Anıtlar Yüksek Kurulu, 3 Mart 2006 tarihinde, ilk kez tek maddelik bir gündemle Çorum'da toplanacak.
Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Kentsel Dönüşüm Projesi'ne büyük önem verdiklerini belirterek bunun için 3 Mart 2006 günü Anıtlar Yüksek Kurulu'nun tek maddelik gündemle ilimizde yapacağı toplantının Çorum açısından dönüm noktası olduğunu kaydetti. Anıtlar Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu Toplantısı'nın 3 Mart 2006 günü Velipaşa Konağı'nda yapılacağını hatırlatarak, Gazi Caddesi'nin rahatlatılması amacıyla Farabi Caddesi'nin trafiğe açılması için ayakkabıcılar arastasının SİT alanından çıkarılmasını istediklerini kaydeden Başkan Atlamaz, şehrin geleceğe açısından önemli olan bu proje hakkında basın toplantısı düzenleyerek, kurulun sadece belli bölgeleri değil, tüm Çorum'u ele alacağını ve tek maddelik gündemle toplanacağını anlattı.
Makamında dün bir basın toplantısı düzenleyerek, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun toplantısının, Çorumun koruma altındaki kültür varlıkları nedeniyle tıkanan imarı açısından son derece büyük önem taşıdığını anlatan Başkan Atlamaz, kent merkezindeki koruma altına alınan kültür varlıklarının yeniden gözden geçirilmesi konusunda da öneriler sunacaklarını anlattı.
Başkan Atlamaz, Anıtlar Yüksek Kurulu toplantısını çok önemsediklerini ve kurulun Çorum'un geleceği için önemli kararlar alacağını ifade ederek şehrin rahatlaması için Belediye Meclisi tarafından hazırlanan Kentsel Dönüşüm Projesi için SİT alanının kaldırılması taleplerinin de değerlendirileceğini kaydetti.
Saat Kulesi merkez alınarak 51 bin metrekarelik bölgeyi kapsayan bir proje hazırlandığını ifade eden Atlamaz, "Bu projenin en önemli ayağı Farabi Caddesi'nin açılarak Gazi Caddesi ile birleştirilmesidir. Bunun için 2 cadde arasında engel niteliği taşıyan ayakkabıcılar arastasının bir kısmının kaldırılması gerekiyor. Bu arasta önceki yıllarda SİT alanı olarak belirlenmiş. Anıtlar Yüksek Kurul üyeleri yapacakları toplantıda buranın SİT alanı niteliğini araştıracak ve şehrin geleceğini de göz önünde bulundurarak bir karar verecek. Biz bu projeyi çok önemsiyoruz. Umarız ki Çorum'da düzenlenen bu tarihi toplantıdan beklediğimiz kararlar çıkar. Ayrıca Çorum için önemli ne kadar yer varsa onlarda bu toplantıda masaya yatırılacaktır" dedi.
Velipaşa Konağı'nı restore ettirerek tarihe ne kadar önem verdiklerini gösterdiklerini dile getiren Atlamaz, kurul üyelerini burada ağırlayacaklarını, Çorum'un tarihine sahip çıkan bir şehir olduğunu ortaya koyacaklarını, çünkü ilin gelecekte bir kültür ve turizm şehri olmasını istediklerini de açıkladı.
Ayakkabıcılar arastasından cadde geçmesi için kurulun olumlu karar vermesi durumunda esnafla toplanarak ortak karar vereceklerini ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini kaydeden Atlamaz, esnafın mağdur olmaması için gerekeni hep birlikte yapacaklarını da ifade etti.
Çorumlular'ın beklentilerine cevap verecek geniş bir çalışma yapılacağını anlatarak Saat Kulesi'nde de 2 yıllık bir çalışma sonunda teknik şartnamenin tamamlandığını, havaların iyi gitmesi halinde, ihalesinin yapılarak çalışmalara başlanacağını kaydeden Atlamaz, "Çorum'un yaşayan kültürünün korunmasını sağlayacağız. Adına yakışır bir Hitit Üniversitesi ile birlikte ilimiz bir tarih, kültür ve turizm kendi olmalıdır. 3 Mart ilimiz için dönüm noktası niteliğindeki bir gündür. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin kabul görmesi durumunda çöplük içinde bulunan esnafın en geç 3 ay içinde orasını terk etmesi gerekiyor. Olay henüz netleşmedi ama kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Bu kültürün yaşatılması gerektiği inancındayız. Biz karar verildikten sonra orada bulunan esnafla toplanarak en doğru kararı almaya çalışacağız. Kimseyi mağdur etmek gibi bir amacımız yoktur. Ayrıca burasının dava yoluyla çözülemeyeceğine inanıyoruz. Burada Kentsel Dönüşüm Projesi'nin kabul görmesi durumunda komple sorun çözülebilir. Bizim mahkemeden SİT alanı ibaresinin kaldırılması yönünde talebimiz bulunmaktadır. Bu projenin ödenekleri konusunda da arayışlara projenin kabul edilmesinden sonra başlayacağız. Kendi kaynaklarımızdan veya başka yollardan bu projeyi hayata geçireceğiz. Anıtlar Yüksek Kurulu'nun bugüne kadar yapmadığı tek gündemlik bir toplantı bizim açımızdan önemlidir. Bu toplantının Çorum'un bir sorununu daha çözeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
şehirleri şehir yapan kültür varlıklarıdır. kültür varlıklarını yok ederseniz şehir şehirlikten çıkar hilkat garibesi ortaya çıkarırsınız.