Çorum Çevre ve Orman Müdürlüğü doğal hayatı korumak için seferber olurken, kaçak av yapanlara göz açtırılmıyor.
Doğaya ise keklik, sülün ve geyik bırakılarak doğal hayat korunmaya çalışılıyor.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, 2007-2008 av koruma ve kontrol çalışmaları sonucunda 52 kişiye idari para cezası keserken, yaklaşık 30 tüfeğe de el koydu.
Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, av koruma ve kontrol çalışmaları çerçevesinde Çorum ve bağlı ilçelerin ormanlarında yaptığı denetimlerde kaçak avcılık yapan ve avlanma limitlerine uymayan 52 avcıyı suçüstü yakalarken, av kontrol ekipleri, avcıların avladıkları av hayvanlarına ve tüfeklerine el koydu. Ayrıca, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu gereğince para cezası uyguladı. Şahıslardan vurdukları av hayvanları için de Çevre Müdürlüğü tarafından tazminat talep edildi.
KURTLAR ÇOĞALDI DOMUZ SAYISI AZALDI
Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, müdürlük olarak doğal hayatı korumaya çalıştıklarını belirterek, kaçak av yapanlara müsaade etmediklerini ve kaçak avlananların yakalandıklarında gereken cezalara çarptırıldıklarını söyledi.
Ziya Çöpür, köylülerin en çok şikayetçi olduğu ve av yapmak istediği hayvanın domuz olduğunu belirterek, ancak domuz avının yasak olduğunu ve vurulmasına müsaade edilmediğini belirtti.
2007-2008 yılları arasında domuz vurmanın yasak olmasına karşın domuz sayılarında azalma meydana geldiğini ifade eden Çöpür, bu azalmanın ise doğada sayıları artan kurtlardan kaynaklandığını söyledi.
Ziya Çöpür, "Kurtların sayısında gözle görünür bir artış var. Muhtemelen kurtlar domuzların yavrularını yiyorlar ve bu nedenle domuz sayısında ciddi azalma var" dedi.
Çevre ve Orman Müdürü Çöpür, "Avcıların cezalı duruma düşmemeleri için avcılık belgelerini, avlanma izin belgelerini üzerlerinde bulundurmaları ve avlanma zaman ve limitlerine uymaları gerekmektedir. Avcılık belgesi olmayan kişilerin avlama hakkı bulunmadığından cezalı duruma düşmemeleri için müracaat ederek avcı eğitim kurslarına katıldıktan sonra avcılık belgesi ve avlanma izin kartı almaları zorunludur. Hiç kimse kendi kafasına göre domuz sürek avı yapamaz, zorunlu görülmesi halinde belirli bölgelerde
sınırlı izin verebiliyoruz domuz sürek avı için ancak, bu da av yapılacak alanda ciddi oranda artış olması ve çevreye tehlike oluşturması kaydıyla yapılıyor. Çorum'da 2007-2008 yılları arasında iki defa domuz sürek avı yapılmıştır" diye konuştu.
ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ DOĞAL HAYAT İÇİN SEFERBER
İnsan hayatında bazı olumsuzluklara neden olan ve insanların öldürmek istedikleri hayvanların da doğal bir varlık olduğunu ve Çevre Orman Müdürlüğü olarak bu hayvanları korumakla yükümlü olduklarını belirten Ziya Çöpür, "Biz Müdürlük olarak doğadaki hayvanların doğal güzellik olduğunu ve bu hayvanların mutlaka korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de Çorum'da yaşayan ve olmayan hayvanların korunması ve çoğalması amacıyla doğaya hayvanlar bırakıyoruz. İnsanlarımız hayvanları öldürmek yerine
çoğaltsınlar" şeklinde konuştu.
ÇORUM ORMANLARINDA GEYİKLER ÖZGÜRCE DOLAŞIYOR
Çevrede nesli tükenen hayvanları korumak için doğaya çok sayıda bölgeye uyum sağlayan hayvan bıraktıklarını belirten Çöpür, müdürlük olarak 2004-2008 yılları arasında Çorum'da toplam bin adet kınalı kekliğin, yine 2003-2008 yılları arasında 5 bin adet sülünün doğaya bırakılarak eko-sistem içindeki yerlerini aldıklarını söyledi.
Çorum'un daha önce sadece Kargı ilçesinde görülen geyiklerin artık Çorum'un birçok dağında görülmeye başlandığını anlatan Çöpür, bu kapsamda 2008 yılı içerisinde İstanbul'da bulunan üretme istasyonundan getirilen toplam 45 adet kızıl geyiğin doğaya bırakıldığını ve geyiklerden şu ana kadar sadece 4 tanesinin doğal olaylar ve hastalık nedeniyle öldüğünü ifade ederek, "Doğaya bırakılan geyikler Çorum dağlarında özgürce dolaşıyorlar. Vatandaşlarımızdan isteğimiz; bu geyikleri mutlaka korumaları gerekir ve
asla avlama yapılmasın. Geyikleri avlayarak öldüren avcılar hakkında çok ağır cezalar vardır" şeklinde konuştu.