Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ‘Dış Ticarete Nitelikli Eleman Yetiştirilmesi Eğitim Programı’ ile 40 kursiyerin dış ticaret alanında nitelikli birer eleman olarak yetiştirildiğini söyledi.
Bölgelerarası gelişmişlik farkının azaltılması ve işletmelerin rekabet gücünün arttırılması doğrultusunda bölgenin sürdürülebilir ihracat artışına katkıda bulunmayı amaçlayan bir eğitim programı düzenlediklerini belirten Gürdoğan, bu kapsamda 20 işsiz üniversite öğrencisi ve 20 KOBİ çalışanından oluşan toplam 40 kursiyerin dış ticaret konusunda eğitim gördüğünü kaydetti.
Kursiyerlerin, konusunda yetkin ve deneyimli eğitimciler vasıtasıyla 5 aylık bir eğitime tabi tutulduğunu dile getiren Gürdoğan, bu projeyle kursiyerlerin bölgede eksikliği sıkça hissedilen birer nitelikli dış ticaret personeli haline getirilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Eğitim programı dahilinde belirli zamanlarda edinilen bilgilerin pekiştirilmesi ve teoriden pratiğe geçişin sağlanması amacıyla uygulama etkinlikleri yaptıklarını belirten Gürdoğan, “Projemize destek veren iştirakçi kuruluşlardan biri olan Trabzon Gümrükler ve Muhafaza Başmüdürlüğü ile birliğimiz işbirliğinde kursiyerlerle daha önce program kapsamında eğitimi verilen Gümrük Mevzuatı ve Uygulamaları konularına yönelik olarak Başmüdürlük Hizmet Binası ve Trabzon Limanı’nda çalışma ve yerinde inceleme ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Trabzon Gümrükler ve Muhafaza Başmüdürlüğü kursiyerlerimize verilen eğitimde kalitenin azami ölçüde olması prensibimiz doğrultusunda uzman personel desteği vermek ve büro ve tesislerinde inceleme yapmaya imkan sağlamak suretiyle ilgili proje uygulamasında aktif bir rol ve katılım sağlamıştır” dedi.
Bu şekilde 40 kursiyerin uygulama çalışması ile dış ticaret işlemlerini yerinde gözlemleyebilme ve teorik bilgilerin uygulamadaki işleyişini kavrama imkanını elde ettiğini vurgulayan Gürdoğan, “Ağustos ayında sona erecek eğitim programı sonrasında kazanılan nitelikler ve bilgi donanımı ile birer dış ticaret uzmanı olması planlanan kursiyerlerin bölge dış ticaret potansiyeli olan veya halihazırda dış ticaretle iştigal eden firmalarda istihdam edilmesi planlanmaktadır. Böylelikle, nitelikli dış ticaret personeli istihdam edecek bölgedeki KOBİ'lerimiz rekabet avantajlarının olduğu sektörlerde dışa açılarak ihracata yönelecek, mevcut durumda ihracat yapan KOBİ'ler ise fiili ihracatlarını artırarak büyüme imkanına kavuşacaklardır” diye konuştu.
Gürdoğan, programın uzun vadede çarpan etkisiyle birlikte bölgede ihracatla ilgili diğer sektörlerde de sürdürülebilir gelişmenin yaşanması ve bölge üretim ve istihdam kapasitesinin artmasına katkıda bulunmasının beklendiğini kaydetti.