21
Kasım
2024
Perşembe
ÇORUM

Kapari ekonomiye can verecek

(ÖZEL HABER) KAPARİ DODURGA EKONOMİSİNE CAN VERECEK

Çorum'un Dodurga ilçesinde kıraç arazilere dikilen 2 bin kapari fidesi ilçe ekonomisinin gelişimi için yeni umut kaynağı oldu.

Dodurga Belediyesi tarafından "Çiftçilere Alternatif Tarım Alanları Oluşturma ve Kırsal Arazileri Değerlendirme Projesi" kapsamında dikilen kapari fidelerinden ürün alımına başlandı. Tokat Gaziosman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Hüseyin Koç'un kontrolünde yetiştirilen 2 bin kapari fidesi, Dodurgalı çiftçilerin alternatif tarım arayışlarına umut kaynağı oldu. Dodurga Belediyesi, hem işçilik açısından bakım istemeyen hem de kıraç arazilerde yetişebilen kapari

bitkisinin Dodurga'da ekiminin yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Dodurgalı çiftçilerin kapari tarımına yönlendirilmesi için öncelikle ilçeye işleme tesisi kurulmasına ihtiyaç duyuluyor.

İŞLEME TESİSİ İÇİN YATIRIM ÇAĞRISI

İş adamlarına işleme tesisi kurmaları için çağrıda bulunan Belediye Başkanı Bekir Kılıç, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Kılıç, "Çiftçilerimizin yeni bir tarıma geçmesi için pazar sorununun olmaması gerekiyor. Kaparinin Türkiye'de ve yurt dışında pazarı büyük. Ancak diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi kapariyi de üreticinin doğudan pazara sunması mümkün değil. Üretilen ürünün hem işlemesini yapacak hem de çiftçimizin elindeki ürünü toptan satın alacak bir firmaya ihtiyacımız var. Biz

Dodurga'ya kapari için salamura tesisini kuracak her yatırımcıya destek sözü veriyoruz. İlçemize bu yönde yatırım yapılırsa bu tesisin ihtiyacını karşılayacak üretimi rahatlıkla yapabiliriz. Dodurga'da kapari ekilebilecek, diğer tarımlara elverişsiz geniş araziler mevcut" dedi.

Dodurga'da alternatif tarım ürünlerine geçişin sağlanmasında kaparinin ilk adım olacağını anlatan Kılıç, çiftçilerin tarımsal ürün olarak görmediği kaparinin büyük bir ekonomik değerinin bulunduğuna dikkat çekti.

2009 yılında Dodurga Kaymakamlığı tarafından düzenlenen "Küresel İklim Değişiklikleri, Kuraklık ve Alternatif Tarım Ürüleri" konulu konferansta Prof. Dr. Hüseyin Koç'un Dodurgalı çiftçilere programda yeni alternatif ürünler önerdiğini anlatan Kılıç, "Bunların başında kapari, ekinezya ve safran bitkileri geliyordu. Kaparinin bölgemizde doğal olarak yetiştiğini bildiğimiz için biz daha çok bu bitki üzerinde durduk. Osmancık'ta ve Dodurga'da yaptığımız incelemelerde bölgemizin kapari için daha elverişli

olduğunu gördük. Tabi çiftçilerimizi bilmedikleri yeni bir tarıma yönlendirmek kolay değil. En azından bir örneğinin olması gerekiyordu. Bu nedenle 2 bin fide dikerek bir örnek çalışma yaptık. Diktiğimiz fidelerin hepsi bu yıl ürün vermeye başladı" ifadelerini kullandı.

"DERE TEPE HER YERE KAPARİ DİKECEĞİZ"

İlçe halkının geçimini sağlayabilmesi için alternatif tarım kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Kılıç, kaparinin ilçede yeni bir tarım kaynağı olması için mücadele ettiklerini söyledi. Çiftçilerin kapari yetiştirmeye başlamasıyla tarıma elverişsiz kıraç arazilerin de değer kazanacağını belirten Başkan Kılıç, kaparinin geleceğin tarım ürünü olacağını düşündüklerini ifade etti.

Belediyenin yaptığı deneme arazisinin bütün çiftçiler tarafından görülmesi gerektiğini belirten Kılıç, "Deneme yaptığımız alanları çiftçilerimiz görmeli. Kıraç araziler bu yönde değerlendirmeli. Hatta bizim bu tarımı yapmamız için mevcut ekilebilir arazilerimizde yaptığımız tarıma veda etmemize de gerek yok. Kapari su ve bakım istemeyen bir bitki. Üstelik erozyonu önlemek için orman amaçlı da dikimi yapılıyor. Dere tepe nereyi bulursak bu bitkiyi dikeceğiz ve Dodurga'nın ekonomik sembolü haline getireceğiz. Çiftçilerimiz bu düşünceyle kapariyi yetiştirmeye başlamalı" diye konuştu.

İSPANYA KAPARİDEN YILDA 20 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR

Dodurga Belediye Başkanı Bekir Kılıç, İspanya ve Almanya örneği ile kaparinin yurt dışı pazarına dikkat çekti. Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygınlaştırılmaya çalıştırılan kapariden İspanya'nın yılda 20 milyar dolar kazandırdığı için kapariyi "milli bitki" ilan ettiğinin altını çizen Başkan Kılıç, kaparinin Almanya'da da 472 çeşit yemekte kullanıldığına dikkat çekti.

Başkan Kılıç, "Kaparinin, kökleri, yaprakları ve meyvesinin ilaç sanayinde kullanıldığını, gıda, kozmetik, boya, salamura ve sos olarak tüketildiğini biliyoruz. Ayrıca 5 ay boyunca meyve veren bir bitki. Bu bitkinin şifasından Evliya Çelebi 400 yıl önce bahsetmişti. Yine seyahatnamede kapari konusunun geçtiği yer Osmancık'tır, yani bizim bölgemizdir. Yurt dışı pazarı oldukça büyük bir bitki olduğundan bu bitkiden Tarım Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı gibi iki önemli bakanlığımızın kaynaklarında

'Dolar açan tomurcuklar' diye bahsedilmektedir" şeklinde konuştu.

(ÖZEL HABER) KAPARİ DODURGA EKONOMİSİNE CAN VERECEK
(ÖZEL HABER) KAPARİ DODURGA EKONOMİSİNE CAN VERECEK
(ÖZEL HABER) KAPARİ DODURGA EKONOMİSİNE CAN VERECEK
İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2010 Pazartesi 10:28:05
Güncelleme :6 Aralık 2010 Pazartesi 10:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?