Samsun Milli Piyango Anadolu Lisesi Müdürü Ayşegül Özkaraduman, velilerin çocuklarıyla ilgili tek dertlerinin not olduğunu ve "Benim çocuğum iyiydi, okulda bozuldu" yakınmasında bulunduğunu belirtti.
Samsun Milli Piyango Anadolu Lisesi'nde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Pekşen tarafından öğretmenlere yönelik "Okullarda Şiddet" konulu eğitim toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Şiddeti Önleme Komisyonu Başkanı Mustafa İngenç ile Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Alican Usta da katılırken, Prof. Dr. Yıldız Pekşen, çocukların şiddetten uzaklaştırılmasında öğretmenlere büyük görev düştüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Pekşen, çocuğu suça iten nedenlerin ve çözüm yollarının öğretmenler tarafından bilinmesinin önemine işaret ederek, "Öğretmen, veli, öğrenci, hekim, psikolojik danışman işbirliğinde şiddeti önlemeliyiz. Sert disiplin uygulamalarından, dayaktan, katı cezalardan uzak durmalıyız. Fiziksel, duygusal, ekonomik ve cinsel istismarların önüne geçmeliyiz. Çocuğu etiketlememeliyiz. Öğrencilere mümkün olduğunca disiplin cezası vermemeliyiz. Saldırgan çocukların çoğunun disiplin cezası bulunan çocuklar olduğunu unutmamalıyız" dedi.
Şiddetin genetik olmadığını ancak geleneksel olarak çocuklara aktarıldığını dile getiren Pekşen, çocuklardan ümidin kesilmemesi gerektiğini vurguladı. Güvensiz öğretmenlerin dayak attığını, dövülerek yetiştirilen öğretmenlerin aynı yöntemi kullandığını ve bu öğretmenler yüzünden çocukların okullardan uzaklaştığını söyleyen Pekşen, velilerin de sürekli öğretmenlerle iletişim halinde olması gerektiğini açıkladı.
Pekşen'in öğretmenlere, "Veliler sizinle çocukları hakkında iletişim kuruyor mu?" sorusuna ise ilginç cevaplar geldi. Okul Müdürü Ayşegül Özkaraduman, Samsun'da bugüne kadar güvenlik sorunu yaşanmayan tek okul olmalarına rağmen bazı velilerin, "Benim çocuğum iyiydi, okulda bozuldu" demesine çok kızdıklarını ve velilerin tek dertlerinin not olduğunu belirtti. Özkaraduman, "Veliler çocuklarının sadece adını ve soyadını biliyor, sınıflarını bile bilmiyor. Velilerin çocuklarıyla ilgilenmesi ve bizimle iletişimi konusunda ciddi sıkıntı var" diye konuştu.
Öğretmenler ise, kendilerinin de bilmelerine rağmen diğer veliler gibi kendi çocuklarıyla ilgilenmedikleri gerçeğini yansıttı. Pekşen, Samsun'da ve Türkiye'de yaşanan sorunların önüne geçilebilmesi için eğitim çalışmalarının toplumun her safhasında sürdürülmesinin önemine değinerek, şunları söyledi: "Şiddeti hep beraber önleyeceğiz. Samsun'da bu konuda bu eğitim-öğretim sezonu için ciddi mesafeler aldık. Bundan sonra yapacağımız, her okulda bir komisyon kurmak olmalıdır. Bu komisyonda, okul müdürü, rehber öğretmen, sınıf öğretmeni, psikolojik danışman, veli, öğrenci temsilcisi ve polis yer almalıdır. Komisyonun görevi suça meyilli çocukları izlemek olmalıdır. Suça meyilli öğrenci şiddet meydana getirmeden sorunu çözmek gerekir. Bu yapılırken de öğrenciyi etiketlemeden, dışlamadan, okuldan atmadan, ceza vermeden gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, büyük sınıflardan küçük sınıflara rehberlik edecek ağabey-abla sistemi kurulmalıdır."
İha
Yayın Tarihi :
15 Kasım 2006 Çarşamba 11:57:10