Sinop’un Batı Karadeniz havzasına giren bölümleri akarsu yönünden oldukça zengindir. Bu bölüm alüvyal tabanlıdır ve akarsular burada derin vadiler içerisinden akmaktadır. Sinop’un Batı Karadeniz Havzasına giren kesiminde Tepeçay, Ayardin Deresi, Ayancık Çayı, Karasu Çayı, Çakıroğlu Çayı ile Kanlı Dere bulunmaktadır.
Tepeçay Deresi
Sinop’un Türkeli ilçesi ile Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçe merkezi arasında sınırı oluşturan, güney-kuzey doğrultusunda akan Tepeçay Çatalzeytin’in doğusundan Karadeniz’e dökülmektedir. Bu çayını taşıdığı alüvyonlar deniz kenarında büyük bir delta oluşturmuştur.
Ayardin Deresi
Türkeli ilçesinin doğusunda Karadeniz’e dökülen Ayardin Deresi Çatalgeriş Köyü yakınlarında 1.000 m. yükseklikten kaynamaktadır. Güney-kuzey doğrultusunda akan dere 20. km uzunluğundadır.
Ayancık Çayı
Küre Dağlarından kaynaklanan Ayancık Çayı çok sayıdaki küçük akarsular ile birleşir ve Ayancık ilçe merkezinden Karadeniz’e dökülür. Çayın uzunluğu 90 km.dir. Ayancık’ın Akçakese Köyü’nde tek bir kol halinde güney-kuzey doğrultusunda akar.
Çakıroğlu Çayı
Dranas Dağından doğan Çakıroğlu Çayı alüvyonlu geniş bir vadi içerisinde akar. Sinop ile Gerze arasındaki denize dökülür. Karadeniz’e döküldüğü yerde de küçük bir delta oluşturmaktadır.
Kanlıdere
Uzunöz Dağlarının eteklerinden doğan Kanlıdere Çayağzı’ndan Karadeniz’e dökülür. Derenin çok sayıda küçük kolları vardır. Geniş bir vadi tabanında kıvrımlar oluşturarak akmaktadır.
Gökırmak
Kızılırmak Havzası içerisinde yer alan Gökırmak Kastamonu’nun Araç ilçesinin kuzeydoğusunda Eğriceova Dağından kaynaklanmaktadır. Küçük kollarla beslenen ırmak Boyabat Keşler Köyü yakınlarında Sinop il topraklarına girer, kuzey-batı-güneydoğu doğrultusunda akar ve Boyabat Ovasını sular. Boyabat yakınlarında büyük bir kol ile birleşerek Durağan’da Uluköy Deresi ismini alır. Sonra da doğu-batı doğrultusunda akarak birtakım dönüşler yapar ve Kızılırmak’a katılır.
Kenthaber Kültür Kurulu