16
Eylül
2024
Pazertesi
TRABZON

Bal ormanları kuruluyor

BAL ORMANLARI KURULACAK

Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zekeriya Aydın, Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Bayburt’ta oluşturulacak Bal Ormanları ile üretimlerini iki katına çıkaracaklarını söyledi.

Trabzon ve çevre illerde yapılması planlanan Bal Ormanları'nın bal üreticilerine yararlı olacağını ifade eden Aydın, bunun için Orman Bölge Müdürlüğü ile Arıcılar Birliği olarak bir çalışma yaptıklarını belirtti. Bu çalışma kapsamında aldıkları kararları sıralayan Aydın, şunları söyledi:

“Arıcılık yönetmenliği uygulanması, biyolojik çeşitliğin korunması, orman alanları konaklama ücreti alınmaması yönünde çalışmalar yapılması, Ormangülü alanlarının korunması, yabani meyve türlerinin yüksek kesimlerde dikiminin yapılarak ayı popülasyonunun arılara verdiği zararın azaltılması, kredi sağlanarak ayı kovarların oluşturulması, akasya, ıhlamur, badem gibi fidanların birliklere dağıtılması, Gümüşhane, Bayburt illerinde pilot alanlarda bal ormanları tesis edilmesi, arı kovanı yapımı için kullanılan kerestenin teminindeki güçlüklerin giderilmesi ve daha düşük fiyatta temini, Rize yöresinde üzerinde kovan bulunan ağaçların korunması, ilkbahar ve sonbahar arılarının ihtiyacını karşılayacak erken ve geç çiçek açan bitkilerin araştırılarak yörede çoğaltılması, yasak olduğu halde yapılan bazı zirai ilaçlamaların kontrol edilmesi, kestane, akasya, ıhlamur ormanlarının oluşturulması, orman sarmaşıklarının korunması, 2010 yılı içerisinde Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerindeki arı yetiştiriciliği birliğine kayıtlı toplam 5 bin üyenin her birine 10'ar fidan dağıtımının yapılması ve fidan dikiminin yaygınlaştırılması kararları aldık. Bal ormanları için 260 bin Akasya ve Ihlamur fidanları hazır. Bunlar Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Bayburt illerine dağıtılacak. Bu fidanlardan 200 bini Gümüşhane ve Bayburt illerinde oluşturulacak olan Bal ormanı için bu illere verilecek” dedi.

Amaçlarının hem çevreyi ormanlaştırmak, hem erezyonu önlemek ve hem de buradan yararlanacak arıların balından istifade etmek olduğunu kaydeden Aydın “Bu fidanlar büyüdüğü zaman arılar için bal kaynağı olacak. Oluşacak ormanlarda arıcılarımız Akasya balı alacaklar. Bu yöntemle bal üretimi o bölgelerde yüzde 100'lük bir artış sağlanması beklenmektedir. Aynı zamanda organik bal üretimi de yaygınlaşacak” diye konuştu.

Aydın, arı üreticilerinin sıkıntılarından bir tanesinin de ayılar olduğunu hatırlatarak “Ayılar bal üreticilerinin başını ağrıtmaya devam ediyor. ORKÖY Şube Müdürlüğü ile ortak bir proje çalışması yaptık. Bu çalışmada kredi ile ayı kovarlar alınarak arı üreticilerine verilecek. Bu proje köyde yaşayıpta arı üreticiliği yapan arıcılarımıza verilecek. Bizim buradaki amacımız arı üreticisi olarak arılarımızı ayılardan ayılara da zarar vermeden kurtarmaktır” şeklinde konuştu.

Trabzon merkeze bağlı Akoluk beldesinde 450 metrekare kapalı alan içerisinde yapımı tamamlanan bal üretim dolum tesisinin de tamamlandığını kaydeden Aydın, “Tesisimiz tamamlanmış durumda, üretim iznini alarak bu yıl içerisinde hizmete açacağız. Tesisimiz 1 saatte 1 ton bal dolum yapabilecek standartlarda yapılmıştır. Ayrıca tesis içerisinde balın tahlilleri de yapılabilecek. Her dolum öncesi ve sonrası yapılan işlemler hijyenik ve temiz bir ortamda yapılacak” ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2010 Pazar 11:45:00
Güncelleme :21 Mart 2010 Pazar 11:54:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?