Özelleştirme aşamasında olan Çorum Şeker Fabrikası'nda bugün yine eylem yapıldı.
Özelleştirme kapsamına alınan ve satışa sunulan Çorum Şeker Fabrikası'na talip olan Arap asıllı Savola firmasının yetkilileri şeker işçilerinin eylemi ve tepkisiyle karşılaştı. Bugün fabrikada teknik inceleme yapmak isteyen firma yetkilileri, şeker işçileri tarafından üretim tesisinin kapılarının kapatılması ve önüne barikat kurması nedeniyle içeriye giremedi. Jandarmanın önlem aldığı fabrikadaki direniş 5,5 saat sonra firma yetkililerinin üretim tesisine girmekten vazgeçmesiyle sona erdi.
İŞÇİLERİN EYLEMİ 5.5 SAAT SÜRDÜ
Özelleştirme kapsamına alınan ve satışa sunulan Çorum Şeker Fabrikası işçileri fabrikada teknik inceleme yapmak isteyen ve fabrikaya Tarım Kredi Kooperatifi ile ortak olarak talip olan Arap asıllı Savola firmasına tepki gösterdi. Fabrika Müdürü Orhan Bahtiyar'ın sabah saat 09.30 sıralarında yanına gelen firmanın teknik heyeti üretim tesisinde inceleme yapmak isteyince şeker işçilerinin direnişi ile karşılaştı. Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Sefer Kahraman ve sendikaya bağlı 150 işçi idare bölümünden
üretim tesisine geçişteki koridoru kapattı. Önce kapıları kapatan işçiler daha sonra kapıların önüne barikat kurdu. Jandarma tarafından ise yaklaşık 50 kişilik askeri grupla fabrika içerisinde ve çevresinde önlem alındı. İşçilerin direnişi karşısında duramayan Savola firması yetkilileri üretim tesislerine girmekten saat 14.30 sıralarında vazgeçince şeker işçileri eylemlerini sona erdi.
İşçilerin direnişine destek vermek amacıyla fabrikaya CHP İl Başkanı Tufan Köse, Türk İş İl Temsilcisi Mehmet Şen de geldi. Fabrika içerisine girmek isteyen ancak fabrika yönetiminin kararı ile kimsenin içeriye alınmaması nedeniyle tepki gösteren Türk İş İl Temsilcisi Şen, "Biz terörist miyiz? Bunun anlamı nedir?" diyerek tepki gösterdi.
MORALİMİZİ BOZMAK İSTİYORLAR
Eylemin sona ermesiyle birlikte dışarı çıkan Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Sefer Kahraman, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dün Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım'ın Savola firması yetkilileri ile fabrikaya geldiğini ve firma ile ortak olarak fabrikayı almak istediklerini söylediğini belirten Kahraman, "İçeri girip gezmek istediler. Biz de fabrikaların üretim döneminde olduğunu çok kritik bir dönemde olduğumuzu yaşanabilecek küçük olumsuzlukların üretimi etkileyeceğini ve işçilerin morallerinin bozulacağını mümkünse girmemeleri gerektiğini ısrarla anlattık. Fabrikamızın binasından, kapısından bahçesine kadar saydılar fabrikadaki insanların göz renklerini bile biliyorlar bunları bildikleri halde bunlar işçileri tahrik etmek için içeri girmek istediler. Bugün de jandarmayla birlikte teknik heyeti içeriye girmek istedi. Biz işçilerimizin moral motivasyonlarının bozulacağını düşünerek üretimi durdurmadan gece vardiyasında çalışacak olan 150 işçi arkadaşımızı çağırarak böyle bir eylem yaptık" dedi.
Direniş karşısında teknik heyetin tutanak tutarak içeri girmek istemediklerini ve fabrikadan ayrıldıklarını kaydeden Kahraman, daha sonra direnişe son verdiklerini kaydetti. Bu tür durumların üretimde olan işçilerin morallerini bozduğunu ifade eden Kahraman, aynı durumla karşılaştıklarını tavırlarını tekrarlayacaklarını dile getirdi. Kahraman, "Biz pancarımızı işlemek istiyoruz. Bizi yasa dışı şeylere yöneltmesinler. Bizi sokaklara taşımasınlar. Şeker işçisinin sabrını zorlamasılar" diye konuştu.
Suudi Arabistan şirketinin CEO'su ile Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü satın almayı düşündükleri Çorum Şeker Fabrikası'nı sabah saatlerinde incelemeye gelmiş ancak işçilerin fabrika kapılarını kilitlemesi sonucu fabrikaya girememişlerdi. Jandarmanın da çağırıldığı eylem 5.5 saat sonra az önce sona erdi. Fabrika yönetimi içeri girmekten vazgeçti.
Şeker-İş Sendikası Çorum Şubesi Başkanı Sefer Kahraman ise bu tür eylemleri sürdüreceklerini söyledi.
TÜRK-İŞ BAŞKANI ŞEN FABRİKAYA ALINMADI
İşçilerin eylemini haber alarak fabrikaya gelen Türk-İş Çorum Şubesi Başkanı Mehmet Şen, nizamiye kapısından içeriye alınmadı. Bu gelişme üzerine basın mensuplarına kısa bir değerlendirme yapan Mehmet Şen, "Nizamiye kapısından çevrildik, ben Türk-İş Sendikası'nın temsilcisiyim. Biz ne teröristiz, ne de fabrikayı satmak için geldik. Ancak fabrika yönetiminin aldığı kararı doğru bulmuyorum, üzüldüm. Türkiye'deki özelleştirmeler yanlış. Yöneticiler sat kurtul mantığından vazgeçmeli. Altın yumurtlayan
tavuklar birer birer satılıyor. Şeker-İş Sendikası genel merkez düzeyinde gereken mücadele yapıldı. Bundan sonra da yapılmaya devam edecek. Biz emeğine, ekmeğine sahip çıkan insanlarız. Oturduğumuz dalı kesmeyiz" şeklinde konuştu.
işçi arkadaşları yürekten kutluyorum bu fabrika ekmek demek çorum geleceği demek hep birlikte çorum halkı sahip çıkmalı