Türkiye'de iç talebin artırılmasını ve piyasanın canlandırılmasını öngören "Kriz Varsa Çare de Var" kampanyası çerçevesinde Çorum'daki protokol üyeleri çarşıda alışveriş yaptı.
İlk olarak Ticaret ve Sanayi Odası'na gelen Vali Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü buradan Ticaret Sanayi Odası (TSO) Başkanı Çetin Başaranhıncal ile yürüyerek Büyük Zafer Çarşısı'na geçti.
Yürüyüş sırasında Gazi Caddesi'ndeki esnaflara bol kazanç temennisinde bulunan protokol üyeleri vatandaşlardan da kampanyaya destek olmalarını istedi.
Büyük Zafer Çarşı'nda ilk alışverişi Vali Mustafa Toprak yaparak bir mağazadan 15 TL'ye gömlek aldı. Alışveriş sırasında gömlek seçimi yapılırken yardım isteyen Vali Mustafa Toprak'a İl Girişimci Kadın Kolları Başkanı Fatma Er yardımcı oldu. İşyeri sahiplerin herhangi bir indirim yapılmamasını isteyen Vali Toprak ayrıca her iki alışveriş sırasında pazarlık yapmadığı gözlendi.
Vali Mustafa Toprak gazetecilerin "en son ne zaman alışveriş yaptınız" soruna ise "iki ay önce yaptım" sözleriyle karşılık verdi. Alışveriş sonunda aldığı gömleklerin parasını ödeyen Vali Toprak, "önce alışveriş sonra fiş diyerek" fiş almayı ihmal etmedi.
Alışveriş yapmak için başka bir mağazaya geçen Vali Toprak'a Tarık Çubukçu adlı esnaf, "3 ay kadar önce rüyamda sizi gördüm. Siz buraya gelip bir adet gömlek aldınız. Rüyam gerçek oldu" dedi. Vali Mustafa Toprak da, bir önceki dükkandan gömlek aldığını söyleyerek Tarık Çubukçu'ya ait mağazadan 12 TL'ye bir adet kravat aldı.
Çarşı alışverişinde Belediye Başkanı Muzaffer Külcü 15 TL'ye tişört, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ise 12 TL'ye bir kravat aldı, İl Girişimci Kadınlar Kurulu Başkanı Fatma Er de 15 TL'ye gömlek aldı. Alışverişe katılan Vali Toprak ve beraberindekilerin yakalarında "Kriz Varsa Çare'de Var" yazılı kokart taktıkları gözlendi.
Vali Toprak, hükümet, meslek odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarının hep birlikte krizin etkilerinin atlatılması, piyasanın harekete geçmesi, daralan üretimin işler hale gelmesi için bir takım çalışmalar yaptığını söyledi.
Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde başlatılan "Türkiye'nin Yüzü Gülsün Diye, Kriz Varsa Çare de Var" kampanyası büyük öneminin bulunduğunu dile getiren Toprak, "Bu kriz dünyada oldu ama bizim ülkemizi de etkiliyor. İç tüketimin ayakta tutulması gerekiyor. İhracat ve ithalatta yaşanan daralma ekonomiyi etkiliyor. Krizin etkilerini sona erdirmek zorundayız Türkiye ekonomisi tüketim ve üretim ağı çok güçlü bir ülke. Halkımız bu krizi de aşacak" dedi.
Herkesin bir tüketim anlayışının bulunduğunu dile getiren Vali Toprak, bir kriz olduğunda her evde aile yöneticilerinin tüketim frenine bastığını zorunlu harcamaları dahi ötelediğine dikkat çekerek, bunun da piyasayı daralttığını belirtti. Psikolojik etkiyi aşmak için bu kampanya önemli olduğunu kaydeden Vali Toprak, "Biz olmayan paranın harcanmasını istemiyoruz. İhtiyaçlar doğrultusunda zamanında alışveriş yapılması halinde piyasalar daralmaz. Reel sektör de sıkıntıya girmez" diye konuştu.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise dünyada büyük bir kriz yaşandığını krizden Türkiye'nin de etkilendiğini hatırlattı. Kriz nedeniyle insanların psikolojik olarak alışkanlıklarını kısma yoluna gittiğini anlatan Başkan Külcü, yöneticiler olarak bunun aşılması için gerekli çalışmaları yaptıklarını anlattı. "Kriz Varsa Çare de Var" isimli kampanyanın bu açıdan çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Külcü, "Hükümetimiz yeni ekonomik paketler, istihdam paketleri açıklıyor. Bu kampanya da krizin psikolojiketkilerinin aşılmasını sağlayacak bir çalışmadır. Herkesin belli bir tasarruf anlayışı var ancak bunu kaygılarımız nedeniyle yapıyorsak bu ülke daha fazla ekonomik sıkıntı yaşar. Krizin etkilerinin azaltılması için tüketim yapılmalı ki üretim yapılabilsin" diye konuştu.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal işyerlerinin kapanmaması ve daha fazla işsiz olmaması için herkesin bu kampanyaya destek vermesi gerektiğini belirtti.
TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ ve Kamu-Sen'in ortaklaşa kurduğu 'Üreten Türkiye Platformu', Türkiye'de iç talebin artırılmasını öngören 'Türkiye'nin Yüzü Gülsün Diye, Kriz Varsa Çare de Var' kampanyası ile piyasanın canlandırılmasını hedefliyor. Kampanya süresince, firmaların elinde bulunan stoklarındaki birikimlerini eriterek nakit paraya çevrilmesine katkı sağlanması planlanıyor.