Sinop il toprakları içerisinde çok sayıda irili ufaklı göller bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu da jeolojik zamanlarda tektonik hareketler sonucu oluşmuştur.
Sarıkum Gölü
Sinop yarımadasının batı kesiminde, il merkezine 5–6 km uzaklıkta yer alan Sarıkum Gölü tektonik hareketler sonucu oluşmuştur. Sarıkum Gölü ve çevresi Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir. Gölün çevresinde karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, vaşak, gelincik ve yılkı atları yaşamaktadır. Ayrıca çeşitli kuş türleri, sürüngenler ve göl içerisinde de başta kefal olmak üzere balık türleri yaşamaktadır. Göl çevresi göçmen kuşların konaklama yeridir.
Gölün bulunduğu çukur alanın ortasında yer alan gölünü uzunluğu 2 km, genişliği ise 750 m.dir. Doğal etkiler ve rüzgarlar nedeniyle göl kumlarla dolarak kıyıdan uzaklaşmış ve 500-600 m. içeride kalmıştır. Küçük akarsularla beslenen gölün fazla suları denize dökülmektedir. Ancak gölün güneyindeki bataklık alan genişlemektedir. Çevresi her geçen gün biraz daha bataklık alana dönüşmektedir.
Gölün denize yakın kenarlarında iri taneli kumları olan uzun bir kumsal bulunmaktadır. Bu kumsaldaki kumların renginden ötürü de buraya Sarıkum ismi verilmiştir.
Aksaz Gölü
Karagöl’ün kuzeydoğusunda yer alan Aksaz Gölü deniz seviyesi ile aynı düzeydedir. Tektonik bir çöküntü alanı olup, Yüzölçümü 200 hektardır. Göle küçük akarsular dökülmektedir. Yağışlı aylarda denizle arasındaki seti aşarak denize karışmaktadır.
Sülük Gölü
Sinop’un önemli tarım alanlarını sulayan sülük Gölü eski bir yanardağının kraterinden meydana gelmiştir. Deniz seviyesinden 210 m. yüksekliğinde olup derinliği 1-2 m. geçmemektedir.
Karagöl
Sinop Akliman’ın yakınında Aksaz ile Sarıkum Gölleri yakınındadır. Yüzölçümü 80 hektardır. Kış aylarında suları artan gölün suları yaz aylarında çekilir ve gölün bütünü kurumaktadır.
Akgöl
Ayancık ilçesinin güneyinde, deniz seviyesinden 1.200 m. yükseklikte bulunan Akgöl iki çayın birleşmesi ile oluşmuştur. Yaklaşık üç dönümlük bir alanı kaplayan gölün çevresinde köknar ormanları bulunmaktadır. Gölün çevresinde Orman İşletmesine ait bir tesis bulunmaktadır.
Tekne ile turistik geziler yapılan gölün etrafındaki ormanlarda yaban domuzu, ayı, kurt, çakal ve tavşan gibi hayvanlar bulunmaktadır. Ayrıca yol üzerinde İnatlı Mağarası, küçük kayak pistleri ve dağ turizmine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu