Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP) tarafından hazırlanan ve TBMM Parlamenter Danışmanları Derneği (PDD), Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü ile Meclis Komisyon Uzmanlarının oluşturduğu Yasama Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü "Yasama Faaliyetlerine Sivil Toplumun Etkin Katılımı" isimli proje, pilot il seçilen Çorum'da gerçekleşti.
Proje kapsamında Çorum'a gelen proje koordinatörleri kişisel verilerin korunması ile yaş sebze ve meyve ticareti yasa tasarıları hakkında idarecilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın görüşlerini ve önerilerini dinledi. İki gün süren istişare sonrası hazırlanacak rapor TBMM'de görüşülen yasaların komisyonlarına sunulacak. Proje ile yasalara halkın ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları sağlanmış olacak.
İki gün süren toplantının ardından 'Yasama Faaliyetlerine Sivil Toplumun Etkin Katılımı' projesi kapsamında gerçekleştirilen toplantıları basın toplantısı ile değerlendiren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Parlamenter Danışmanları Derneği Başkan Yardımcısı Necip Yüce, "UNDP tarafından hazırlanan ve derneğimizin amaçlarıyla birebir örtüşen Yasama Faaliyetlerine Sivil Toplumun Etkin Katılımı isimli projeyi, UNDP yetkilileri, Başbakanlık ve Yasama Derneği ile ortak olarak yürüterek, çıkartılan yasalara halkın ve sivil toplum kuruluşlarının önerileri ve tavsiyelerini yasa koyuculara iletmektir. Yasa koyuculara müdahale ve yetkilerini kullanma gibi bir anlayışımız yoktur" dedi.
Anitta Otel'de düzenlenen basın toplantısına TBMM Parlamenter Danışmanları Derneği Başkan Yardımcısı Necip Yüce, Dernek üyeleri Nurcan Çetin, Yasemin Temelat, Erdoğan Çolak, Ertan Demirer katıldı.
Proje kapsamında yapılan toplantılardan verimli sonuçlar çıkardıklarını ifade eden Necip Yüce, projenin, sivil toplumun yasa yapma ve karar alma süreçlerine katılımlarının önemi üzerine bilinç arttırmayı ve hesap verilebilirliğe, şeffaflığa, daha iyi bir yönetişime, daha iyi uygulamaya, verimliliğe ve Türkiye içinde tam bir temsile ulaşabilmek için etkin yurttaşlığa teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.
Milletvekili danışmanları olarak projedeki rollerinin çok önemli olduğunu ifade eden Yüce, şunları aktardı:
"Bizler Milletvekili danışmanları olarak, halkın içerisinde ve sivil toplum kuruluşları ile çok sık görüşen kişiler olarak bu projeye çok iyi katkı sağlayacağımızı düşündük ve bu çerçevede yola çıktık. Proje kapsamında milletvekili danışmanları olarak saha çalışmalarını biz yapacağız. Saha çalışmaları sonucunda topladığımız verilerin analizi yapılıp rapor hazırlayacağız. Hazırlanan bu raporları başta ilgili komisyon başkanı ve üyelerine ve başbakanlık müsteşarlığı ile ilgili Bakanlık bürokratlarına
iletileceğiz. Raporlarımızla yapılması düşünülen düzenlemede sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları tarafından önemsenen hususlara dikkat çekeceğiz."
DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ADIM
Projenin demokratikleşme açısından öneminin altını çizen Necip Yüce, "Yasalarda halkın katkısı ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alınması yönünde önemli bir katkı sağlanacaktır. Bu proje Endonezya'da uygulanıyor ve halkın ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı Anayasal güvence altına alınmış. Endonezya'da demokrasinin geçmişi 10 yıl gibi kısa bir sürede olmuştur ve burada demokratikleşme açısından önemli mesafeler kat edilmiştir. Türkiye'de de hazırlanan bu proje ile demokratikleşme açısından önemli bir adım atılmış olacaktır" şeklinde devam etti.
YASALAR SİZİ ETKİLEMEDEN SİZ YASALARI ETKİLEYİN
TBMM Parlamenter Danışmanları Derneği Başkan Yardımcısı Yüce, "Yasama Faaliyetlerine Sivil Toplumun Etkin Katılımı" isimli projenin Türkiye'de yaşayan herkesi yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Projemiz, yasalara katkı sunmanız için size sunulan bir fırsattır. Dolayısıyla, yasalar sizi etkilemeden, siz yasaları etkileyin" ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP) tarafından hazırlanan ve TBMM Parlamenter Danışmanları Derneği (PDD), Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü ile Meclis Komisyon uzmanlarının oluşturduğu Yasama Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü proje için Çorum'un pilot il seçildiğini belirten Necip Yüce, projeyi, Türkiye'deki sivil toplumu yasa yapma süreçlerine dahil etmeyi amaçlayan bir sürecin ilk aşaması olarak ifade etti.