22
Aralık
2024
Pazar
ÇORUM

Hızarlı saldırgan sanatçı oldu

Çorum'un Sungurlu ilçesinde 6 yıl önce adliyeyi motorlu hızarla basarak dehşet saçan tutuklu kaldığı 6 yıl içersinde çıkardığı olaylar nedeniyle 12 cezaevi değiştiren hakkında onlarca dava açılan Ahmet Gül, cezaevinde yaptığı gemi maketi ve yağlı boya resimleriyle sergi açtı.


Ailesi Sungurlu'nun Karakaya köyünde yaşayan Ahmet Gül (29), 2003 yılı Haziran ayında ehliyetsiz motosiklet kullandığı gerekçesiyle sevk edildiği mahkeme tarafından kendisini para cezası verilince çılgına döndü. Haksızlığa uğradığını düşünen Gül, mahkeme çıkışı evden babasına ait motorlu hızarı alarak adliyeyi birbirine kattı. Bu nedenle ağır cezaya çarptırılan Ahmet Gül, genç yaşında 15 yıl hapis cezası aldı. 6 yıl içersinde 12 ayrı cezaevinde cezasını tamamlayan Ahmet Gül, bu süre zarfında özellikle resim ve gemi yapımına yöneldi.


Kendi becerisiyle resim yapmayı öğrenen, kitapçıklardan takip ederek gemi maketleri yapan Ahmet Gül, bugün eserleriyle gören herkesin büyük takdirini kazanmayı başardı. Kendisiyle barışık olduğunu da gösteren Ahmet Gül, dünyaca ünlü ressam Salvador Dali'yi hatırlatarak, "Ben de Çorum'un Dali'si oldum" dedi.
Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Otomotiv Bölümü birinci sınıf öğrencisi olan Ahmet Gül'e en büyük destek yine öğretim üyelerinden geldi. Başta Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İrfan Çağlar olmak üzere öğretim üyelerinin desteğiyle Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde ilk kişisel sergisini açan Ahmet Gül'e bir destek de Sungurlu Denetimli Serbestlik Şubesi'nden geldi. Sungurlu Cumhuriyet Savcısı Recep Ünal'ın yanı sıra komisyon üyeleri Denetimli Serbestlik Şubesi Müdürü Mustafa Ersoy, Baro
Temsilcisi Erdem Altuğ, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Recep Aysal, Halkbank Müdürü İbrahim Nayci, Ziraat Odası Başkanı Ziraat Odası temsilcisi Mehmet Ali Karslı da serginin açılışına katılarak desteklerini gösterdi.


Cezaevi günlerinde 20 gemi maketi yapan Ahmet Gül, 30 kadar da yağlı boya tablo yaptı. Bu maketleri ve tabloları üniversite eğitiminde kullanmak üzere paraya çevirmeye çalışan Ahmet Gül, diğer 4 kardeşinin de okuduğunu ve katkı sağlamaya çalıştığını belirtiyor. 28 Nisan'a kadar açık tutulacak olan sergi görenlerin beğenisini kazanıyor. Ahmet Gül'ün gemi maketleri kadar yaptığı resimlerde de denize ve gemilere olan tutkusu açıkça belli oluyor. Ahmet Gül, bu durumu "Deniz ve gökyüzü özgürlüğü çağrıştırıyor. Gemi ise bu özgürlüğe uzanan simge" diyerek anlattı.


2003 yılında yaşadıklarını hatırladıkça yaptıklarından utandığını belirten Ahmet Gül, "Cezaevine girmeseydim sanatçı olamazdım. Benim sanatçı olmamım yolu cezaevinden geçti. Cezaevinde kalırken boş vakitlerimde kendi isteğimle sanat atölyelerinde yağlı boya resimler yaptım. Sonra bu eserler ortaya çıkmaya başladı. Cezaevi müdürünün teşviki ile 5 ay süreyle kurs alarak kendimi yetiştirdim. Cezaevinde çıkınca da resim yapmaya devam ettim. Bu ilk kişisel sergim oldu. Çorum'da ilk defa gemi maketi sergisini ben açmış oldum. Bu çalışmaların devamı gelecek" dedi.


Gemi maketi yapma konusunda başlangıçta hiç hevesi olmadığını ancak eski Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekanı Prof. Dr. Erdoğan Akel'in, "Gençlerimiz oturup Hrant Dink'i öldürme planları yapana kadar oturup gemi maketi yapmak için uğraş versinler' şeklindeki sözlerini duyduktan sonra gemi maketi yapmaya başladığını anlatan Ahmet Gül, "Gençlerimizin bir çoğunda mafya özentisi var. Cezaevinde kalan mahkumların bile büyük bölümü Kurtlar Vadisi adlı diziyi izleyip, filmde yaşananlardan etkileniyorlar. Sonrada izlediklerinden etkilenip terör estiriyorlar. Bu işlerin sonu yok, bende gemi maketi ile uğraşayım dedim. İlk yaptığım gemi maketleri hiç bir şeye benzemedi fakat uğraşmaya devam edince profesyonel anlamda eserler yapmaya başladım" şeklinde konuştu.


Resim konusunda etkilendiği, özellikle yaptığı bir tarzı olmadığını belirten Ahmet Gül, "Fırçamı serbest olarak kullanıyorum. Resimlerimi hayal gücüm ve kartpostallardan esinlenerek yapıyorum. Yaptığım gemi maketleri ise tamamen hayal gücümü kullanarak yapıyorum. Örnek aldığım bir ressam yok fakat hedefim Leonardo Da Vinci'yi geçmek. Dünyanın 44 ülkesinde sergi açmak istiyorum. En büyük hayalim Paris başta olmak üzere Amerika ve İtalya gibi ülkelerde sergiler açmak. İnsan inanır ve mücadele ederse yapamayacağı hiç bir şeyin olmadığına inanıyorum" ifadelerini kullandı.


İlk kişisel sergisinde 20 adet gemi maketi ile 30 adet yağlı boya tablonun yer aldığını anlatan Ahmet Gül, "Bu eserler 4 yıllık bir çalışmanın ürünü.
Gemi maketlerinin bazılarını 8 aylık bir çalışma sonunda tamamladım. Bazı resimlerin tamamlanması ise aylarca sürdü. Cezaevinde kalırken bir yandan bu eserlerle uğraşırken diğer taraftan üniversite sınavlarına hazırlandım. İlk girdiğim sınavda 220 puan alarak Hitit Üniversitesi'ne bağlı Meslek Yüksek Okulu'nun Otomotiv bölümünü kazandı. Sergi açmaktaki amaçlarımdan bir tanesi de üniversite öğrenimime devam edebilmek. Maddi yönden sıkıntımız var. Ben 5 kardeşli ailenin en büyük ferdiyim. Maddi sıkıntımızı biraz olsun aşmak ve öğrenim gören kardeşlerime katkıda bulunmak için bu sergiyi açtım " diye konuştu.


Konuşmasının son bölümünde gençlere tavsiyelerde bulunan Gül, "Genç kardeşlerimiz kahvehane köşelerinde yada sokaklarda boş boş gezerek hayatlarını heba etmesinler. Bunun yerine güzel sanatların her hangi bir bölümü ile amatörce de olsa bir çaba harcasınlar. Bazı gençlerin psikolojisi bir takım olaylara bağlı olarak bozulabiliyor. Onlara resim yapmalarını tavsiye ederim. Resim yapmak insanı psikolojik olarak tedavi ediyor. Ben resim yapmanın psikolojik bakımdan insanları ilaçlardan çok daha iyi tedavi
ettiğine inanıyorum. Bu konuda en iyi örneklerden biriside benim. Cezaevine girmekte hayatın sonu değil. Hayat bittiği yerde yeniden başlıyor. Akıldaki kötü düşünceleri sanatla uğraşarak uzaklaştırmak mümkün. Bunu başardıklarında her şeyin eskisinden çok daha güzel olduğunu anlayacaklar " dedi.


Çorum'un Sungurlu İlçesi'nde 9 Haziran 2003 tarihinde meydana gelen olayda, Sulh Ceza Mahkemesi'nce ehliyetsiz motosiklet kullandığı gerekçesiyle 305 milyon lira para cezasına çarptırılan Ahmet Gül (22), evden aldığı motorlu hızar ile adliye binasına girmiş, santral, polis kulübesi, nöbetçi cumhuriyet savcı odası, ağır ceza mahkemesi üye odası, savcılık kalemi ve duruşma salonunu kapılarına hasar vermişti. Olay esnasında duruşma kapısını kesmeye başlaması üzerine Asliye Ceza Hakimi Selçuk Özben, Cumhuriyet Savcısı İbrahim Ay, Avukat Sevim Tütüncüoğlu ile Zabıt Katibi Salim Kayalı duruşma salonunun penceresinden atlayarak olay yerinden kaçmış, bu sırada savcı İbrahim Ay'ın ayağı kırılmıştı.


Daha önce de adliye binasının bahçesindeki ağaçları kesmek, Sungurlu Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenim gören bir genç kıza saldırmak, bir okulun bahçesinde bulunan Atatürk büstünü çalmaya teşebbüs etmek gibi suçlardan hakkında çeşitli davalar açılan Gül, çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Sungurlu Kapalı Cezaevi'ne konmuştu.

İha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 18:54:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?