22
Aralık
2024
Pazar
TRABZON

Baskı başarısızlığı beraberinde getirir

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Psikologu Özlem Nemli, öğrencilere aileleri tarafından baskı uygulanmasının başarısızlığı da beraberinde getireceğine dikkat çekerek baskı yerine yardımcı olunması gerektiğini ifade etti.

Psikolog Nemli, 8 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı öncesinde öğrenci, öğretmen ve velilere seslendi. Yeni okul döneminin bütün öğrenciler için korku, kaygı, mutluluk, sevinç gibi bir çok duygunun karışımından oluşan farklı bir heyecan olduğuna dikkat çekti.

İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinin geçen hafta okula başladığını hatırlatan Nemli, okula yeni başlayan ve gözleri yaşlı bir şekilde annelerinin eteklerine yapışan çocukların ebeveynlerinin dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Bu çocukların ebeveynleri çok dikkatli olmalılar. Çocuklar huysuzluk yaptı diye onları okuldan almak çok yanlıştır. Bu yolla, çocuğa ağladığı zaman okulda kalmak zorunda olmadığı hissettirilebilir. Çocuk bir bırakılıp bir alınırsa uyumda zorluk yaşayabilir. Bu da ailenin ve öğretmenlerinin işini daha da zorlaştırır.”

Okul hayatının başlayışı gibi bitiş yılının da çok önemli olduğunu vurgulayan Psikolog Nemli, üniversite hayali olan gençlerin, bu sene okulların açılışıyla birlikte yoğun bir tempoya girdiklerine işaret etti. Nemli, sene sonunda ÖSS sınavına girecek adaylara şu tavsiyelerde bulundu:

“Öncelikle 8 ay boyunca içinde bulunacağınız duruma kendinizi psikolojik olarak hazırlamalısınız. Bu 8 ayı hayatınızın en zor ama bir o kadar da sizi başarıya adım adım taşıyacak olan keyifli bir yol olarak görmeniz gerekmektedir. Hayattan kopuk geçecek bir zaman olarak değil. Bu süreç hayattan izole olmanızı gerektirmiyor. Kendinize bir gün seçin ve o gün geldiğinde en keyif aldığınız şeyi yapın. Uyku konusunda biraz fedakar olun. Bir takım ders konularını, testleri ertelemeyin. Çünkü bu 8 ay aslında sandığınızdan çok daha kısa bir süre. Televizyon izlemeyi, bilgisayarda oyun oynamayı, dışarıda vakit geçirmeyi kendinize ayırdığınız günün içinde yaşamaya bakın. Sakın stres, panik yapmayın. Girecek olduğunuz denemeler sadece eksik yanlarınızı anlamak amaçlı olsun. Bu sınavlarda kendinizde performansınızı düşürecek birtakım reaksiyonlar fark ederseniz mutlaka bir uzmandan yardım almayın. Bu konuda gecikmemeye dikkat edin.”

Öğrencilere hiçbir şekilde baskı yapılmamasını, bunun başarı değil başarısızlığa yol açacağının altını çizen Nemli, “Baskı başarısızlığı beraberinde getirir. Başarmak isteyen, amacı olan çocuk zaten kendinin ve yapması gerekenlerin farkındadır. Çocuğunuz sizden yardım isteyene kadar onun üstüne gitmeyin. Diğer çocuklarla kendi çocuğunuzu hiçbir kulvarda yarıştırıp kıyaslamayın. Ona sadece kararlarında destek olmaya, dilediğinde de yardımcı olmaya çalışın. Emin olun yapabileceğiniz sadece bu kadar. Bırakın bir sorunu varsa biz uzmanlar yardımcı olalım” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 16:57:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?