16
Eylül
2024
Pazertesi
TRABZON

Altın sektörü dertli

TRABZON’DA ALTIN SEKTÖRÜ DERTLİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) meclis üyesi Namık Turan, Trabzon’da son dönemde altın hırsızlıklarının arttığını belirterek “Olaylar karşısında sanık durumuna ve mahkemelere düşmek mesleki itibarımıza zarar vermektedir” dedi.

TTSO Şubat ayı meclis toplantısında Mücevherat, Saat, Gözlük ve Hediyelik Eşya İmalat ve Ticareti Meslek Komitesi adına bir konuşma yapan meclis üyesi Namık Turan, 110 üyesi bulunan meslek komitesinde altın, mücevherat, saat, gözlük ve hediyelik eşya imalat ve ticari yapan işletmelerin bulunduğunu belirtti. Küresel krizin AB ülkeleri kadar olmasa da Türkiye’de en çok altın sektörünü etkilediğini kaydeden Turan, altının 20-25 yıl önce en önemli yatırım aracı olduğunu ancak bugün altının yerini alternatif yatırım araçları olan farklı fonlar, borsa, hisse senedi ve dövizin aldığını vurguladı. Altının artık bir yatırım aracı olmaktan çok bir takı olarak değerlendirildiğini ifade eden Turan “Krizden en çok etkilenen sektörlerin başında da altın sektörü gelmektedir. Bilindiği üzere bundan 20-25 yıl öncesine kadar altın en önemli yatırım aracıydı. Ama günümüzde ise altına alternatif alıcılar birçok farklı yatırım enstrümanları bulunmaktadır. Örnek olarak altın fonları, yatırım fonları borsa hisse senedi döviz verebiliriz. Bu sebepten dolayı günümüzde altın yatırım aracı olmaktan ziyade artık bir takı sektörüne dönüşmüştür. Daha çok zevkle ve göze hitap eden bir emtia olmuştur. Altın fiyatlarında yaşanan istikrarsızlık sektörü çok etkiledi. Alıcı ve satıcılar arasında güven sorunu ortaya çıktı” diye konuştu.

Altın kredisi veren bankaların sınırlı olmasından yakınan Turan, bu uygulamanın tüm bankalara yayılması ve altın kredilerinin de daha makul düzeylere çekilmesi gerektiğini savundu.

Turan, internet üzerinden yapılan altın satışlarında yaşanan olumsuzluklarında sektörü olumsuzluğa ittiğini sanat ticaret ile gelen şikayetlerin çoğaldığını, önlem alınması gerektiğini bildirdi.

Trabzon’da son dönemlerde artan altın hırsızlıklarına da dikkat çeken TTSO Meclis üyesi Namık Turan yetkililerin bu tür olaylar da esnafa karşı daha duyarlı olması gerektiğini belirterek “Son yıllarda ilimizdeki hırsızlık olayları artış göstermektedir. Daha önceki yıllarda yaşadığımız tecrübeler neticesinde çalıntı altın olaylarına yetkililerin kuyumcu esnafına karşı daha duyarlı ve anlayışlı olmasını bekliyoruz. Olaylar karşısında sanık durumuna ve mahkemelere düşmek mesleki itibarımıza zarar vermektedir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2010 Cumartesi 11:30:01
Güncelleme :27 Şubat 2010 Cumartesi 11:33:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?