Trabzon Özel İmperial Hastanesi’nden Dermatolog Uzm. Dr. Abdulkerim Cirit, deterjanla temas edildikten sonra ellerin bol miktarda ılık suyla yıkanması ve cildi koruyucu bakım kremlerinin sürülmesi gerektiğini söyledi.
Kelime anlamı kir sökücü olan ve sabun dışındaki bütün temizleyicileri ifade eden deterjanın, petrol türevlerinden elde edildiğini belirten Dr. Cirit, deterjanların temizleme ve arıtma özelliği bulunan, toz, sıvı veya krem halindeki kimyasal maddeler olduğunu kaydetti. Temizlikte sıkça kullanılan deterjanların çeşitli deri rahatsızlıklarına yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Cirit, deterjanların irritasyon yapıcı etkisiyle deri koruyucu bariyerleri tahrip ettiğini ve daha çok ellerde görülen deride kuruluk, kızarıklık, çatlamalar ve kaşıntıya yol açtığını dile getirdi.
BAZI TEDBİRLERLE DETERJANLARIN OLUMSUZ ETKİLERİ AZALTILABİLİR
Deterjanların içindeki kimyasal maddelere karşı alerjisi olan kişilerde bazı rahatsızlıkların görüldüğünü belirten Dr. Abdulkerim Cirit, bunun yanında Otopik Dermotit denilen ve daha çok çocukluk çağında görülen hastalıklarda da deterjanların hastalığı şiddetlendirici etkilerinin bulunduğunu ifade etti.
Bir takım tedbirlerle deterjanların olumsuz etkilerinin azaltılabileceğine işaret eden Dr. Cirit, şu tavsiyelerde bulundu:
“Deterjanın olumsuz etkilerinden korunmak için iç kısmı pamuklu eldivenler kullanarak, deterjanlarla temas en alt seviyeye indirilmelidir. Ayrıca lanolin, vazelin, gliserin içeren ve özellikle çocuklar için özel olarak hazırlanmış temizlik malzemeleri tercih edilmelidir. Deterjan seçiminde dikkatli olunmalı ve ucuz deterjanlardan uzak durulmalıdır. Çünkü ucuz deterjanlar alerjik hastalıkları körükleyebilecektir. Ve deterjanlarla temas edilmesi halinde, eller bol miktarda ılık suyla iyice durulanmalı ve deriyi koruyucu bakım kremleri sürülmelidir.”