Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, ören yerinde yaptıkları kazı çalışmaları sonucunda Eski Tunç Çağı tabakasında dünyanın en eski demir atölyesini gün ışığına çıkardıklarını bildirdi.
Prof. Dr. Çınaroğlu, dünyanın ilk demir eseri olan “altın kabzalı hançer”in Alacahöyük'teki prens ve prenses mezarlarında bulunduğunu hatırlatarak, bu yılki kazı çalışmalarında dünyanın ilk demir atölyesini de ortaya çıkardıklarını söyledi.
Kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Çınaroğlu, “Alacahöyük'te bu yılki çalışmalarında Eski Tunç Çağı tabakasında dünyanın ilk demir atölyesini ve bazı demir eserleri bulduk. Hititlerin günlük yaşamları ile ilgili mevcut bilgilerimizi pekiştirmemize yarayan buluntular içinde seramik ve taş eserler de yer alıyor” diye konuştu.
Çalışmalar sonucu yaklaşık 100 parça eseri gün ışığına çıkardıklarını kaydeden Prof. Dr. Çınaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Çorum Müzesi'ne kazandırdığımız bu eserler içinde süs eşyaları da yer alıyor. Bu yılki çalışmalarımız çerçevesinde, ayrıca kazılar sonunda ortaya çıkardığımız eserleri restore ederek Alacahöyük kazı evindeki eski müze binasında ziyaretçilere teşhir ettik.”
“KRAL MEZARLIĞI BAKANLIĞIN GÜNDEMİNDE”
Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, hazırladıkları “Alacahöyük Kral Mezarları Canlandırma Projesi”nin de Kültür ve Turizm Bakanlığının gündeminde olduğunu anlattı. “Eski Tunç Çağı Kralı Mezarları Canlandırma Projesi”nin altyapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Çınaroğlu, projenin hayata geçmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığından cevap beklediklerini açıkladı.
Ödenek ayrılması durumunda projenin gelecek kazı döneminden itibaren uygulanmaya başlayacağına işaret eden Prof. Dr. Çınaroğlu, amaçlarının Hatti ve Hitit medeniyetleri açısından önemli bir merkez olan Alacahöyük'ü tarih ve kültür turizminin gözde mekanlarından biri haline getirmek olduğunu söyledi.
Proje ile ilgili açıklayıcı levhayı kral mezarlarının bulunduğu bölgeye yerleştirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Çınaroğlu, şunları kaydetti: “Dünya çapında bir ilk olan projemiz çerçevesinde Alacahöyük ören yerinde bulunan 6 Hatti mezarını iskelet ve mezar hediyeleri ile birlikte cam fanus içinde sergileyeceğiz.
Alacahöyük'ün kuzeydoğusunda,canlandırma yapılacak mezarların bulunduğu alanda arkeolojik kalıntıları araştırıyoruz. Hazırladığımız proje ile Hatti ve Hitit medeniyetleri açısından büyük önem taşıyan Alacahöyük'ü turizm açısından önemli bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz”