Çorum'da 3 metrekare alana kurulan ve 37 dükkanın yer aldığı tarihi ayakkabıcılar arastası kapanma noktasına geldi.
Bir zamanların en işlek arastası olan ve 37 dükkanda ayakkabı tamiri yapılan, 'Dünyanın en küçük çarşısı' olarak tanımlanan arastada şimdilerde dükkanların kapılarına kilit vurulmaya başlandı.
Yaşları 65 ile 80 arasında değişen arasta ustaları, araçların çoğalması nedeniyle insanların fazla yol yürümediğini ve bu nedenle insanların ayakkabılarının fazla eskimediğini ve eski ayakkabıları tamir yerine yeni ayakkabı alınması nedeniyle ayakkabı tamir işinin olmadığını söylediler.
Çorum'da 60 yıldır ayakkabı tamiratı yapan Yaşar Kamçıcı, ayakkabı tamir mesleğinin artık tarih olmaya başladığını belirterek, "Bizler bu sektörün son temsilcileriyiz. Yeni usta yetişmiyor, gençler bu meslekte çalışmaya yanaşmıyor. Bizler nostalji olsun diye dükkanları açık tutuyoruz. Bir zamanlar 37 dükkan ful çalışırken, şimdilerde sadece 6-7 dükkan var, onlar da hep yaşlı ustalar. Kısaca bizimle birlikte ayakkabıcı arastası da tarih olacak" şeklinde konuştu.
Tarihin canlanması ve bu dükkanların mutlaka ayakta durması gerektiğini belirten Yaşar Kavuncu isimli ayakkabı ustası ise, "Biz mesleklerimizin son süvarileriyiz. Burası birçok insanın artık sadece nostalji olarak seyrettikleri bir yer. Her şeye rağmen bu arasta yaşatılmalı ve ayakta durmalıdır. Konum itibari ile dünyanın en küçük dükkanları oldukları söyleniyor, bu özellik korunmalı ve turizm açısından kullanılmalıdır" diye konuştu.
Mustafa İkiz ise, arastanın nostaljik bir özelliği bulunduğunu belirterek, yetkililerin mutlaka bu arasta ile ilgilenmesini istedi. Bir zamanlar cıvıl cıvıl olan arastada şimdilerde birkaç çekiç sesi ve birkaç dükkandan yükselen radyo sesinin gelmesinin acı olduğunu anlatan Mustafa İkiz, "Burası nostalji arasta olarak kullanılabilir: Bu dükkanlar öldürülmemeli, Türk turizmine kazandırılmalıdır" dedi.