışmalarını TSO binasınada sürdüren 5 müfettiş, işçi-işveren arasında yaşanan sıkıntıların çözümü için bir ropar hazırlayacak. İşçilerin şikayetlerini de dinleyen müfettişler, 15 gün süreyle Çorum’da incelemede bulunduktan sonra bir rapor hazırlayarak Ankara’ya dönecek.
Diğer taraftan, fabrika önlerinde 21 gündür eylem yapan işçiler, sendikalar ve gönüllü kuruluşların yardımıyla ayakta durmaya çalışıyor. 21 gündür çalışamayan işçilerin ve işverenlerin zararları her geçen gün artarken, yaşanan krizden Çorum ekonomisin de büyük zarar görmeye başladıği bildirildi.
Sosyal haklardan mahrum oldukları ve zor şartlar altında çalıştıkları iddiasıyla greve başlayan toprak sanayi işçilerinin direnişinde 21. gün dolduruldu. Gerekli şartları kabul eden 3 fabrikada işbaşı yapılırken, 22 fabrikada işçilerin bekleyişi sürüyor.
Toprak sanayinde yaklaşık 6.5 ay süren üretim sezonunun Ekim ayının 2. haftasında sona erecek olması sebebiyle bazı fabrikalar şimdiden büyük bir kayıpla sezonu kapatmaya hazırlanıyor. İşçilerin yaptıkları mücadeleyi kanunsuz bulan işverenler, iki tarafın da mağdur olduğunu düşünüyor. Çorum’da daha önce Hamoğlu ve Ergin Kiremit ve Tuğla Fabrikaları işbaşı yaparken, son alarak Fırat Kiremit Fabrikası işçileri işbaşı yaptı.
İşçiler, çalışamadıkları için mağdur olduklarını belirtirken, okulların açılma tarihinin yaklaşması işçileri tedirgin ediyor. Bu yıl çalışamadıkları için çocuklarının okul masraflarını nasıl alacaklarını bilemediklerini fade eden işçiler, "İşverenlerin bizleri köle gibi çalıştırma hırsları bizleri mağdur etti. Ailemizi ve çocuklarımızı açlığa mahkum ettiler. Önümüzdeki günlerde okullar açılacak çocuklarımızın okul masraflarını nasıl karşılıyacağız bilmiyoruz" şeklinde konuştular.