Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Şehir ve Medeniyet" sempozyumu sona erdi. Sempozyumun son gününde İslam şehirlerinin mimari dili, şehri yeniden düşünmek, İslam şehirlerinin ekonomik dili ve kültür dili konuları tartışılırken, şehirleşmenin önemine dikkat çekildi.
Prof. Dr. Şinasi Gündüz başkanlığında gerçekleştirilen "Şehirlerinin Mimari Dili" konulu oturumda bilim adamları, şehirlerin mimari yapısından önce şehrin kimliği konusunda toplumların daha titiz davranmaları gerektiğine işaret ettiler. Oturumda Prof. Dr. Ahmed Yahya, "İslami sosyal değerlerin modern şehir yapısında canlanması" ve "Kano'daki binaların bir incelemesi", Doç. Dr. Abdullah Atıyye "Tolunoğullarının başkenti el- Katai şehri ve Mısır İslam sanatına katkıları", Yrd. Doç. Dr. Şevket Alp "İslam şehir mimarisinde gül motifi", Prof. Dr. Burhanettin Tatar "Şehir ve müzik ilişkisinin felsefi temelleri", Doç. Dr. Mustafa S. Küçükaşçı "Türk hakimiyeti öncesi İslam-Bizans mücadelesinin Anadolu şehirlerindeki yansımaları"na dair sunum yaptılar.
Yoğun ilgi gören sempozyumun beşinci oturumunda ise şehri yeniden düşünmek konusu ele alındı. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Yasin Aktay'ın yaptığı oturumda Prof. Dr. Modjtaba Sadrıa şehirler, İslam toplumunda çağdaş medeniyetler, Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Yel Belediye otobüsleri ve Din-Ateizm reklamları, Prof. Brad Dearden "Dönüm Noktasında mıyız?", İslami şehirlerde kentleşme, küreselleşme ve çevre, Dr. Wael Yousef geçmiş ve gelecek arasında İslami şehir planlaması, Dr. Amir Shoje Kaşan, tarihi şehri geliştirme, Doç. Dr. Nasır Fakuhı, Merkez Bölge Politikası Müvacevesinde Geleneksel İran Şehir tasavvurunu yeniden düşünmek konularında açıklamalarda bulundular.
'Uluslararası Şehir ve Medeniyet' sempozyumunun altıncı oturumunda ise İslam Şehirlerinin Ekonomik Dili ve Kültür Dili konuları tartışıldı. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Burhanettin Tatar'ın yaptığı oturumda Prof. Dr. Sharoukh Dalpour, İslami Kutsal Şehirler: Ekonomi ve Altyapılarının Kapsamlı bir Analizi, Prof. Dr. Ziya Kazıcı, Osmanlı Şehirlerinde İhtisab, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nuri Güler, İslam Devleti'nin İlk Başkenti Medine'de Tedavülde Bulunan Mal ve Hizmetler ile Asgari Geçim Düzeyi, Doç. Dr.
İbrahim Çapak, Farabi'nin Medinetu'l-Fazıla Projesinin Mantıksal Temelleri, Dr. İclal Arslan, Basra Örneğinde Arap Dil Ekolleri ve Kent Uygarlığına Etkisi konuları tartışıldı
Sempozyumun son oturumu olan ve Klasik Yazarlara Göre İslam Kenti konularının tartışıldığı yedinci oturumun başkanlığını Ziya Kazıcı yaptı. Prof. Jon Oplınger, Kitabu'l-Mesalik ve' Memalik üzerine Gözlemler ve Mütevazı bir Güncelleştirme, Prof. Dr. Valerie Gonzales, İbni Haldun'un Mukaddime'sinde bir Şehir Fikri (14. yy), Prof. Dr. Adnan Demircan, Klasik Metinlere göre, Hz. Ömer'i Yeni Şehirler Kurmaya İten Sebepler ve Bu Şehirlerin Kuruluşunda Dikkat Ettiği Hususlar, Prof. Dr. Yılmaz Can, Erken Dönem
İslam Şehrinde Yol Düzeni konuları tartışılarak soruları ardından sempozyum sona erdi.