Çorum Şeker Fabrikası'nda 2011-2012 yılı pancar alım kampanyası başladı.
Sezon açılışına Vali Sabri Başköy, Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Hakan Saraç, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, pancar üreticileri ve fabrika çalışanları katıldı.
Törende bir konuşma yapan Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Demirtaş, 86 yıldır sektördeki rakiplerine rağmen egemenliğini koruyan Türk Şeker’in kurulduğu ilk günden günümüze kadar ekonominin, teknolojinin ve sosyal sorumluluklarını başarı ile yerine getirmiş olmanın haklı gururunu taşıdığını söyledi.
Türkiye'nin pancardan şeker üreten ülkeler arasında önemli bir konuma sahip olduğunu dile getiren Demirtaş, dünyada Türkiye’nin pancar üretiminde Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya'nın ardından 4'üncü sırada yer aldığını ifade etti.
Uluslararası Şeker Örgütü’nün (ISO) Londra'da yaptığı yıllık değerlendirmeye göre dünya şeker tüketiminin 2020 yılına kadar ortalama yüzde 2 tahmini büyüme ile 201 milyon tona ulaşacağının belirtildiğini dile getiren Demirtaş, Türk şeker tarafından 2012 yılında Türkiye genelinde; 56 ilde yaklaşık 2 bin 803 köyde pancar tarımı yapıldığını, tarım kesiminde 93 bin çiftçiye aileleriyle birlikte istihdam sağlandığını belirtti.
Türk şekere ait olan bazı fabrikaların yurt genelinde sosyo-ekonomik gerekçelerle kurulduğuna dikkat çeken Demirtaş, ekonomik faaliyeti boyutunun yanı sıra; bölgesel gelişmişlik farklarının azalması, göçün önlenmesi gibi sosyal boyutlar teşekküle ekonomik anlamda bazı külfetlerde getirdiğini belirtti.
Çorum Şeker fabrikası’nın misyonunun her alanda Çorum’un emrinde olmak olduğunu anlatan Demirtaş, “Fabrikamız bölgelerinde bu yıl 436 bin ton kotamıza ilave 60 bin ton kota ile birlikte toplam 496 bin ton pancar üretim kotası karşılığında 82 bin dönüm alanda ekim yapılmış, 450 bin ton fireli pancar üretileceği tahmin edilmektedir. Diğer fabrikalardan temin edilecek pancarlarla birlikte Sezon sonunda tahmini 600 bin ton net pancar işlenecektir. Bunun karşılığında da ana ürün olarak tamamı ihraç kalitesinde 90 bin ton kristal şeker ile birlikte yan ürün olarak yaklaşık 25 bin ton melas ve 185 bin ton yaş küspe posası üretilecektir. 85 gün sürmesi planlanan üretim kampanyamızın şeker üretimimizde ki kalite istikrarını koruyarak büyük bir şevkle hizmet verip görevimizi en iyi şekilde yapmak tek düşüncemizdir” dedi.
Şeker İş Sendikası Başkanı Sefer Kahraman ise, 2010-2011 sezonunda mal ve hizmet bedelleri ile birlikte 500 milyon TL katma değer sağlayan Şeker Fabrikası’nın Çorum ve bölgesine ekonomik alanda büyük katkılar sağladığını açıkladı.
2011 yılı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre merkez, ilçeler, beldeler ve köylerdeki çiftçilere 27 ayrı kalemde 77 milyon 980 bin 166 TL destek ödemesi yapıldığı dile getiren Kahraman, şeker Fabrikası’nın sadece pancar çiftçisine ödediği rakamın 90 ile 100 milyon TL arasında değiştiğine dikkat çekti.
Pancar tarımı üretiminin önündeki en büyük engellerden bir tanesinin genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO) elde edilen ve NBŞ olarak adlandırılan yapay tatlandırıcılar olduğunu dile getiren Kahraman, “Şeker-İş Sendikası olarak 10 yıldır bu alanda vermiş olduğumuz mücadele hem çiftçilerimiz geleceği hem de ülke insanımızın sağlığı açısından takdire şayandır.Biz şeker çalışanları olarak tek amacımız var, fabrikamızın bacasının tütmesi çarklarının dönmesi, çiftçilerimizin, işçilerimizin ve önemlisi de ülkemizin kalkınması tek amacımızdır. 2012 yılı şeker üretim kampanyamızın, sanayimize, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını temenni eder kazasız belasız çalışmalar dilerim”